Šport > Košarka
20 ogledov

Efes in Caja Laboral še nočeta na počitnice

llull logan maccabi real madrid evroliga
1/13
EPA
Anadolu Efes in Saša Vujačić sta se na tretji tekmi četrtfinala Evrolige rešila izpada in podaljšala serijo proti Olympiacosu (83:72). V torek se je kot prvi na zaključni turnir uvrstil Real Madrid, ki je zanesljivo odpravil Maccabi. Barcelona in Panathinaikos sta še v tretje poskrbela za pravo dramo, še drugič so bili srečnejši Grki.

Prvi udeleženec zaključnega turnirja Evrolige, ki bo v londoski O2 Areni, je postal Real Madrid, ki je še tretjič zapored zanesljivo premagal Maccabi. V telavivski Nokia Areni so Los Blancos do zmage prišli potem, ko so vodili praktično vso tekmo, odločilno prednost pa so si nabrali z nizom ob koncu tretje in na začetku četrte četrtine.

Madridčani so pobegnili že v prvi četrtini, ki so jo dobili za šest (16:10). Izraelci so se uspeli vrniti in ob polčasu je prednost Špancev znašala le tri točke (33:30). Na začetku tretjega dela igre si je Maccabi po seriji Davida Logana priboril edino občutno vodstvo na srečanju (42:38).

Gostje se niso zmedli kjub pritisku več kot 11.000 navijačev in so odgovorili s serijo 10:0, v kateri je glavno vlogo ob prvem strelcu Jayceeju Carrollu (na dan tekme je praznoval 30. rojstni dan) odigral Sergio Llull. Real se tu ni ustavil in ko je bil nekaj minut pred koncem obračuna rezultat 61:48 v korist gostov, je postalo jasno, da bo Real Madrid postal prvi udeleženec zaključnega turnirja.

Slovenski reprezentant Mirza Begić je za Špance v 17 minutah dosegel šest točk, eno blokado in pet skokov, kar štiri je zbral v napadu. Iz igre je zadel dva od šestih metov iz igre, zadel pa je oba prosta meta.

Pao v končnici še drugič mirnejši od Barçe

V Atenah smo še na tretji tekmi med Panathinaikosom in Barcelono videli pravo dramo, ki se je razpletla v zadnjih sekundah. Še drugič zapored so krajšo potegnili Katalonci, ki so v izdihljajih dvoboja prek Juana Carlosa Navarra in Šarunasa Jasikevičiusa zapravili kar tri mete za zmago.

diamantidis lorbek tomić panathinaikos barcelona evroliga | Avtor: EPA EPA
Barcelona je slabo začela tekmo in domači so po prvem delu igre vodili za deset (20:10), kljub temu, da je Blaugrana nekajkrat prišla blizu, pa je bil naskok Deteljic ob polčasu skoraj identičen (38:29). V tretji četrtini pa so Katalonci stopili na plin in spreobrnili izid sebi v prid (42:41) s serijo 13:3, za katero sta bila najbolj zaslužna Navarro in Jasikevičius.

V zadnje minute so tako gostje prišli z manjšo prednostjo, ki pa je bila glede na dotedanji potek tekme in serije videti že kar obetavna (63:59). Toda Grki so pred razgreto domačo dvorano stvari vzeli v svoje roke in z dvema košema (Dimitris Diamantidis je eno trojko srečno zadel od table) prišli do prednosti (64:63).

Devet sekund pred koncem je imela Barça napad, toda Navarro je najprej izgubil žogo, do nje se je dokopal Jasikevičius, ki pa je iz težkega položaja zgrešil. Na drugi strani je Stephane Lasme nato zadel le en prosti met in ponudil novo priložnost za zmago gostom, ki pa jo je z zgrešenim metom iz nemogoče situacije zapravil "La Bomba".

Pri gostih je Erazem Lorbek v 24 minutah zbral osem točk, potem ko je iz igre zadel le tri od enajstih metov, temu pa je dodal še en skok v obrambi in dve asistenci. Tudi četrta tekma, ki je na sporedu v četrtek, bo v dvorani OAKA v Atenah, morebitni peti obračun pa bo v Palau Blaugrana v Barceloni.

Vujačić z Efesom izsilil četrto tekmo

Olympiacos bi si lahko na sredini tekmi v Istanbulu že zagotovil uvrstitev na četrti zaključni turnir v zadnjih petih sezonah, a je Anadolu Efesu uspelo ostati v igri za odhod v London. V dvorani Abdi İpekçi je Jordan Farmar dosegel 17 točk, Saša Vujačić pa jih je za domače, ki bodo četrto tekmo gostili v petek, prispeval osem.

Turki so z meti za tri točke (8/15) in boljšim skokom nadigrali favorizirano grško ekipo, na začetku tekme pa je navduševal predvsem Duško Savanović, ki je do konca zbral 15 točk, Semih Erden pa je identičnemu dosežku dodal še devet skokov.

Gostom ni pomagalo niti 19 košev Acieja Lawa. Odpovedal je predvsem prvi strelec Vassilis Spanoulis, saj je grški reprezentant ob osmih podajah zmogel le štiri točke. Efes je sicer vodil večji del tekme, Olympiacos je denimo za točko povedel s košem Stratosa Perperoglouja v drugi četrtini, nato pa so Turki z nizom 15:1 med drugo in tretjo četrtino prevzeli pobudo. V tretji četrtini je bilo že 56:39, kljub poznemu naletu branilcev naslova pa je Efes zanesljivo zdržal za zmago.

Evroliga, četrtfinale, tretje tekme:

Maccabi Electra : REAL MADRID 57:69 (10:16, 20:17, 14:19, 13:17) /0:3/
Shawn 18 točk, Logan, Hickman in Ohayon 11; Carroll 16, Llull 13, ... Begić 6 tč., 5 sk in 1 blok. v 17 min.

Panathinaikos : Barcelona Regal 65:63 (20:10, 18:19, 12:22, 15:12) /2:1/
Bramos 14, Diamantidis 12; Navarro 17, Jasikevičius 13, ... Lorbek 8 tč., 2 pod, in 1 sk. v 24 min.

Anadolu Efes : Olympiacos 83:72 (19:17, 18:12, 28:21, 18:22) /1:2/
Farmar 17, Erden in Savanović 15, ... Vujačić 8 tč., 2 pod. in 1 sk. v 17 min.; Law 19, Printezis 11

Caja Laboral : CSKA Moskva 93:72 (15:14, 28:10, 27:15, 23:33) /1:2/
Heurtel 21, M. Bjelica 15, N. Bjelica 13; Krstić 12, Micov in Jackson 11

/X:Y/ – izid v zmagah, igrajo na tri
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala na zaključni turnir

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.