Šport > Košarka
2936 ogledov

Luka v prvem polčasu do 29 točk, tekmo je vseeno odločil zadnji met

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so zapravili že skoraj dobljeno tekmo. Oslabljeni Cleveland je slavil s 113:110.

Luka Dončić je bil vprašljiv za dvoboj s Clevelandom, a je nato vseeno zaigral. In kako! Po dolgem času se je v kader Dallasa sicer vrnil tudi Josh Green, Avstralec je izpustil 12 tekem.

Cavaliers so v gostujoči dvoboj vstopili z razmerjem 17-13, Mavericks v domačega z 18-12. Pri Clevelandu so manjkali trije izjemno pomembni košarkarji - Donovan Mitchell, Evan Mobley in Darius Garland.

Slovenski as, ki je na zadnjem obračunu proti Phoenixu dosegel kar 50 točk, je odlično predstavo iz Arizone prenesel tudi v Teksas. Na tekmi je dosegel prve štiri točke za gostitelje, po petih minutah igre pa je že zbral 11 točk. S trojko je poskrbel za vodstvo Dallasa s 15:9.

Tri minute in pol pred koncem četrtine je prednost domačih prvič na tekmi narastla do 8 točk po dveh prostih metih Setha Curryja, pol minute kasneje pa je Dončić s svojim drugim uspešnim metom za tri točke (2/4) poskrbel za 29:19. Z naslednjim košem je prišel že do 20 točk, poleg njega pa se je razigral tudi Curry, ki je zadel dve trojki. Prvo po skoku v napadu, drugo po izjemni podaji Slovenca.

Curry, ki je v tej sezoni v povprečju zbral le nekaj več kot štiri točke, je tokrat po prvih 12 minutah imel na svojem računu že 10 točk. Prva četrtina se je sicer končala z rezultatom 39:27.

Že po minuti druge pa je gostujoći trener J. B. Bickerstaff vzel minuto odmora. Dončić je sedel na klopi, a so njegovi soigralci naskok povečali na +15. Tretjo trojko iz prav toliko poizkusov je za 45:30 zadel Curry.

Pogovor na klopi ni zalegel. Dante Exum je ukradel žogo in uspešno zaključil tudi protinapad, v naslednji akciji pa je Dwight Powell dosegel koš ob prekrčku, z dodatnim prostim metom pa popeljal Mavericks do dvajsetih točk prednosti.

Ob dobri predstavi soigralcev je Luka tokrat dobil na voljo nekaj več počitka, v igro se je vrnil šele malce pred polovico četrtine. 

Cleveland je zaostanek zmanjšal, njihovo uspešno serijo je Dončić nekoliko prekinil s prostima metoma, a so po nekaj uspešnih skokih v napadu in trojkah Cavaliers prišli do 49:56. 

A prišel je nov odgovor Ljubljančana. Ta je bil najprej še enkrat dvakrat natančen s črte prostih metov, v naslednjem napadu pa je prodrl pod koš, zadel in dobil na voljo še dodaten prosti met, ki ga je prav tako izkoristil.

Delni izid 9:0 je z dvema košema dokončal Derrick Jones Jr. Luka se je v teh trenutkih izkazal tudi v obrambi, zbral je drug ukradeno žogo in prvo blokado.

Dallas je na glavni odmor odšel s prednostjo 69:54. Dončić je v prvem polčasu vknjižil 29 točk, po tri skoke in podaje, ter dve ukradeni žogi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Že po minuti tretje četrtine je Dončić vpisal svojo 22. tekmo v sezoni na kateri je dosegel vsaj 30 točk. Cleveland se je kasneje kar nekajkrat približal na devet točk zaostanka, a je Luka po štirih minutah in pol drugega polčasa z novim košem poskrbel 76:63. Razlika bi bila lahko še višja, a je Dallas ob koncu prvega in na začetku drugega dela igre nanizal kar 14 zaporednih zgrešenih metov za tri točke.

