Šport > Košarka
158 ogledov

KZS: "Načrtno blatenje"

zrinski slovaška ženska košarkarska reprezentanca Aljaž Močnik/KZS
Precej prahu je dvignil zapis o domnevnem nešportnem življenju nekaterih članic slovenske ženske košarkarske reprezentance med kvalifikacijami za evropsko prvenstvo. Svoj obširen odziv nanj je podala tudi Košarkarska zveza Slovenije (KZS).

"Prispevek, ki ga je zapisal avtor, je neupravičeno vrgel velik madež na slovensko žensko košarko, ki v zadnjih letih zasluženo korak za korakom hodi proti večji veljavi, medijski pokritosti in zanimanju javnosti. Naj poudarimo, da g. Perko ni obiskal niti ene tekme ženske članske reprezentance v letu 2012, novinarji portala kosarka.si pa so bili prisotni na le dveh srečanjih (Slovenija : Nizozemska v Slovenskih Konjicah in Slovenija : Slovaška na Ježici) in z njih nikoli niso poročali tako obsežno, kot je bilo sobotno, več kot očitno že dalj časa, načrtovano blatenje," so v uradnem odzivu zapisali na spetni strani Košarkarske zveze Slovenije.

Boris Zrinski, selektor Slovenije:

"Z velikim začudenjem smo prebrali ta nerazumljiv in sramoten prispevek, poln neresničnih domnev in namigovanj, ki ga je le nekaj minut po našem porazu proti Nizozemkam objavil novinar Drago Perko. Najbolj nas boli dejstvo, da omenjeni gospod ni bil prisoten niti na eni tekmi, novinarski konferenci ali kakršnikoli drugi akciji slovenske ženske članske reprezentance v letu 2012, s čimer bi na lastne oči lahko videl, da igralke stalno in brezkompromisno dajejo vse od sebe, da se borijo, da trenirajo dvakrat dnevno, se držijo dogovorov ter tudi sicer živijo izjemno športno. Čudi nas tudi to, da ob naših dobrih igrah in rezultatih na začetku kvalifikacijskega ciklusa ni bilo nobene posebne reakcije, zdaj pa je zapisal ta izjemno negativen prispevek, v katerem menim, da osebno napada mene, mojo košarkarsko kariero, integriteto, vse, kar sem dobrega storil v slovenski košarki. Kljub temu se ne želim opravičevati v svojem imenu, temveč želim zaščititi igralke, ki si niso zaslužile tega, saj so trdo garale, vložile veliko dela in izkoristile dobre pogoje, ki nam jih je zagotovila Košarkarska zveza Slovenije, žal pa so našo ekipo zdesetkale številne poškodbe (Gortnar, Komplet, Oblak in Erkić), po katerih je naša reprezentanca povsem drugačna, kot je bila na začetku, oziroma močno oslabljena. V to reprezentanco je naš strokovni štab stalno vnašal izboljšave, letos se je znova odlično prijelo kar nekaj novosti, naše spletno komuniciranje pri analizi igre tekmic pa se je prek intraneta izkazalo za zadetek v polno, saj je le 15 igralk in 8 članov štaba na naši 'spletni učilnici' zbralo skoraj 15.000 klikov."

Maja Erkič Slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija | Avtor: KZS/Aljaž Močnik KZS/Aljaž Močnik
Skupna izjava vseh 15 igralk (Živa Zdolšek, Tina Jakovina, Nika Barič, Maja Erkić, Martina Dover, Eva Komplet, Teja Oblak, Polona Zalar, Lea Jagodič, Martina Osterman, Tina Trebec, Sandra Piršič, Eva Rupnik, Tjaša Gortnar, Saša Panič):

