Šport > Košarka
1274 ogledov

Iz NBA v ABA: Kar 10 nekdanjih NBA-jevcev bo letos nastopalo v ligi ABA!

Liga ABA Profimedia
Na področju nekdanje Republike Jugoslavije obstaja trend, da čedalje več košarkarjev s tega prostora nastopa v ligi NBA, toda liga ABA se lahko pohvali, da prestopi potekajo tudi v obratni smeri.

V prihajajoči sezoni lige ABA bo nastopalo kar 10 košarkarjev, ki so včasih igrali v najmočnejši ligi na svetu! Še pred nekaj dnevi se je zdelo, da se bo številka povzpela celo do 11, a je prestop Tonyja Wrotena v Zadar v zadnjem trenutku padel v vodo.

Wroten bi verjetno bil celo najznamenitejše ime v ligi, saj je bil organizator igre izbran kot 25. na naboru leta 2012, sezono 2015/16 pa je pri Philadelphii zaključil kar s povprečjem 16,9 točk na tekmo. Kljub temu, da naj bi bilo že vse dogovorjeno z Zadrom, je v zadnjem trenutku podpisal za poljski Anwil.

Najtraktivnejša nova imena v ligi ABA bodo tako okrepitev Igokee, Rashad Vaughn ter dvojica iz Crvene zvezde, Derrick Brown in Lorenzo Brown.

Vaughn je vsekakor najodmevnejša okrepitev Igokee, saj gre za igralca, ki je bil pred štirimi leti kot 17. izbran na naboru s strani Milwaukeeja, kjer je preživel tri sezone. V zadnji sezoni je pred prihodom v Evropo nastopal za Orlando in Brooklyn. V ligi NBA je zbral 139 nastopov, na katerih je povprečno beležil po 12 minut.

Polna nekdanjih NBA-jevcev je Crvena zvezda, ki ima na svojem popisu kar štiri igralce, ki so nastopali onkraj luže. To sta ljubljenca Delij Ognjen Kuzmić (ki je nedavno preživel grozljivo prometno nesrečo in vprašanje, kdaj bo ponovno nared za igro op. p.), nekdanji košerkar Golden Stata, ter Charles Jenkins, ki je prav tako branil barve Golden Stata ter Philadelphie, katerima sta se letos pridružila oba Browna.

Ognjen Kuzmić V umetni komi Šport Huda prometna nesreča srbskega košarkarskega zvezdnika

Izkušeni krilni center Derrick Brown, nekdanji 40. izbor na naboru, je igral za Charlotte in New York. V svoji najboljši sezoni je pred osmimi leti za Charlotte povprečno dosegal 8,1 točke na tekmo. Blestel je tudi že v Evropi, kjer je leta 2013 osvojil Eurocup ter bil izbran v idealno postavo tekmovanja.

Lorenzo Brown pa bi se skorajda lahko pohvalil z naslovom NBA prvaka, a je le nekaj mesecev prezgodaj prekinil pogodbo s Torontom. Vseeno je prejel šampionski prstan. V ligi NBA je nastopal še za Minnesoto, Philadelphio ter Phoenix, leta 2018 pa je bil izbran za MVP-ja razvojne lige.

Veliko zkušenj ima tudi novi košarkar Cibone, Quincy Miller, katerega je leta 2012 kot 38. izbral Denver. V Ligi NBA je nastopal še za Brooklyn, Detroit in Sacramento, a je tekom treh sezon vsega skupaj zbral le 69 nastopov, na katerih je povprečno dosegal 5,3 točke. Miller ima sicer izkušnje tudi z nastopi v ligi ABA, saj je pred leti že zelo uspešno igral za Crveno zvezdo.

Quincy Miller | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi Partizan se lahko pohvali s svojim NBA-jevcem, saj je Marcus Paige, potem ko je bil izbran s strani Brooklyna ter takoj zamenjan v Utah, vpisal svoje prve NBA minute za Charlotte, za katerega pa je vsega skupaj nastopil na zgolj petih tekmah.

Izjemno pa se je pred sezono okrepil Mornar, kateri je med drugimi v svoje vrste pripeljal kar dva igralca, ki sta svoj čas nastopala v Ameriki. To sta nekdanji zvezdnik Olimpije, Damir Markota, ki je v sezoni 2006/2007 zbral 30 nastopov za Milwaukee, ter Jacob Pullen, ki se je po uspešni karieri v Evropi vrnil v ZDA ter v sezoni 2017/2018 na treh tekmah nastopil za Philadlphio. V ligi NBA je tako vsega skupaj dosegel 2 točki.

Damir Markota | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

In za konec je tu še edini slovenski predstavnik, ki se lahko pohvali s svojim NBA-jevcem. Krko je namreč okrepil izkušeni Gani Lawal, katerega je leta 2010 kot 46. na naboru izbral Phoenix, za katerega ja na Silvestrovo tudi debitiral, a si že čez sedem dni potrgal križne vezi, s čimer se je njegova NBA kariera končala. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice