Šport > Košarka
42 ogledov

Hrvaški košarkar pozitiven na THC testu

Košarkaška žoga Shutterstock
Hrvaško pretresajo dopinški škandali. Nekaj tednov zatem, ko so zaradi prisotnosti THC suspendirali tri hrvaške športnike, je test za to prepovedano substanco neuspešno opravil košarkar Dominik Šamija. Nogometaš Igor Čagalj pa je bil pozitiven na deksametazon.

V hrvaškem športu je prišlo še do dveh primerov zlorabe prepovedanih sredstev. Nogometaš prvoligaša Istre 1961 Igor Čagalj je bil pozitiven na deksametazon, medtem ko je bil košarkar ekipe Đuro Đaković Dominik Šamija pozitiven na THC. Oba športnika sta se odrekla analizi vzorca B in sta začasno suspendirana, je objavil hrvaški protidopinški zavod.

Čagalj je bi pozitiven na tekmi Istra 1961 – Slaven Belupo 26. novembra, Šamija pa je bil pozitiven na prvenstveni tekmi Zagreb – Đuro Đaković 28. novembra. Testiranje je opravil Hrvaški zavod za toksikologijo in antidoping (HZTA), analizo vzorcev pa je opravil laboratorij z licenco Svetovne protidopinške agencije (Wada) v avstrijskem Seibersdorfu.

Zavod HZTA je o pozitivnem testu obvestil Hrvaško nogometno zvezo in Čagalja, nogometaš in njegov klubski zdravnik pa sta pisno zavrnila analizo vzorca B. Zato je bil proti nogometašu in klubskemu zdravniku Draganu Vujoviću uveden disciplinski postopek. Hrvaški protidopinški zavod je o pozitivnem testu košarkarja Šamije prav tako obvestil Hrvaško košarkarsko zvezo in Šamijo, a slednji prav tako ni zahteval analize vzorca B.

To je še drugi pozitivni dopinški izvid v hrvaškem športu v samo nekaj tednih. Nogometaš Zadra Ivan Anton Vasilj je bil pozitiven na THC na prvenstveni tekmi proti Osijeku 20. novembra, pred tem pa je hrvaški protidopinški zavod odkril še odbojkarja Opatije Ivana Đorđevića in Antona Brnečića, ki sta bila prav tako pozitivna na THC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.