Šport > Košarka
7461 ogledov

Noro! Več točk sta v zgodovini božičnih tekem dosegli le dve legendi

Luka Dončić Profimedia
Na božični dan je zaigral tudi Dallas in proti Phoenixu slavil s 128:114.

Liga NBA pred vsako sezono objavi tekme, ki bodo odigrane na božični dan. Tradicionalno se na ta dan zvrsti pet dvobojev za katera vodstvo tekmovanja pred sezono domneva, da bodo pritegnila največ gledalcev, termini pa so tako rezervirani za največje zvezdnike in rivalstva v ligi. Ob Luki Dončiću je v zadnjih sezonah eno mesto namenjeno tudi košarkarjem Dallasa, njihov tekmec pa so bil tokrat Phoenix Suns. 

Vroča kri med obema franšizama, navijači in igralci vre že od končnice v sezoni 2021/22, ko je zasedba iz Teksasa v polfinalu zahodne konference na sedmi tekmi razbila moštvo iz Arizone in takrat z izjemno prdstavo slovenskega zvezdnika izločila najboljšo ekipo rednega dela tekmovanja. 

Phoenix je z novim lastnikom sicer povsem spremenil zasedbo, v svoje vrste pa vmes zvabil izjemne igralce, kader sta od omenjenega ponižanja tako okrepila tudi Kevin Durant in Bradley Beal. Slednji je po selitvi iz Washingtona sicer redno poškodovan, tudi tokrat ni bil nared za obračun. V domači zasedbi je manjkal še Jusuf Nurkić.

S podobnimi težavami se sicer srečujejo tudi Mavericks, že dlje časa so odsotni Kyrie Irving, Josh Green in Maxi Kleber, v zadnjem času pa tudi izjemno pomembni novinec Dereck Lively II. Brez slednjega v postavi je Dallas dobil le eno tekmo, a je bil tokrat devetnajstletnik le pripravljen za igro.

Phoenix je bil šele deseti na Zahodu z razmerjem 14-14, Dallas šesti, zabeležil je 17 zmag in 12 porazov.

Dončić je v prvi minuti zbral dva skoka v obrambi, v napadu pa asistenco ob košu Livelyja. Ko je minuto kasneje omenjena naveza na enak način udarila še enkrat, je Dallas povedel s 5:0. S trojko je odgovoril Durant.

Luka je sredi četrtine nanizal šest točk in Dallas znova odpeljal na +5, malce po polovici četrtine pa je najprej ukradel žogo Durantu, nato pa zadel met za tri točke za 18:11. Od mejnika 10.000 točk v karieri ga je ločil le še en koš iz igre. Ta je prišel že v naslednjem napadu, ko je bil z velike razdalje znova natančen izza črte. Pri Phoenixu so ob zaostanku desetih točk vzeli minuto odmora.

Za 10 tisoč točk je slovenski zvezdnik potreboval 358 tekem, s tem se je na osmem mestu izenačil z Bobom McAdoojem. Zadnji, ki je potreboval manj tekem za takšen dosežek, je bil legendarni Michael Jordan (303). Prvi na tej lestvici je seveda Wilt Chamberlain (236). Obema sledijo sami izjemni strelci - Elgin Baylor (315), Kareem Abdul-Jabbar (319), Oscar Robertson (334) in George Gervin (355).

Phoenix se je z dvema trojkama Graysona Allena kasneje približal na šest točk zaostanka, a je na drugi strani še naprej blestel Dončić. Ta je zadel še en met za tri točke, uspešno izvedel tudi dva prosta meta, pet sekund pred koncem četrine pa je s podajo čez širino parketa v kotu našel Jadena Hardyja, ki je zadel trojko za 36:24.

Luka, ki je drugo četrtino začel na klopi, je v prvih 12 minutah zbral že 17 točk ob metu iz igre 5/6 (3/4 trojke).

Dobil je štiri minute počitka, na parket se je vrnil pri izidu 46:36. Durant je z dvema prostima metoma še nekoliko približal Phoenix, vendar je z novo trojko odgovoril Slovenec za +11. Trener domačih Frank Vogel je še enkrat posegel po 'timeoutu'.

S štirimi zaporednimi prostimi meti je Devin Booker v nadaljevanju dvoboja razliko zmanjšal na sedem točk, a kaj, ko se Dončić ni ustavljal. Po prodoru pod koš je 'od table' dosegel naslednji koš, nato pa je sledila še njegova asistenca za trojko Danteja Exuma. Po Avstralčevem metu se je na semaforju izpisal izid 56:44. Slabe tri minute pred koncem prvega polčasa je Dončić prednost še povišal s črte prostih metov, prišel je do svoje 23. in 24. točke.

Ob koncu četrtine je domačim uspel delni izid 7:0, z njim so se znova približali na osem točk zaostanka. Dončić je zgrešil, a se je žoga visoko odbila v zrak, s skokom v napadu in zabijanjem pa jo je skozi obroč poslal Derrick Jones Jr. S tem je poskrbel za končni rezultat prvega polčasa, bilo je 64:54.

