Šport > Košarka
569 ogledov

Luka Dončić po rojstvu hčerke podrl številne rekorde

Luka Dončić Profimedia Luka Dončić.
Slovenski zvezdnik ima za seboj enega najboljših mesecev v ligi NBA.

Dallas Mavericks so leto 2024 začeli z visokim porazom proti Utah Jazz (127:90), pri katerem je Luka Dončić prispeval zanj skromnih 19 točk, dodal je šest skokov in kar 14 podaj.

Dončić je na novega leta dan spremenil trend, ki ga je začrtal decembra. V mesecu, ko je dobil hčerko, je namreč podrl mnoge rekorde in presegel nekatere mejnike.

V decembru je Dončić odigral 13 tekem za Dallas, od tega jih je ekipa iz Teksasa dobila osem. Povprečno je na srečanje dosegal neverjetnih 37,5 točke, pobral je 8,9 žog pod obročema in prispeval več kot 11 asistenc. 

Kar 63 let ni nihče v ligi NBA, ki bi v toku enega meseca odigral vsaj deset tekem, imel takšne statistike. Zadnji, ki je v enem mesecu povprečno dosegal vsaj 35 točk, osem skokov in deset podaj, je bil leta 1960 legendarni Oscar Robertson.

Na božični dan je Dončić za zmago proti Phoenix Suns dosegel 50 točk, kar je na ta praznik uspelo le še trem košarkarjem. Takrat je, na svoji 358. tekmi v ligi NBA, presegel mejo 10.000 točk. Le šest igralcev je ta mejnik doseglo hitreje, zadnji od teh je bil Michael Jordan.

Na devetem mestu večne lestvice "trojnih dvojčkov" je Dončić z več kot 60-imi tovrstnimi dosežki prehitel še eno ikono - Larryja Birda.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je začrtal nove rekorde tudi v franšizi Mavericks. 37,5 točke je najboljši mesečni izkupiček kakšnega od košarkarjev Dallasa v celotni zgodovini.

Ljubljančan je na kar enajstih zaporednih srečanjih prispeval vsaj 30 točk, kar je najdaljši niz košarkarja Dallasa. Obenem je že presegel dosežek Dirka Nowitzkega po številu tekem z vsaj 35-imi doseženimi točkami.

Boj za končnico

Dallas je trenutno na sedmem mestu zahodne konference, moštvo Jasona Kidda ima na računu 19 zmag in 15 porazov. 

Naslednje srečanje bo Dallas igral v noči na četrtek, ko bo v svoji dvorani gostil letos skromno zasedbo Portland Trail Blazers.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice