Šport > Košarka
19 ogledov

Helios drugič slovenski prvak

Helios Suns prvaki 2016 KZS
Košarkarji ekipe Helios Suns so dobili četrto tekmo finala državnega prvenstva proti Zlatorogu (64:56) in osvojili drugi naslov državnega prvaka v klubski zgodovini.

Košarkarji Helios Suns so drugič v zgodovini državni prvaki. Naslovu iz leta 2007 so dodali nov pokal, ki so ga v finalu lige Nova KBM osvojili s 3:1 v zmagah. Zlatorog so na četrti tekmi pred domačimi gledalci v dvorani Komunalnega centra premagali s 64:56.

Domžalčani so do naslova prišli nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo. V izločilne boje so se podali s četrtega štartnega mesta in najprej izločili najboljšo ekipo prvega dela lige Nova KBM Rogaško. V polfinalu so presenetili serijskega prvaka iz zadnjih let Krko iz Novega mesta, v finalu pa so nadigrali še Laščane, ki so v finale vstopili s prednostjo domače dvorane.

Z naslovom so si košarkarji Helios Suns vsaj na papirju zagotovili udeležbo v ligi Aba v prihodnji sezoni, kamor je uvrščena tudi Krka, ki je osvojila prvo mesto v ligi za prvaka. Prav danes je tudi postalo uradno, da je Union Olimpija dobila povabilo za nastop v EuroCupu.

Zlatorog četrtič praznih rok

Zlatorog je četrtič v finalih državnih prvenstev ostal praznih rok. S 3:0 je izgubil 1990 in 2004, s 3:1 pa tudi 2000.

Najkoristnejši igralec (MVP) finala je bil član zmagovalne ekipe, 26-letni Hrvat Marjan Čakarun, ki je tudi na četrti tekmi odigral ključno vlogo. Dosegel je 19 točk (7 skokov), od tega osem v zadnji četrtini.

Košarkarji Helios Suns so zmago proslavili z gledalci, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano Komunalnega centra, oziroma po novem Športno dvorano Domžale.

Tribune so bile polno zasedene že petnajst minut pred tekmo, domači gledalci pa so vseh štirideset minut glasno spodbujali svoje ljubljence. Podporo so imeli tudi gostje, za katere so v finalu navijali združeni navijači iz okolice Celje - Green Bottles iz Laškega, Hmelj Boys s Polzele in Šentjurski vitezi.

Slab začetek, dober konec Heliosa

Po pričakovanjih je bila tudi četrta tekma izenačena in razburljiva. Teža uspeha je na začetku nekoliko ponagajala gostiteljem, ki niso bili pri metu, pa tudi skok so jim Laščani prevzeli tako v obrambi kot napadu. Posledično si ti na začetku druge četrtine povedli z 22:14. A le za kratek čas. Domžalčani so se z delnim izidom 10:0 otresli začetnega pritiska in prevzeli vajeti igre v svoje roke.

Izjemen je bil njihov začetek drugega dela. Z osmimi zaporednimi točkami prvega strelca finala Marjana Čakaruna so povedli 39:31, s trojko Jana Močnika pa so prednost povišali na 42:31 in v dvorani povzročili val navdušenja. Na krilih občinstva in ob veliko boljšem skoku pod obročema (v 3:4 11:5, na koncu 36:37) je Helios Suns na zadnji odmor odšel s 47:38.

Zadnja četrtina ni minila brez drame, saj Helios Suns ni tako zlahka zadržal prednosti. Najprej dve minuti in pol ni zadel koša 47:43, nato pa sta ga reševala Hugh Robertson in Marjan Čakarun. Predvsem slednji je bil z osmimi točkami v zadnji četrtini ključni mož; njegovi koši so bili za 51:43, 55:51, 58:54 in 60:54 osemdeset sekund pred koncem tekme. V zadnjih sekundah je posel dokončal Jan Močnik s črte prostih metov.

Liga Nova KBM, finale (4. tekma):

Helios Suns - Zlatorog Laško 64:56 (14:17, 16:12, 17:9, 17:18)  /3:1/
Čakarun (7 sk.) 19; Robertson 11; Jeftić 12, Jurak 10.

/X:Y/ - izid v zmagah, igrali so na tri zmage

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.