Šport > Košarka
2929 ogledov

Dončić nadigral Stepha Curryja, Dallas z njim zmagal v gosteh

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so s 132:122 premagali Golden State. Luka Dončić je bil znova blizu trojnega dvojčka.

Luka Dončić, ki je zaradi težav z mišico v stegnu izpustil zadnjo tekmo, je s soigralci tokrat gostoval pri moštvu Golden State Warriors. Slednje je do tokratnega obračuna zbralo 15 zmag in 16 porazov, to je zadoščalo za skromno 11. mesto na Zahodu. Kot šesta v zahodni konferenci je v dvoboj vstopila zasedba iz Teksasa, ki je imela razmerje 18-14.

Gostitelji so tekmo odprli s štirimi zaporednimi točkami, a so gostje odgovorili z delnim izidom 11:2. Ob tem nizu je slovenski zvezdnik najprej zadel trojko, nato dodal še koš za dve točki iz obrata, za konec pa je po skoku v obrambi lepo asistiral Jadenu Hardyju, ki mu samemu pod obročem ni bilo težko zadeti za 11:6.

Po dobrih štirih minutah je Steve Kerr tako zahteval minuto odmora. Po njej so domači znova nanizali štiri točke, vendar je njihov nalet Dončić prekinil s podajo do Danteja Exuma, Avstralec pa je s trojko poskrbel za 14:10, nato je na polovici četrtine prednost s štirimi zaporednimi točkami na +8 povišal še drugi avstralski košarkar v vrstah Dallasa Josh Green.

Na drugi strani je bil povsem razglašen prvi zvezdnik Golden Stata Steph Curry, ki v zadnjem času ne kaže dobrih predstav. Tokrat je tekmo odprl z metom 0/4. Dvakrat ga je ob tem uspešno pokrival Dončić.

Kljub trojkama Andrewa Wigginsa in Klayja Thompsona domači niso prišli bližje. Luka je namreč zbral tretjo asistenco ob uspešnem metu Greena za tri točke, nato pa je tudi sam zadel izza črte, že tretjič na tekmi. Slovenec je uspešno lovil tudi odbite žoge.

Edino težavo sta zanj predstavljali osebni napaki, ki ju je dobil ob dveh zaporednih napadalnih akcijah domačih. Druga je bila piskana zelo hitro.

Prva četrtina se je končala z izidom 34:26, vmes je Dallas sicer že vodil za 12 točk. Dončić, ki je na začetku drugih 12 minut sedel na klopi, je v svojo statistiko vpisal 11 točk, štiri skoke in tri podaje.

Brez Slovenca se pri Dallasu sprva niso znašli, Dario Šarić bi lahko s trojko pri 33:36 tako celo izenačil, a je zgrešil, nato pa so Mavericks odgovorili s kar tremi uspešnimi meti za tri točke. Enkrat je bil natančen Exum, dvakrat pa Grant Williams. Ko je koš dosegel še Hardy, je domača klop po delnem izidu 0:11 reagirala in s 'timeoutom' poskušala prekiniti nalet tekmeca.

A v tej nameri sprva ni bila povsem uspešna, Exum je nato prednost celo povišal na + 16.

Curry je na polovici četrtine s svojo prvo trojko Golden State vseeno približal na 36:49, po neuspešni akciji Dallasa pa je dve točki dodal še Brandin Podziemski. Tokrat je reagiral Jason Kidd, po minuti odmora pa se je na parket vrnil tudi Dončić.

Če je gostom uspel delni izid 13:0, so domači odgovorili z dvanajstimi zaporednimi točkami in se približači na 45:49. Luka je nato zadel koš ob osebni napaki, z dodatnim prostim metom pa poskrbel za +7.

Ko je v naslednjem napadu trojko zadel še Green, se je Dallas znova oddaljil na dvoštevilčno prednost.

Na začetku zadnje minute v prvem polčasu je Dončić našel Derecka Livelyja, ki je z zabijanjem dokončal 'alley-oop'. Ker je bil ob tem storjen tudi prekršek, je z dodatnim prostim metom goste popeljal do +13.

A sam zaključek četrtine je pripadel domačim, veteran Chris Paul je dve sekundi pred koncem zadel težek met za 54:63. Zvezdnik je sicer med tekmo postal 37. košarkar v zgodovini NBA lige, ki je dosegel vsaj 22.000 točk v karieri.

