Šport > Košarka
1714 ogledov

Bivši NBA as podpisal za ruski klub, nemudoma ga vrgli iz reprezentance

Jonas Jerebko Profimedia
Švedski košarkar je zaradi podpisa z moskovskim CSKA izključen iz reprezentance.

Švedska zveza je iz reprezentance izključila nekdanjega košarkarja lige NBA Jonasa Jerebka. Razlog je bil košarkarjev podpis pogodbe za moskovski CSKA, so potrdili pri zvezi.

Pri zvezi so opozorili 35-letnega Jerebka, da je njegov podpis pogodbe v nasprotju z vrednotami švedske košarke po ruski agresiji na Ukrajino. "Po pogovoru z njim smo ugotovili, da ni skupnega stališča in pogojev za njegov nastop v reprezentanci," še pravijo v odzivu zveze.

Jonas Jerebko | Avtor: Profimedia Profimedia

Jerebko sicer velja za daleč najboljšega švedskega košarkarja. Več let je igral v ligi NBA, nazadnje pri Golden State Warriors. Leta 2019 je nato podpisal za ruski Himki, a je januarja letos z njim prekinil pogodbo, ta teden pa je najavil odhod k moskovskemu CSKA.

Jonasov oče je namreč Američan ruskih korenin Chris Jerebko, kar je eden izmed glavnih razlogov, zakaj Jonas, ki je za švedsko reprezentanco debitiral pri vsega 18 letih, ni želel obsoditi ruskega napada na Ukrajino in je tudi za ceno izobčenja iz reprezentance še vedno pripravljen igrati za ruske klube.

Švedska se v Kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo nahaja v skupini s Slovenijo, na naši prvi medsebojni tekmi pa Jerebko ni zaigral, kot tudi ne na tekmi s Finsko, a je bil zato eden glavnih igralcev na obeh tekmah proti Hrvaški.

Jerebko je sicer šele drugi na Švedskem rojeni košarkar, ki je bil izbran na naboru lige NBA, potem ko so ga kot 39. leta 2009 vzeli pri Detroit Pistons. V najmočnejši ligi na svetu je preživel kar 10 sezon, najdlje pa se je zadržal prav pri Detroitu, za katerega je nastopal pet sezon in pol. Globok vtis je pustil tudi pri ekipi Boston Celtics, medtem ko se je po eno sezono zadržal še pri Utah Jazz in Golden State Warriors. 

Jonas Jerebko | Avtor: Profimedia Profimedia

Po prihodu v ligo NBA je bila pred Jerebkom zelo svetla prihodnost, saj je kot novinec naravnost blestel, a si je pred svojo drugo sezono raztrgal ahilovo tetivo, zaradi česar je izpustil celotno sezono, po poškodbi pa se ni nikoli več vrnil na svoj stari nivo. Kot novinec je sicer dosegal spoštovanja vredne številke, saj je v dresu Detroita bil redni član prve postave, na tekmo pa je povprečno beležil nekaj več kot 9 točk in 6 skokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice