Šport > Košarka
17155 ogledov

Za puško prijel tudi legendarni košarkar, nekdanji NBA-jevec

Aleksander Volkov Reševalni pas/Twitter
Tudi legendarni ukrajinski NBA-jevec se bori za svojo domovino.

Medtem ko traja že 15. dan od začetka ruskega napada na Ukrajino, so se klicu domovine odzvali tudi številni aktualni in bivši ukrajinski športniki, ki so prijeli za orožje in v prvih bojnih vrstah branijo svojo domovino pred okupatorjem. Po najnovejših poročilih je med njimi tudi legendarni ukrajinski košarkar Aleksander Volkov.

Ljubitelji košarke iz devetdesetih let se ga verjetno najbolje spomnijo po Olimpijskih igrah leta 1992, ko je branil barve Skupnosti neodvisnih držav ter v polfinalu zgrešil niz odločilnih prostih metov, po katerih se je Hrvaška uvrstila v finale proti reprezentanci ZDA (Dream Teamu).

Aleksander Volkov | Avtor: Profimedia Profimedia

Štiri leta pred tem je s Sovjetsko zvezo dosegel svoj največji uspeh, ko je postal olimpijski prvak, sicer pa je tekom zelo bogate reprezentančne kariere s takratno velesilo Sovjetsko zvezo postal še dvakratni svetovni podprvak, z Evropskih prvenstev pa se je vrnil z zlato, srebrno in bronasto medaljo.

Toda športni uspehi ter dnevi stare slave so zdaj daleč v drugem planu, saj se je tudi 57-letni 208 centimetrov visoki velikan odločil poprijeti za orožje ter braniti domovino.

Po poročanju ukrajinskih medijev naj bi Rusi tekom svoje agresije iz maščevanja tudi popolnoma porušili domovanje bivšega košarkarja, nekdanjega ljubljenca Sovjetske zveze.

Volkov je sicer veljal za enega evropskih pionirjev v ligi NBA, v katero je vstopil leta 1989, potem ke je bil na naboru izbran leta 1986. Do leta 1992 je nato na drugi strani luže branil barve Atlante Hawks.

Aleksander Volkov | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Pred tem je igral za ukrajinskega velikana Stroitel (današnji Budivelnik) in rusko CSKA Moskvo, po vrnitvi iz lige NBA pa še za Reggio Calabrio, Panathinaikos ter Olympiacos. Upokojil se je leta 1995, a se je kot eden ustanoviteljev košarkarskega kluba Kijev leta 2000 vrnil za dve sezoni, preden je prevzel funkcijo klubskega predsednika. Leta 1991 je bil sicer izbran na seznam Fibinih 50 najboljših košarkarjev vseh časov.

Komentarjev 1
  • mph2 14:00 11.marec 2022.

    Škoda, ker jo ni že prej in šel preganjat naciste v lastni državi, Azov in to, ki jih sponzorira uradna Ukrajinska oblast in CIA. Še vedno seveda to ne odpravi dejstva, da je Putin tiran, antidemokrat, ... itn ... ampak ...prikaži več tako, če smo objektivni ....

Sorodne novice