Šport > Košarka
48 ogledov

Kukoč Maljkovića dal ob bok Jacksonu

toni kukoč chicago bulls 1998 Reuters
Brez dvoma eden najboljših Evropejcev, kar jih je kdajkoli tekalo po parketih lige NBA, Toni Kukoč, je polaskal slovenskemu košarkarskemu selektorju Božidarju Maljkoviću.

Toni Kukoč, nekdanja hrvaška košarkarska zvezda in fant, ki je bil ob boku Michaela Jordana v zlati eri Chicago Bullsov trikratni prvak NBA, se je spomnil svojih začetkov in treh naslovov evropskega klubskega prvaka z Jugoplastiko oziroma ekipo Pop 84. Splitska zasedba je doslej edina v zgodovini, ki je na vrh Evrope splezala trikrat zapored. Dvakrat od tega je bil Kukočev trener Božidar Maljković, zdajšnji selektor slovenske reprezentance in od nedavnega trener Cedevite, ki ga Splitčan izredno ceni. Še več, poleg Phila Jacksona ga ima za najboljšega trenerja od vseh, ki so ga vodili skozi kariero.

slovenija maljković košarkarska repezentanca trening | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
"Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman in Dino Radja," je Kukoč za sportnet.hr naštel četverico, ki bi ob njem igrala v namišljeni peterki kariere: "Manjka nam branilec, ampak žogo bi že nekako prenesli čez polovico, bodite brez skrbi. Trener? Najboljše bi bilo, da bi se Božidar Maljković in Phil Jackson pogovorila ter bi vsak vodil po en polčas." Kukoč, ki sicer večinoma živi v ZDA, pred kratkim pa je bil sprejet v splitsko hišo slavnih, se spomni leta 1989, ko mu je bilo komaj 21 let, in svojega prvega naslova v Münchnu: "Tja smo odšli kot otroci, brez kakšnih posebnih pričakovanj, nato pa smo postali evropski prvaki. Maljković nas je sijajno vodil, vsak je poznal svojo vlogo in šokirali smo vso Evropo. Sprejem v Splitu je bil nepozaben."

Kukoč je sicer še potarnal, kako se ob robu sodobne košarke vse preveč govori o posameznikih v smislu Jamesov, Wadov Miami, Bryantovi Lakers. "Niti Chicago ni bil Jordanova ekipa, čeprav je bil najboljši. Igralci takega tipa lahko dobijo deset tekem v sezoni, v končnici pa je najvažnejši kolektiv," meni nekdanje nizko krilo Chicaga, o primerjavi Jordana in Jamesa pa: "O tem ni treba izgubljati besed. Michael je, vsaj za zdaj, na neki povsem drugi ravni. Tu niti ni toliko pomembno število osvojenih naslovov. Jordan je košarko dvignil na neko višjo raven in težko se kdo primerja z njim. LeBrona cenim, ampak on se eventualno lahko primerja z Bryantom, čeprav menim, da niti z njim."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.