Šport > Košarka
7681 ogledov

Dončićevi soigralci v šoku: "Še nikoli nisem igral v ekipi, kjer bi ..."

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallas Mavericks se ne morejo načuditi božični poslastici slovenskega čudežnega dečka Luke Dončića.

Slovenski košarkar Luka Dončić je na božični dan uprizoril eno najboljših predstav v zgodovini prazničnih tekem. Ob zmagi svojega moštva nad Phoenix Suns (128:114) je 24-letnik, ki je že v uvodni četrtini presegel 10.000 točk v ligi NBA, zabeležil 50 točk (15/25 iz igre, 8/16 za tri, 12/12 prosti meti), šest skokov, 15 podaj, štiri ukradene žoge in tri blokade.

Luka Dončić Poseben dan v NBA Šport Noro! Več točk sta v zgodovini božičnih tekem dosegli le dve legendi

To je bila Dončićeva 358. tekma v NBA, na njej pa je dosegel prav poseben mejnik. S trojko v prvi četrtini je namreč presegel petmestno število točk v najmočnejši ligi na svetu in se izenačil Bobom McAdoojem.

Z manj tekmami je ta mejnik presegla samo peščica NBA velikanov, kot so rekorder Wilt Chamberlain (236 tekem), Michael Jordan (303), Elgin Baylor (315), Kareem Abdul-Jabbar (319), Oscar Robertson (334) in George Gervin (355).

Dončić je pri 24 letih in 300 dneh postal šesti najmlajši igralec z vsaj 10.000 točkami v ligi NBA, za LeBronom Jamesom, Kevinom Durantom, Kobejem Bryantom, Carmelom Anthonyjem in Tracyjem McGradyjem

Dončić je v tekmo vstopil z 11 točkami manj kot 10.000. Potreboval je sedem minut in osem sekund, da je prišel do tega mejnika. 

Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka Dončić 50 točk Šport Tako skromno je Dončić pospremil svojo pošastno predstavo

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia
"Čestitke Luki, ker je tako hitro prišel do 10.000 točk," je po zmagi dejal trener Jason Kidd. "Ni slabo biti v družbi Wilta, Bernarda Kinga in Ricka Barryja. Luka je eden najboljših na svetu. Kot sem vedno govoril, ga ne moremo jemati za samoumevnega. Ko to čuti, kar čuti, mu le skušaš podajati žogo in omogočiti, da pride do meta," je dodal.

Dončić je četrti košarkar v zgodovini, ki je dosegel vsaj 50 točk na božični tekmi. Prav toliko jih je pred več kot pol stoletja zabeležil že omenjeni Barry, več sta jih na ta decembrski dan zbrala samo Chamberlain (59) in King (60).

Pomemben delež so k sinočnji zmagi Dallasa prispevali tudi Derrick Jones Jr. (23 ptočk), Tim Hardaway Jr. (16) and Dereck Lively II (20 točk in 10 skokov), ki so rapsodijo slovenskega asa spremljali z odprtimi usti.

"Še nikoli nisem igral v ekipi, kjer bi nekdo dosegal koše v takšnem tempu in pri tem vključeval soigralce ter skrbel, da se vsi dobro počutijo na parketu. To je neverjetno," je dejal Jones Jr., ki je v karieri igral za Phoenix Suns, Miami Heat, Portland Trail Blazers in Chicago Bulls.

Na vprašanje, kako je mogoče, da nekdo ob neprestanem podvajanju doseže 50 točk in temu doda še 15 podaj, je Lively II odvrnil: "Želim si, da bi vedel. Čarovnija!"

"Ko te podvajajo takorekoč skozi celotno kariero, dobiš občutek in pregled. Preprosto veš, kje je prostor," je dodal Kidd.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Jernej65 16:28 26.december 2023.

    Bravo Dončič, za Slovenijo se že do sedaj naredil bistveno več, kot vsi naši politiki skupaj.

  • Ender3 12:36 26.december 2023.

    Bralci domačih medijev bi bili tudi v šoku, če bi vsaj en dan izpostili to kar počne L.D. To je že patološka obsedenost brez pravega razloga..

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:46 26.december 2023.

    Ko gledam tako tekmo pozabim na vse naše tegobe