Šport > Košarka
2251 ogledov

Drama na koncu, odločitev padla pol sekunde pred zvokom sirene

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so s 117:119 klonili proti San Antoniu.

Dallas je pred domačo tekmo s San Antoniom zasedal sedmo mesto v zahodni konferenci z razmerjem 29-22, košarkarji iz nekoliko južnejšega predela Teksasa pa so v dvoboj vstopili kot sedmi na Zahodu, doslej so zabeležili 24 zmag in 26 porazov. Četa slovitega Gregga Popovicha, ki s 1301 zmago zaseda tretje mesto med najuspešnejšimi trenerji v zgodovini lige, je tokrat skušala prekiniti niz uaporednih porazov.

Gostje so boljše odprli dvoboj, na polovici prve četrtine so vodili s 15:11, pri domačih je 9 od enajstih točk dosegel Kristaps Porzingis. Preostali dve je ob dveh asistencah dosegel Luka Dončić. 

Slovenski zvezdnik je ob omenjenem izidu sedel na klop. Ob njegovi odsotnosti je prednost Ostrog že narastla na sedem točk, tri minute pred koncem četrtine, ko se je Luka vrnil na parket pa so Mavericks zaostajali za -5. Že v prvi akciji je zadel trojko za 22:24.

Popovich je pobesnel, ker so njegovi izbranci povsem pozabili na Dončića, in zahteval minuto odmora. Dallas je kasneje že povedel, ob zvoku sirene, ki je označila konec prvih 12 minut, je na 26:26 izenačil Avstrijec Jakob Pöltl.

Domačim, ki v povprečju izgubijo le okoli 12 žog na tekmo, je ta element tokrat povzročal težave. Že na začetku druge četrtine so tako naredili osmo napako, San Antonio pa je prevzel vodstvo in večkrat povedel za pet točk. A na polovici četrtine se je razigral igralec, ki na zadnjih tekmah sploh ni stopil na parket. Trey Burke je sicer dosegel le štiri točke, a tudi ukradel eno žogo in izsilil osebno napako v napadu, po trojki Doriana Finney-Smitha in košu Josha Richardsona pa so gostitelji povedli s 47:41.

Ob razigranem Porzingisu, ta je že v prvem polčasu prišel do dvojnega dvojčka (20 točk, 10 skokov), je štiri točke v zaključku četrtine dosegel tudi Dončić, Dallas pa je na glavni odmor odšel s prednostjo 56:51. Luka je zbral 13 točk, dva skoka in štiri asistence.

Slovenec je dosegel prvi dve točki v drugem polčasu, nato pa je sledil delni izid 9:0 San Antonia. Niz je z novim košem prekinil Dončić in izenačil na 60:60, vendar so nato sledile nove štiri točke gostov. Trener domačih Rick Carlisle je nalet gostov prekinil z minuto odmora.

Spurs so kasneje izenačili do takrat svojo največjo prednost na tekmi pri 75:68. A je povratek s tremi zadetimi prostimi meti začel Dončić, kasneje je s trojko domače celo popeljal v vodstvo z 78:77. Luka je v tretji četrtini zbral 10 točk, ob tem je zbral še nekaj asistenc. Povsem na koncu četrtine se je z dvema trojkama izkazal Nicolo Nelli, ki je ob zvoku sirene poskrbel za vodstvo Dallasa z 89:88.

Dončić je odigral celotno tretjo četrtino, zato je na začetku četrte obsedel na klopi. Brez njega se soigralci niso znašli, Spurs so povedli z 99:91. Luka se je na parket vrnil šest  minut in pol pred koncem.

Dve minuti kasneje je Richardson s trojko iz kota domačo zasedbo približal na 104:105, a ob razpoloženem DemMarju DeRoznu je bilo kaj hitro znova 113:104 za goste. Tri  minute pred zadnjim piskom sirene je Porzingis zadel met za tri točke za -6, dvajset sekund kasneje je Dončić poskrbel za 109:114. Popovich je igro prekinil z minuto odmora.

Dončić je dobro zaustavil DeRozna, ki je zgrešil, na drugi strani pa je Slovenec asistiral za -3. Sledil je še en neuspešen napad San Antonia, po novem košu Mavericks pa je bilo 113:114. A DeRozan je nato zadel preko Dončića, nato je dodal še dodaten prosti met. Ko je Luka zadel dva prosta meta, so domači košarkarji zaostajali za dve točki. Spurs niso zadeli, Dončić je bil uspešnejši za 117:117. Ostalo je še 19 sekund.

A zadnjo besedo je imel po minuti odmora znova DeRozan. Ta je poskrbel za zmago gostov s 119:117. Po njegoverm košu preko Finney-Smitha je na semaforju namreč ostalo le še pol sekunde časa. Luka je poizkusil z metom skoraj s sredine igrišča, vendar je bil prekratek.

DeRozan je zbral 33 točk, od tega jih je 27 dosegel v drugem polčasu. Prvi strelec Dallasa je bil tokrat Porzingis z 31. točkami (15 skokov), Dončić je v svojo statistiko vpisal 29 točk, tri ulovljene žoge in 7 asistenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice