Šport > Košarka
57 ogledov

Gorenc: "Visoki cilji so upravičeni"

Boris Gorenc je prenehal z igranjem košarke. Anže Petkovšek
Na evropskem prvenstvu v Litvi bo sodeloval tudi nekdanji slovenski reprezentant Boris Gorenc. Tokrat v vlogi strokovnega komentatorja na nacionalki.

Kako ste se pripravili na novo funkcijo?
Zelo malo. Upam, da se bom po prvi ali drugi tekmi unesel in bo nato vse skupaj precej lažje.

Imate kaj treme?
Da. To ni tako lahko delo. V danem trenutku moraš odreagirati in povedati nekaj smiselnega. To je zame nova stvar, ki jo bom z veseljem opravil. Bomo videli, kako bo šlo. Gledalcem bom poskušal predstaviti svoje razumevanje košarke. Na tak način, kot sem jo razumel v svoji 15-letni igralski karieri. To bom poskušal prenesti gledalcem.

Vas morda skrbi, kako vas bodo gledalci sprejeli?
To pravzaprav ni na meni. Povedal bom pač tisto, kar bom videl, in predstavil svoj pogled na zadevo. Potrudil se bom, s tem, kako bodo ljudje vso reč sprejeli, pa se ne obremenjujem.

Tudi sami ste nastopali na evropskih prvenstvih. Kaj menite o tokratnem?
Vsako prvenstvo je nova zgodba. To bo zelo zanimivo, ker je toliko reprezentanc. Prav včeraj sem štel, koliko izbranih vrst lahko poseže po kolajni. Takšnih je kar 11. Poleg Španije in Litve, ki je gostiteljica prvenstva, lahko vsaj še devet ekip pride na zmagovalni oder. Čaka nas zanimiv in enakovreden boj za najvišja mesta.

Med kandidati za kolajno je tudi Slovenija ...
Nedvomno je tudi naša reprezentanca v krogu kandidatov za kolajno. Všeč mi je, da imamo visoke cilje. Te je treba imeti, a se lahko zgodi, da na četrtfinalnem dvoboju nisi stoodstoten, ali pa tekmec odigra najboljšo tekmo na prvenstvu in te izloči. Treba je biti previden. Vendar so visoki cilji upravičeni, saj imamo dobro reprezentanco. Tekmovanje moramo dobro začeti, med prvenstvom pa je treba še dvigovati formo. Z vsako zmago bo izbrana vrsta dobila dodatno samozavest. To je zelo pomembno.

Danes se Slovenija meri z Bolgarijo. Kako pomembne so te prve tekme?
Zelo. Po svoje je dobro, da je prvi tekmec Bolgarija, s tem pa ne pravim, da gre za lahkega tekmeca. Na prvi tekmi je vselej prisotna tudi nervoza in prepričan sem, da je v takšni preizkušnji veliko lažje premagati Bolgare kot pa morda Francoze, Turke ali pa katerokoli od ostalih reprezentanc, ki lahko kandidira za kolajno.

Igrali ste tudi v Rusiji. Verjetno bo prav dvoboj med Slovenijo in Rusijo odločil o prvem
mestu v predtekmovalni skupini.
Vsaka tekma je pomembna, na vsak posamezen dvoboj se je treba dobro pripraviti. A na
papirju je Rusija res zelo močna in vsekakor bo to ena izmed ključnih tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.