Šport > Košarka
25 ogledov

EP odprlo lov na četrtfinale

slovenija slokar košarkarska repezentanca trening Boštjan Tacol
S tekmami v skupini E se bo v Vilni nadaljevalo 37. evropsko košarkarsko prvenstvo. Slovenija bo prvo tekmo v drugem delu odigrala v četrtek ob 20. uri proti Grčiji. Danes tri tekme v skupini E.

Prvenstvo v Litvi je brez dvoma najmočnejše EP doslej, zato se tako igralci kot funkcionarji strinjajo, da je Fiba Europe sprejela pravilno odločitev, ko je tekmovanje s 16 ekip razširila na 24. "Najmočnejše je že zaradi tega, ker so mnoge reprezentance, ki so veljale za eksotične, prišle v Litvo z močnimi ekipami in naturaliziranimi igralci. Samo poglejte Finsko, Makedonijo, z izjemo Portugalske na tem prvenstvu preprosto ni slabih reprezentanc. Dodatnih osem mest je brez dvoma pripomoglo k dvigu kakovosti," pravi Uroš Slokar.

Presenečenja so se v prvem delu kar vrstila in mnoge velike ekipe so odšle domov ali bile na robu izpada. "Makedonija je naredila fenomenalen rezultat, Hrvaška je izpadla, Turčija je komaj prišla v drugi del in tudi tiste manjše reprezentance so pokazale, da znajo igrati košarko," meni Goran Dragić.

Slovenija se bo v drugem delu poleg Grčije merila še z Makedonijo (sobota, 17.00) in Finsko (ponedeljek, 14.30), ekipama, ki nista bili med favoriti za napredovanje. "Najtežje bo po mojem mnenju proti Makedoniji, vendar so tudi Finci zelo neugodna ekipa. Mi se moramo izogniti razmišljanju, da smo boljši, saj ste videli, kaj se je zgodilo ekipam, ki so podcenjevale nasprotnike. Odšle so domov, mi pa še nekaj časa nameravamo ostati v Litvi," dodaja Slokar.

Medtem ko ima Slovenija v drugem delu na papirju zelo ugodno skupino, je pogled na drugo stran prav zastrašujoč. Za štiri mesta v četrtfinalu se bodo udarile Španija, Litva, Francija, Srbija, Turčija in Nemčija. "Skupina E je izjemno težka. Šest vrhunskih reprezentanc bo imelo 'mesarsko klanje' za štiri prosta mesta. Res težko odgovorim na vprašanje, koga vidim v četrtfinalu; verjetno Španijo, Francijo in Srbijo, medtem ko Litovci niso najbolj prepričljivi," meni Sašo Ožbolt.

Z organizacijskega vidika prvenstvo za zdaj poteka brez večjih spodrsljajev. Dvanajst najboljših reprezentanc se je preselilo v Vilno, kjer so z izjemo Litve nastanjene v vrhunskem hotelu ob golf igrišču, tako da bodo lahko čim prej pozabile na slabe bivalne pogoje v predtekmovalnih skupinah. Direktor reprezentance Matej Avanzo pravi, da je malce nerodna le precejšnja razdalja do dvorane, hkrati pa zagotavlja: "Pogoji so dovolj dobri za raven evropskega prvenstva, sem pa prepričan, da bodo v Sloveniji 2013 veliko boljši."

Evropsko košarkarsko prvenstvo, drugi del, skupina E:

14:30
Nemčija – Španija

17:00
Francija – Turčija

20:00
Litva – Srbija

Komentarjev 1
  • KOŠARKAmanija 19:39 08.september 2011.

    Daaaajmo, Slovenci... Premagajmo Grke! ;) Napovej točen izzid tekme in si prisluži 40 €: www.facebook.com/KosarkaManija!