"Igralke slovenske ženske članske reprezentance smo bile ob sobotnem članku novinarja Draga Perka na slovenskem košarkarskem portalu kosarka.si globoko razočarane, zgrožene, žalostne ter tudi jezne, saj so trditve, ki jih je omenjeni gospod zapisal, zlonamerne, neresnične in predvsem kažejo povsem izkrivljeno sliko, glede na to, kar se je v letošnji akciji izbrane vrste v resnici dogajalo. Kljub izjemni želji, odličnem vzdušju, borbenosti, delavnosti na treningih, spoštovanjem slehernega navodila strokovnega štaba in izjemni smoli s poškodbami, smo namreč od prve do zadnje dale od sebe zadnje atome moči za slovensko reprezentanco, za Slovenijo. In namesto, da bi omenjeni pisec izpostavil naše uspehe, izjemno igro in prizadevanja, je raje v ospredje postavil nam nerazumljive podle igre, neresnične izjave in za lase privlečene informacije. Ne skrivamo, štab nam je enkrat v dveh mesecih, to je bilo po zmagi nad Belgijo v Kranjski Gori, dovolil, da si privoščimo sproščen večer, a niti slučajno ni šlo za popivanje. Omenjena igralka, ki je pela na karaokah, v celem večeru celo ni zaužila niti kapljice alkohola. Res je, košarko zagotovo igramo bolje kot pojemo, zato morda pele ne bomo več, za Slovenijo pa igramo in bomo igrale s ponosom, ne glede na zmage ali poraze. Nositi slovenski dres je za nas čast in ponos ter tudi obveza. Gospod Perko je z načinom podajanja neresničnih informacij šel čez mejo in omadeževal naša imena, profesionalno delo, odnos do slovenskega grba, pristop, naše kariere, naše bistvo, to ljubezen do košarke. Vseh 15 igralk, ki smo sodelovale v kvalifikacijah za EuroBasket 2013, je žrtvovalo vse, da bi Sloveniji priigrale premierni nastop na tekmovanju najboljših reprezentanc stare celine, tvegale smo poškodbe, ne želimo pa tvegati blatenja naših imen in tega ne bomo dopustile. Kljub vsej smoli, odrekanjem in neljubim napadom košarkarskih analfabetov, ki si niso - kot tudi ne gospod Perko - v živo letos ogledali niti ene naše tekme, smo še vedno teoretično v igri za preboj na EP in kot prave športnice se bomo borile še naprej. Do konca. Dovolite nam torej, da enkrat za vselej zavržemo sleherno namigovanje o nedisciplini in slabem delu, če že ne zaradi nas, pa zaradi vseh naslednjih reprezentanc, ki gotovo kot dodatnega pritiska ne potrebujejo zlonamernih laži o ženski članski reprezentanci, ki zavoljo odličnega dela KZS, štaba in nas vseh v zadnjih letih znova postaja izjemen potencial. In ne dovolimo, da bi ta potencial bil omadeževan!"

matej avanzo košarkarska zveza slovenije kzs direktor reprezentanc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc:

"Košarkarska zveza Slovenije je letos v žensko člansko reprezentanco vložila prav vse, kar je lahko. Mirno zatrjujem, da so dekleta in njihov štab imela na voljo pogoje, povsem primerljive z njihovimi moškimi kolegi. Sam sem bil prisoten na vsaj treh četrtinah aktivnosti, kar mi je letos omogočalo dejstvo, da se akciji moške in ženske izbrane vrste časovno nista prekrivali. In bil sem navdušen nad tem, kar sem videl. Take homogenosti in kemije – vsi, ki delujemo v športu, vemo, kako težko ju je vzpostaviti – že zelo dolgo nisem začutil, delovna vnema je bila izjemna, želja po premikanju gora, po premiernem preboju na EuroBasket velikanska, dekleta zbrana in osredotočena na veliki met. Potem pa so nas ob odličnem začetku kvalifikacij in zaporednih zmagah nad Belgijo v gosteh ter nad Litvo in Nizozemsko v gosteh vse šokirale poškodbe in niz nesrečnih dogodkov, vse skupaj se res zdi kot nočna mora, saj so si kolena huje po vrsti poškodovale Tjaša Gortnar, Eva Komplet in Teja Oblak, čakamo pa še na diagnozo pri kapetanki Maji Erkić. Zakaj je kljub vsej preventivi in dejstvu, da štab na področju trenažnega procesa ni delal drugače kot v minulih letih, prišlo do neljubih dogodkov, bomo zagotovo temeljito analizirali in skupaj z zdravstveno službo skušali potrditi domnevo, da gre le za neverjetno naključje, nesrečo, ki nas je doletela v najbolj neprimernem času. Bi pa rad enkrat za vselej odstranil vse dvome in poudaril, da se je letos v ženski članski reprezentanci delalo visoko profesionalno, z vso resnostjo, mnogimi odrekanji in predvsem fascinantno veliko željo deklet. Ta so – to se zdi celo glavni razlog za poškodbe – morda prav zavoljo prevelike želje na tekmah s fizičnimi napori šle prek svojih meja. In ko nek novinar na tak način želi umazati njihova imena, njihove poštene namene, trud štaba, trud vseh nas, ki smo se za ta projekt odpovedali družinam za dva meseca, je potrebno reči bobu bob in mu prek javnosti dati vedeti, da je s svojim ravnanjem in znova z njemu značilnim nepreverjanjem informacij povsem po nepotrebnem skušal očrniti naše delo, predvsem pa dekletom, ki so še vedno v igri za preboj na zgodovinski EuroBasket, priskutil medije. Upam, da se bosta zlonamernost in stalno deljenje v slovenski ženski košarki enkrat končala."

Komentarjev 1
  • MK 08:19 09.julij 2012.

    AMPAK še vedno ne vemo ali je to kar je napisal novinar RES?Punce in štab se vlečejo ven, nihče pa ne odgovori na 4 vprašanja?1. Ste popivale?2. Kdaj ste prišle v hotel na dan tekme?3. ...prikaži več Ali je pri igralki prenočil fant in ali je prišel na zajtrk kasneje z njo?4. Ali so tekme s Srbijo bile res v neprimernem času?