Dončić je na glavni odmor odšel s 14. točkami ter petimi skoki in podajami. Dallas je v prvem polčasu zadel deset metov za tri točke.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku drugega je slovenski zvezdnik zelo hitro dobil že tretjo osebno napako. To ga ni zmedlo, s prodorom pod koš in polaganjem je poskrbel za 67:57, ob njegovi drugi asistenci v tretji četrtini pa je Hardy prednost še oplemenitil. Ob novem zaostanku za 12 točk je Kerr še enkrat posegel po minuti odmora.

V naslednjih minutah je razpoložena naveza Dončić/Lively ohranjala prednost, čeprav se je na drugi strani naposled razigral tudi Curry. Na polovici četrtine je Dončić s trojko Dallas tako popeljal do 80:67, vendar je Curry odgovoril s košem in dodatnim prostim metom.

Domači so uspešno skakali v napadu, v tem elementu je bilo kar 13:3, a v obrambi Golden Statu ni in ni steklo. Luka je z novim metom izza črte prišel že do 14 točk v tretji četrtini, toliko jih je zbral v celotnem prvem polčasu. Curry jih je v četrtini dosegel 11.

Slabi dve minuti in pol pred koncem četrtine je ob Dončićevi deveti asistenci trojko zadel Green, ki pa je metal ob prekršku. Z dodatnim prostim metom je tako prišel do štirih točk v eni akciji, na semaforju pa se je izpisal rezultat 97:82.

Green, ki je v zadnjih tednih izpustil kopico tekem zaradi poškodbe, je dosegel tudi zadnji koš Dallasa v tretji četrtini. A pred in po njegovi akciji je na drugi strani dve trojki zadel Podziemski. Ta je Golden State tako približal na 89:101.

Zadnjo četrtino je Luka po pričakovanjih začel na klopi, njegovi soigralci pa so brez večjih težav ohranjali priigrano prednost. 

Dončić se je na parket vrnil za zadnjih osem minut in pol pri vodstvu 108:98, a je pol minute kasneje Curry s trojko domače popeljal le na sedem točk zaostanka. Kidd je zahteval nov posvet na klopi.

Po vrnitvi na parket je Luka najprej prišel do desete asistence, nato pa je s košem poskrbel za 112:103. S tem je prišel do meje tridesetih doseženih točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadel je tudi naslednji koš Dallasa, po trojki Hardyja pa so Mavericks v zadnjih pet minut vstopili s 117:106.

Obe ekipi sta se nato mučili v napadu, dobre tri minute pred zadnjim piskom sirene je Slovenec ponovno zadel za + 11. A s trojko preko njega je odgovoril Curry, po izgubljeni žogi Livelyja pa še Paul za 114:119. Dončić je zadel dva prosta meta za sedem točk naskoka, nato pa se je v obrambi izkazal s skokom za žogo, ki jo je tako ohranil v igrišču in posesti Dallasa.

Slabi dve minuti pred koncem je bil še enkrat več dvakrat natančen s črte prostih metov za 125:116.

Domači se niso predajali, Paul jih je z novo trojko približal le na šest točk zaostanka. Gostje so bili blizu izgubljene žoge, a so se srečno rešili ter klicali 'timeout'. Po njem je zadel Exum.

Sledila je osebna napaka Curryja v napadu. Kljub polovični uspešnosti Derricka Jonesa Jr. in Livelyja s črte prostih metov, so Mavericks na začetku zadnje minute povedli s 129:119.

Paul je zadel nov met za tri točke, tokrat precej srečno, saj se je žoga od obroča odbila visoko v zrak, nato pa vseeno padla skozi mrežico. Po hitrem prekršku je Tim Hardaway Jr. s prostima metoma poskrbel za +9, kasneje pa je zadnjo točko na tekmi na enak način za 132:122 dosegel Dončić. 

Ta je dvoboj končal z metom 14/29 iz igre (5/13 trojke, 6/7 prosti meti), zbral je 39 točk. K temu je dodal še 8 skokov, 10 asistenc ter po blokado in ukradeno žogo. Še pet njegovih soigralcev je doseglo vsaj 10 točk - Exum 19, Green 18, Hardaway Jr. 16, Lively (14 skokov) 12, Williams pa 10.

Pri Warriors je 25 točk vpisal Curry, eno manj Paul. Katastrofalno je tekmo odigral Thompson, ki je ob metu iz igre 1/11 (1/6 trojke) zbral le tri točke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice