Šport > Košarka
34 ogledov

Košarkarji Olimpije ujeti v birokratsko mrežo

Thompson Filipovski Union Olimpija Krka pokal Spar finale Brežice Benjamin Kovač
Košarkarji Uniona Olimpije Goran Jeretin, Vladimir Dašić, Robert Rothbart, Casey Mitchell in Deon Thompson se te dni ne bodo ukvarjali s treningi, ampak bodo stali v vrstah na slovenskih veleposlaništvih v svojih državah. Razlog? Zapleten postopek pridobivanja dovoljenja za bivanje.

"Po slovenski zakonodaji je za prvo vlogo za dovoljenje za bivanje treba vložiti v matični državi. Za zdaj je bila praksa, da je to klub urejal s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu. Vmes se je spremenila zakonodaja oziroma pravilnik, zato so bili košarkarji primorani vložiti prošnjo v matični državi," so za zurnal24.si zaplet pojasnili v Unionu Olimpiji, kjer pričakujejo ugoden razplet: "Pred vstopom v Slovenijo bi si morali pridobiti vizum D. Zanj je bil zahtevan vpis v razvid poklicnih športnikov, ki ga izda ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKS). To pa je za izdajo odločbe zahtevalo vizum D. Gre torej za začaran krog. Ker ni bilo vizuma D, tudi niso mogli pridobiti odločbe. Če bi imeli ta vizum, bi lahko vse papirje uredili na upravni enoti v Ljubljani." Gre za košarkarje iz držav, ki niso članice Evropske unije, torej Gorana Jeretina, Vladimirja Dašića (oba Črna gora), Roberta Rothbarta (Izrael), Caseyja Mitchlla in Deona Thompsona (ZDA). V teh dneh bodo dokumente urejali na slovenskih veleposlaništvih v svojih državah.

"Predvsem za Američane je težava, ker morajo za izdajo dovoljenja za bivanje predložiti potrdilo o nekaznovanju lokalne policije države, kjer živijo, in FBI. To pa lahko traja minimalno šest tednov. Zapletlo se je pri Thompsonu, ki je v Ljubljani od jeseni. Ker se je v tem času spremenil zakon, nismo mogli vloge vložiti pravočasno, zaradi tega pa je moral odleteti v domovino. Zdaj je pridobil papirje, ki bodo potovali v Slovenijo, nato v ZDA, kjer bo prevzel dovoljenje za bivanje," so še sporočili iz Stožic.

Situacija je neprijetna in na vsak način bi kazalo postopke napraviti bolj življenjske. Predvsem ni smiselno zahtevati vizuma D, ker to podaljša postopek in prihod v Slovenijo: "Med drugim je za ta vizum potrebno tudi dokazilo, da je igralec poklicni športnik v svoji državi. In ni rečeno, da imajo vse države urejeno tako kot mi."

Komentarjev 2
  • MK 11:33 19.marec 2012.

    ja dragi moj filipovksi. v Heliosu teh težav nimajo ker so se osredotočili na slovenske fante. Vi pa ki novačite 3-razredne jugose in sumljive črnce mate pa težavo.Torej namesto, da se razburjajte vlagajte denar v mlade slovenske fante.

  • albert 11:13 19.marec 2012.

    A za jugose, ki jih je čedalje več velja isto? Če bi, bi jih bilo pol manj!