Šport > Košarka
3941 ogledov

Kakšna kraja! Liga NBA izkazala nespoštovanje Dončiću

Luka Dončić Profimedia
Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je kljub pošastni statistiki ostal praznih rok.

Luka Dončić (Dallas Mavericks) kljub izjemnemu zaključku koledarskega leta 2023 ni bil izbran za igralca meseca decembra v ligi NBA. Ta naziv je pripadel Shaiju Gilgeous-Alexandru. Ta igra za trenutno bolj uspešno zasedbo Oklahoma City Thunder, ki na lestvici zahodne konference drži drugo mesto.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia
Štiriindvajsetletni Dončić je decembra z Dallasom zabeležil osem zmag in pet porazov, na treh tekmah, ki so jih Mavericks izgubili, pa ni igral. Povprečno je na tekmo dosegal 37,5 točke, 8,9 skoka ter 11,1 asistence ob 1,5 ukradene žoge ter 0,9 blokade na tekmo.

Doslej je v karieri trikrat postal igralec meseca. Nazadnje mu je to uspelo decembra 2022, pred tem pa še februarja 2022 in novembra 2019.

Gilgeous-Alexander je za Oklahomo odigral vseh 13 dvobojev v mesecu decembru, izgubil je na vsega treh tekmah. V povprečju je dosegal 31,9 točke, 5,4 skoka, 6,6 podaje ter 3,1 ukradene žoge na tekmo.

"Kako za vraga je to mogoče?"

Imenovanje Gilgeous-Alexandra je sprožilo kar nekaj negodovanja med navijači, ki menijo, da je bil Dončić grobo oškodovan in da so njegove izjemne predstave očitno postale preveč samoumevne.

"Kaj več bi ob povprečju 37/9/11 še lahko naredil Luka?" se je po objavi rezultatov jezil nek uprabnik spleta. "Statistično gledano je Luka zabeležil najboljši december v zadnjih letih. Kako za vraga je to sploh mogoče?" je komentiral drugi.

"Najboljši mesec po Oscarju Robertsonu, pa ni izbran za igralca meseca," je protestiral tretji. "Luka je imel povprečje blizu 40 in 10. Kaj še mora storiti, da ga boste začeli spoštovati?" je pristavil četrti.

Luka Dončić Spektakel Šport Liga NBA objavila vmesne rezultate, tako kaže Dončiću

Na vzhodu je igralec meseca postal Giannis Antetokounmpo. Zanj je to že deseti tovrstni naziv, s čimer je na večni lestvici od začetka podeljevanja nagrad v sezoni 1979/80 na sedmem mestu. Na vrhu je LeBron James s 40.

Izjemni Grk je decembra za Milwaukee Bucks, ki na lestvici vzhoda zaseda drugo mesto, na 13 odigranih tekmah zbral enajst zmag. V povprečju je dosegel 32,5 točke, 11,5 skoka, 6,8 podaje ter po eno blokado ter 1,3 ukradene žoge na tekmo.

Oktobra in novembra sta bila prva igralca meseca to sezono lige NBA Nikola Jokić (Denver Nuggets) in Jayson Tatum (Boston Celtics).

Novinca meseca sta sicer še drugič zapovrstjo v tej sezoni postala Oklahomin Chet Holmgren na zahodu in Miamijev Jaime Jaquez na vzhodu. Trenerja meseca decembra pa sta na zahodu Tyronn Lue (LA Clippers) in Joe Mazzula (Boston) na vzhodu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.