Šport
37 ogledov

Ob izključitvi dopingiranih Kozmus bližje kolajni

Primož Kozmus Stanko Gruden/STA
Mednarodni olimpijski komite (Mok) je tudi uradno potrdil, da so si štirje športniki, ki so na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah osvojili kolajno, pomagali z nedovoljenimi steroidi, izdal pa je tudi njihova imena.

To so ukrajinski metalec krogle Jurij Belonog, beloruski metalec kladiva Ivan Tihon, beloruska metalka diska Irina Jaščenko in ruska metalka krogle Svetlana Kriveljeva.

Ukrajinec je v Atenah osvojil zlato, Belorus srebro, dekleti pa sta se okitili z bronasto kolajno. Vsem so dosežke razveljavili, kolajne bodo morali vrniti. Tihon bo moral vrniti že drugo, saj so mu odvzeli tudi bron na igrah v Pekingu.

V metu kladiva je na olimpijskih igrah nastopil tudi Primož Kozmus, ki je tako pridobil mesto, tako da je napredoval na peto. Zanimivo je, da je bil na samem tekmovanju sedmi, že takoj po njem pa se je prebil na šesto mesto, saj so zaradi dopinga zlato odvzeli Madžaru Adriánu Annusu. Uradno je tako srebrno kolajno osvojil Turek Eşref Apak, bronasto pa Belorus Vadim Devjatovski (dopingiran je bil v Pekingu).

V suvanju krogle je zlato osvojil Američan Adam Nelson, srebro Danec Joachim Olsen, bron pa Španec Manuel Martínez. Namesto Jaščenkove in Kriveljeva bosta dobitnici brona Čehinja Věra Pospíšilová-Cechlová in Belorusinja Nadežda Ostapčuk.

Grešnike so razkrili po novem, sodobnejšem pregledu vzorcev. Kot pravi Mok, je še eden od skupno 105 še enkrat pregledanih vzorcev sumljiv. Če se bo izkazalo, da je grešnik še eden, za kar obstaja velika možnost, bodo njegovo ime sporočili pozneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.