Šport > Košarka
45 ogledov

Košarkarsko EP v Sloveniji že 2012

Jaka Klobucar Klobučar Žurnal24 main
Slovenija bo naslednje leto gostila evropsko prvenstvo v košarki za igralce do 20 let.

Evropsko prvenstvo mlajših članov bo potekalo od 12. do 22. julija 2012, mesta, ki ga bodo gostila, pa za zdaj še niso znana. Na njem bo nastopilo 16 reprezentanc stare celine (Španija, Italija, Francija, Rusija, Nemčija, Turčija, Črna gora, Latvija, Švedska, Ukrajina, Grčija, Srbija, Litva, Gruzija, Estonija in Slovenija).

"Evropsko prvenstvo za mlajše člane, ki ga bomo gostili julija prihodnje leto, je za nas izjemno priznanje, poleg tega pa odlična uvertura v EuroBasket 2013, ki se bo le dobro leto zatem prav tako odvil pri nas. Da nam je FIBA Europe zaupala organizacijo tudi tega dogodka, pomeni, da imamo pri krovni evropski košarkarski organizaciji visok 'rating','' meni predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič.

Na turnirju bodo imeli pravico nastopa košarkarji, ki so rojeni po 1. januarju 1992, kar pomeni, da bo Slovenijo lahko zastopalo tudi osem reprezentantov, ki so si izkušnje na EP do 20 let nabirali že na letošnjem prvenstvu v Bilbau, kjer so bili kot najmlajša izbrana vrsta zelo blizu vsem tekmecem (z izjemo Rusov, ki so bili na koncu četrti), na koncu pa osvojili 11. mesto.

Dogodek bo tudi testno tekmovanje pred evropskim prvenstvom članov, ki bo od 4. do 22. septembra 2013 potekalo na Jesenicah, Ptuju, v Kopru, Novem mestu in v Ljubljani. KZS in pisarna EP 2013, d. o. o., bosta kot organizatorja namreč julija 2012 preizkusila vse ljudi, ki bodo pomagali ustvarjati največji dogodek v zgodovini samostojne države, logistiko transporta in dvorane, varnostne sisteme, gostoljubje povabljenih gostov, spremljevalni program, medijsko delovanje in še marsikaj.

"Tu bomo pilili kar nekaj aktivnosti ter preizkusili novosti, ki jih bomo nato aplicirali na EuroBasketu. Za konec lahko rečem, da je organizacija evropskega prvenstva do 20 let tudi velika odgovornost – do nas, FIBA Europe, vseh udeležencev in gledalcev, ki si bodo ogledali prvenstvo. Verjamemo, da bomo upravičili zaupanje ter navdušili vse udeležence, in upamo, da bo slovenska javnost v letu, ko članska reprezentanca nima uradne tekme, še toliko bolj podpirala slovenske mladce," je še dejal Volčič.

Slovenija je EP mlajših članov organizirala dvakrat, in sicer leta 1994, ko so na prvenstvu igrali košarkarji do 22 let, ter 13 let kasneje, ko so v Novi Gorici in Gorici nastopali igralci do 20 let, zeleno-beli pa so osvojili peto mesto. Naša izbrana vrsta ima sicer v tej kategoriji en bron (Izmir, 2006), eno srebro (Trapani, 1998) in dva naslova evropskih prvakov (Ohrid, 2000 in Brno, 2004).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.