Prav v tem elementu se je Cleveland izboljšal, s trojko Carisa LeVerta pa se je približal na 72:76.

A dobri dve minuti pred koncem je bil naposled pri Mavericks izza črte natančen Curry, ki je že v naslednjem napadu znova zadel za tri točke. S tem je Dallas znova ušel na deset točk prednosti, po košu Dončića, ki mu ni uspelo zadeti dodatnega prostega meta, pa se je na semaforju izpisal izid 88:76.

Cavaliers so v dobri zadnji minuti četrtine zadeli dve trojki in se približali na 82:90, lahko pa bi prišli še bližje, vendar je Georges Niang ob zvoku sirene zgrešil nov met izza črte.

Kar gostom ni uspelo ob koncu tretje, jim je na začetku četrte četrtine. S trojko so prišli le na pet točk zaostanka.

LeVert je Cleveland nato približal celo na -3, a so pri Dallasu, Dončić je sedel na klopi, odgovorili z delnim izidom 9:2.

Na polovici četrtine je bilo 105:96, za zadnjih 5:40 pa se je v igro vrnil tudi Slovenec. Ta je nekoliko daljši počitek dobil verjetno tudi z mislijo na naslednjo tekmo, saj se bodo Mavericks že ponoči v gosteh pomerili z najboljšim moštvom zahodne konference. Njihov tekmec bo Minnesota (22-7).

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

A prvo je moral Dallas še dokončati dvoboj s Clevelandom. Ta se ni predajal, ob dveh izgubljenih žogah Dončića pa mu je uspel delni izid 6:0. V zadnje štiri minute in pol se je tako krenilo s 105:102, domača klop je pred tem vzela 'timeout'.

Obe ekipi sta tudi ob dobri obrambi nasprotnika grešili v napadu. Dve minuti in pol pred koncem so sodniki najprej dosodili osebno napako LeVerta v napadu, a so Cavaliers zahtevali pregled posnetka, po vrnitvi na parket pa je LeVert zadel dva prosta meta, v naslednjem napadu pa s trojko poskrbel za vodstvo gostov. Prvo po izidu 7:6.

Dallas še naprej ni mogel zadeti iz igre, tudi Dončić ne, Jarrett Allen pa je s prostima metoma povišal razliko, LeVert pa je nato zadel za 111:105.

Luka je prekinil niz gostov po 15:0, v obrambi blokiral LeVerta, v napadu pa prodrl pod koš, a so ob obrambni akciji Allena sodniške piščalke ostale neme. Na drugi strani je Isaac Okoro zadel le en prosti met, a so gostje po drugem zgrešenem dobili še en skok v napadu. Tudi LeVert je bil polovično uspešen za 113:107. Ostalo je še 21 sekund.

Le štiri sekunde kasneje je Dončić dosegel trojko za 110:113.

Niang je nato zgrešil oba prosta meta. Dallas je klical minuto odmora, do zadnjega piska sirene je ostalo še osem sekund. S trojko bi Dallas izsilil podaljšek. Natanko pred letom dni je  bil položaj enak na dvoboju proti New Yorku, ko je Dončić najprej zadel prosti met, drugega pa namerno zgrešil, ujel odbito žogo in nato zadel za podaljšek.

Tokrat ni bilo niti približno tako. Cleveland, ki je v zadnji četrtini odigral izjemno v obrambi, je z dvema igralcem odlično pokril Dončića, ta je s težavami podal do Curryja, ki je sicer prišel do meta, a ga je  blokiral Max Strus.

Težek poraz za Dallas pred težkim gostovanjem v Minnesoti.

Dončić je zbral 39 točk, 7 skokov, 6 podaj ter po dve blokadi in ukradeni žogi. Curry je zabeležil 19, Tim Hardaway Jr. pa 14 točk.

Pri Clevelandu je 29 točk dosegel Le Vert, 24 Allen (23 skokov, od tega 9 v napadu), 23 pa Okoro.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:54 28.december 2023.

    Tale naš luka se bo izstrošil do 30.leta

Sorodne novice