Luka je ob metu 7/13 (4/8 trojke, 6/6 prosti meti) zbral 24 točk. K temu je dodal tri skoke, kar osem asistenc in ukradeno žogo. Booker (11) in Durant (9) sta skupaj vknjižila 20 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po ukradeni žogi Dončića, ki je nato s polaganjem tudi zaključil protinapad, je Dallas na začetku tretje četrtine povedel za 13 točk, po treh minutah drugega polčasa pa je prvi zvezdnik Dallasa z novim košem poskrbel za 73:62.

A nato so se prebudili domači strelci. Allen in Eric Gordon sta zadela vsak po eno trojko, slednji pa je nato s prodorom pod koš pripeljal Sonca le na štiri točke zaostanka.

Po minuti odmora gostov je Dončić odgovoril s košem iz obrata za 77:71. Ljubljančan je bil že pri tridesetih točkah. 

Manj uspešni so bili njegovi soigralci, ki so večinoma grešili pri metih izza črte, Phoenix je imel tako slabih pet minut pred koncem četrtine napad za izenačenje, a ga je zapravil, na drugi strani pa je Luka zadel trojko za +5. 

A sam ni zmogel zadržati naleta tekmecev. Po njegovi izgubljeni žogi je Allen zadel za tri točke in pri 84:82 poskrbel za prvo vodstvo domačih na tekmi.

Lively bi po minuti odmora lahko izenačil, vendar je zgrešil oba prosta meta (2/7), na drugi strani pa je Allen z novo trojko dokončal delni izid 10:0. Phoenix je povedel za pet točk.

Za dodatno nervozo sta minuto in pol pred koncem četrtine poskrbela Grant Williams in Booker, ki sta si skočila v lase. Sodniki so oba kaznovali s tehnično napako.

Dončić je zadnjo minuto tretje četrtine odprl z blokado v obrambi, na drugi strani parketa pa je s trojko Dallas približal le na dve točki zaostanka. Suns so dosegli koš, a je Jones Jr. nato z uspešnim poizkusom za tri točke Mavericks popeljal do 91:92. Allen, ki je v četrtini dosegel kar 19 točk, s skupno 27 je že prišel do rekordnega dosežka v sezoni, je tik pred piskom sirene še vrgel na koš, vendar se je žoga odbila od obroča.

Luka je ostal na parketu, Durant pa na začetku zadnjega dela nanizal pet točk za 97:91.

Najprej je s košem odgovoril Exum, nato je Dončić s trojko, z njo je presegel štiridesetico, Dallas še enkrat vrnil na -1.

To je storil tudi po treh minutah zadnje četrtine, ko je s svojo osmo trojko na tekmi (8/14) poskrbel za 101:102.

Lively je po Phoenixovi minuti odmora z dvema prostima metoma Mavericks vrnil v vodstvo, v naslednjem napadu pa je Jones Jr. s trojko poskrbel za 106:102.

Tik po polovici četrtine je Lively pobral skok v napadu in zabil, minuto kasneje pa je s trojko Tima Hardawayja Jr. Dallas povedel s 113:106. Vogel je znova zahteval posvet na klopi.

Ta ni pomagal. Luka je s prostima metoma prišel do 48 točk, z dvema asistencama pa do 13 podaj. V teh trenutkih je akcije večinoma uspešno zaključeval Jones Jr., ko je minuto in pol pred koncem Hardaway Jr. ukradel žogo Durantu in nato s košem dokončal napad, pa se je na semaforju izpisal rezultat 124:112.

Vprašanje o zmagovalcu je bilo rešeno. Pol minute pred zadnjim piskom sirene je Dončić dosegel mejo 50 točk. S košem je postavil tudi končni rezultat dvoboja pri 128:114.

Več točk od Slovenca sta na božičnih tekmah dosegla le Bernard King (60) in Chamberlain (59), Rick Barry je poleg Dončića še edini, ki je dosegel petdesetico.

Luka je iz igre metal 60-odstotno. Zadel je namreč 15 od 25 metov (8/16 trojke, 12/12 prosti meti). Zbral je še 6 ulovljenih žog, 15 asistenc, pošastno predstavo pa nadgradil še s tremi blokadami in štirimi ukradenimi žogami. Do dvojnega dvojčka (20 točk, 10 skokov) je prišel Lively II., Jones Jr. je vpisal 23, Hardaway mlajši pa 18 točk.

Na drugi strani sta velika zvezdnika Phoenixa razočarala. Durant je vpisal zanj skromnih 16 točk, štiri več je dosegel Booker, ki je sicer imel 10 podaj. Allen je tekmo končal z 32. točkami, ob odsotnosti Nurkića pa je svojo najboljšo NBA predstavo prikazal Chimezie Metu, ki je zbral 23 točk in 19 skokov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice