Šport > Košarka
2627 ogledov

Košarkarski svet žaluje ob smrti legende

košarkarska žoga
Košarkarski svet je pretresla novica o smrti priznanega igralca in trenerja.

V 78. letu starosti je umrl nekdanji hrvaški košarkar in trener Petar Skansi, legenda Jugoplastike, ki se je v zgodovino apisal z velikim uspehom na olimpijskih igrah leta 1992, kjer je Hrvaško popeljal do srebrne medalje.

V boju za zlato so morali kockasti priznati premoč ameriškemu "sanjskemu moštvu", v katerem so bila takrat največja imena NBA košarke na čelu z legendarnim Michaelom Jordanom.

Skansi se je v mladosti ukvarjal z vaterpolom in igral za mlajše selekcije splitskega Jadrana, šele pozneje se je posvetil košarki. V karieri je kot center dvakrat igral za Jugoplastiko, vmes pa za Scavolini Pesaro.

Z reprezentanco nekdanje Jugoslavije je osvojil olimpijsko srebro leta 1968, zlato na svetovnem prvenstvu 1970 v domovini, srebro na SP 1967 v Mehiki in srebro na evropskem prvenstvu 1965 v Sovjetski zvezi.

Trenersko pot je pri zgolj 29 letih začel v Jugoplastiki, dolgo časa je vodil italijanske klube, kot so Scavolini, Fabriano Basket, Venezia, Virtus, Treviso in Fortitudo, med drugim pa je trenersko službo opravljal tudi pri novomeški Krki, kjer je pravzaprav končal svojo trenersko pot.

Skansi je deloval tudi kot pomočnik ministra za izobraževanje, znanost in šport.

Petar Skansi, košarkarski igralec in trener, je v svoji karieri osvojil številne lovorike. Imel je odlične soigralce, treniral velike zvezde, največji uspeh pa dosegel v Ljubljani, kjer je tudi dolgo živel. O kariernih vrhuncih, trenerskih dosežkih, življenju v Sloveniji in drugih temah je leta 2008 spregovoril za naš medij. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice