Šport > Košarka
5679 ogledov

Irving se je vrnil, v Utahu pa so po 16 letih le videli nekaj posebnega

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so izgubili na gostovanju pri Utah Jazzu. Ta je slavil s 127:90.

Dallas Mavericks so se ob vrnitvi Kyrieja Irvinga, ki je v zadnjem času zaradi poškodbe pete izpustil kopico tekem, v gosteh pomerili z moštvom Utah Jazz. Obe ekipi so do tokratnega medsebojnega dvoboja odigrali 33 tekem, Jazz je zabeležil 14 zmag in 19 porazov, Mavericks ravno obratno - 19 zmag in 14 porazov.

A na zadnjih 11 dvobojih je bil Utah pri razmerju 8-3, po poškodbah so se namreč vrnili Lauri Markkanen, Jordan Clarkson in Kelly Olynyk. Trojica je manjkala na prvem obračunu obeh ekip.

Že v prvi akciji na tekmi je Luka Dončić uspešno podal za koš Irvinga, tudi sam pa je v prvih štirih minutah dosegel pet točk. S trojko je sicer poskrbel za prednost 11:8. A v obrambi zasedba iz Teksasa ni našla odgovora za Italijana Simoneja Fontecchia, ki je dosegel 12 od prvih 14 točk Utaha.

Na polovici četrtine je Dallas vseeno vodil za točko, vendar je nato Finec Markkanen dosegel koš ob prekršku Dončića, nato pa uspešno izvedel še dodaten prosti met za vodstvo domačih z 19:17. Luka bi lahko izenačil, a je dvakrat zgrešil s črte prostih metov.

Evropski dvojec pri Utahu je bil natančnejši. Markannen je zadel še trojko, Fontecchio pa s košem za dve točki poskrbel za 26:20. Trener Dallasa Jason Kidd je posegel po minuti odmora.

Ob vrnitvi Irvinga se je nekoliko spremenila tudi minutaža slovenskega zvezdnika. Ta je na prejšnjih tekmah odigral celotne prve četrtine, tokrat je na klop sedel že dve minuti in pol pred njenim koncem. Ob njegovi odsotnosti se je že tako neprepričljiva igra  Dallasa še poslabšala, Utah pa je na koncu prvo četrtino dobil s kar 37:26. Dončić je zabeležil pet točk, tri skoke in štiri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V igro se je vrnil po treh minutah in pol druge četrtine pri zaostanku 33:43. A takoj zatem je zadel Clarkson, po prvi izgubljeni žogi Slovenca pa je protinapad za +14 dokončal Kris Dunn.

Po novem posvetu, ki ga je zahtevala Dallasova klop, je Dončić najprej zadel dva prosta meta, kmalu pa je v svojo statistiko dodal še šest točk z dvema trojkama.

Ko je po njegovi podaji met za tri točke uspešno izvedel še Derrick Jones Jr., so se Mavericks približali na 46:53.

Po Dončićevem košu so gostje tudi v zadnjo minuto prvega polčasa vstopili s sedmimi točkami zaostanka, nato pa je Luka podal še za koš Tima Hardawayja Jr. A na drugi strani je odgovoril Fontecchio s svojima prvima točkama v drugi četrtini. Dončić je tik pred zvokom sirene znova poizkusil s trojko, a se je žoga odbila od obroča in ostalo je pri vodstvu Utaha z 62:55.

Luka je zbral 15 točk, ulovil pet odbitih žog in zbral sedem asistenc. Irving, ki ni igral od 8. decembra, je vknjižil devet točk ter pet skokov in tri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino so boljše odprli domači, Markkanen je z dvema trojkama Utah tako odpeljal do 70:58. A gostje so se nato zbrali, z devetimi zaporednimi točkami pa so se povsem približali tekmecem. Luka je v tem nizu najprej dosegel dve točki s prostih metov, nato pa vpisal še dve asistenci ob koših Derecka Livelyja II.

Jazz je odgovoril s košema Markkanena in Fontecchia za 74:67.

Dončić je še naprej podajal soigralcem, po njegovih asistencah je dve trojki zadel Jaden Hardy, ob košu Dwighta Powella, ki je Dallas približal na 75:81, pa je Slovenec vpisal že svojo 13. podajo.

Utah je ob tem vzel minuto odmora, po njej pa sta Markkanen in Clarkson z uspešnima metoma za tri točke znova poskrbela za +12. 

Luka je slabi dve minuti pred koncem četrtine še zadel za -10, kmalu zatem pa ga je Kidd potegnil na klop. S trojko Olyniyka je Utah nato v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo 93:79.

Dončić je začel zadnjo četrtino, sodniki pa so mu v prvi napadalni akciji dosodili korake. Gostje so sicer veliko grešili v napadu, prednost domačih pa je po dveh minutah četrtega dela igre znašala 18 točk. Kidd je moral ob najvišji prednosti domačih na tekmi še enkrat vzeti minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je po Dončićevi podaji Irving najprej zadel trojko 'od table', nato pa na svoji polovici prišel do odbite žoge, jo popeljal v protinapad in zadel za 84:97. Na voljo je imel tudi dodaten prosti met, ki pa ga je zgrešil.

A nalet gostov je bil hitro ustavljen, v obrambi izjemni Walker Kessler je z dvema košema poskrbel za novih +17, nato pa se je igra gostov povsem razpadla. Ob zgrešenih metih je tokrat povsem razglašeni Hardaway Jr. nespetno izgubil žogo, ob slabi obrambi pa je prednost domačih hitro naraščala. Po osebni napaki Granta Williamsa v napadu, ki je povrh vsega dobil še tehnično napako, je Clarkson s prostim metom poskrbel za 108:84.

Kidd je izobesil belo zastavo in v igro že slabih sedem minut pred koncem poslal rezerviste.

Na koncu se je vse skupaj končalo z rezultatom 127:90.

Še pred tem je košarkar Utaha po skoraj 16 letih prišel do trojnega dvojčka. Nazadnje je to 13. februarja 2008 uspelo Carlosu Boozerju, tokrat pa je Clarkson dve minuti in pol pred koncem prišel do desetega skoka. V svoji statistiki je imel že 20 točk in 11 asistenc.

Jordan Clarkson | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je ob slabem metu iz igre 6/20 (3/13 trojke, 4/6 prosti meti) zbral 19 točk, kar je najmanj od sredine novembra. Temu je dodal še šest skokov in 14 podaj. Hardy je dosegel 17 točk, Irving pa 14.

Fontecchio je vknjižil 24 točk, Clarkson 20, Markkanen 17.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice