Šport > Košarka
3461 ogledov

Luka do polčasa nasul 30 točk, gostje povsem brez možnosti

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so zanesljivo slavili proti Portlandu. Dvoboj se je končal s 126:97.

Košarkarji iz Teksasa so odigrali prvo od dveh zaporednih tekem proti skromnemu Portlandu, druga bo sledila v noči iz petka na soboto po slovenskem času. Mavericks so v tej sezoni že prej dvakrat premagali omenjenega tekmeca, tokrat je bil na sporedu tretji obračun. 

Dallas je z zadnjimi porazi sicer zdrsnil na sedmo mesto zahodne konference (19-15), Portland je bil predzadnji na Zahodu (9-23).

Gostitelji so hitro potrdili razmerje moči, dosegli so namreč prvih devet točk v četrtini. Razigran je bil Kyrie Irving, ki je odigral drugo tekmo po poškodbi, svoje pa je dodal tudi Luka Dončić. Ta se je sicer z ukradeno žogo izkazal tudi v obrambi, pred zadnjimi petimi minutami četrtine pa sta z Irvingom vsak dosegla že po osem točk. Predvsem po njuni zaslugi je Dallas takrat vodil z 22:13.

Slovenski as je minuto kasneje še povišal prednost domačih s košem in dodatnim prostim metom. S tem je že šestnajstič v sezoni zabeležil vsaj deset točk v prvi četrtini.

Luka je na klop sedel dobro minuto pred koncem četrtine. Zabeležil je 13 točk, v svojo statistiko pa vpisal še skok in tri asistence. Prvih ducat minut se je končalo z rezultatom 35:25.

Irving je uspešno nadomeščal Dončića, ko je ta sedel na klopi. Kyrie je imel pri tem celo nekaj sreče, saj je v eni izmed akcij želel podaty Derecku Livelyju II., a bil pri tem tako nenatančen, da se je žoga 'od table' odbila skozi obroč. Ko je Irving zadel še trojko, se je na semaforju izpisal izid 45:29. Gostujoči trener Chauncey Billups je bil prisiljen vzeti minuto odmora.

Ob dobri predstavi soigralcev je Luka tokrat presedel prve štiri minute druge četrtine, na parket se je vrnil pri rezultatu 47:32. 

Hitro je zbral dva skoka, nato vpisal asistenco ob košu Josha Greena, vse skupaj pa dokončal s sedmimi zaporednimi točkami. Prednost je hitro naraščala. Ob delnem izidu 12:1 je pred zadnjimi štirimi minutami prvega polčasa tako znašala že 28 točk. Dvojec Irving/Dončić je bil nerešljiva uganka za gostujočo obrambo.

Slovenec je z zabijanjem poskrbel za 68:41.

Luka je zablestel tudi v samem koncu četrtine. Najprej je zadel trojko, nato pa je bil ob njegovem uspešnem metu storjen še prekršek. Z dodatnim prostim metom je prišel do svoje 30. točke. Dallas je ob odhodu na glavni odmor vodil z 78:47.

Dončić in Irving (22) sta skupno dosegla 52 točk domače zasedbe v prvem polčasu, torej pet več kot celotno moštvo Portlanda.

Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino je Dončić odprl na podoben način kot je zaključil drugo. Ob izteku napada se je odločil za met za tri točke iz velike razdalje in ga tudi zadel.

Kasneje je vpisal svojo peto asistenco ob košu Irvinga, po štirih minutah drugega polčasa pa je z novo trojko Dallas popeljal do 88:57.

A nato je pravzaprav že ob dobljeni tekmi prišlo do poškodbe izjemnega novinca Livelyja II. Ta si je zvil levi gleženj. Rookie je v tej sezoni sicer že izpustl nekaj tekem, v času njegove odsotnosti pa so Mavericks po pravilu dvoboje izgubljali. Tudi Dončić je bil med tistimi, ki so se ob poškodbi Livelyja, temu so morali pomagati v garderobo, nemočno prijeli za glavo.

Ljubljančan je ob koncu četrtine dvakrat prodrl pod tekmečev obroč in obakrat zadel, s tem pa je sedmič v sezoni presegel mejo štiridesetih točk. Ob visoki prednosti je bilo očitno, da v zadnji četrtini, ki se je začela s 102:74, ne bo več stopil na parket.

Na začetku četrtih 12 minut je prišla še ena slaba novica za navijače Dallasa. Tokrat jo je skupil desni gleženj Granta Williamsa, ki je sam odšepal v garderobo.

Ob omenjenih težavah se je Jason Kidd hitro odločil v igro poslati košarkarje, ki večinoma ne dobijo zajetnejše minutaže. Dvoboj je bil odločen, čakalo se je le še na končni rezultat. 

Na koncu se je na semaforju izpisal izid 126:97.

Dončić je z metom iz igre 13/21 (4/7 trojke, 11/14 prosti meti) zabeležil 41 točk. K temu je dodal še šest skokov in pet podaj. Irving je zbral 29 točk, Tim Hardaway Jr. pa 14.

Pri Portlandu je bil prvi strelec Shaedon Sharpe, ki je vknjižil 16 točk.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:58 04.januar 2024.

    boom shakaLUKA 💥hahaha dobra

Sorodne novice