Šport > Košarka
117 ogledov

Maskota EP v košarki bo Lipko

maskote EP košarka Žurnal24 main
Lipko, ki ga je naredil studio Lutman, bo maskota evropskega prvenstva v košarki leta 2013 v Sloveniji. Lipko, poimenovanje lipe, je v glasovanju EuroBasketa 2013 na prvem mestu zbral 6.095 glasov in premagal volka Lupija, ribico Jamka in čebelo Bibi.

Lipi je prejel 6.095 glasov, volk Lupi 4.813, človeška ribica Jamko 669 in kranjska čebela Bibi 529, so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

lip lupi maskota | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lipko izvira iz sožitja narave in človeka. Njegova naravna sestavina je drevo slovenstva - lipa. V obrazložitvi so zapisali, da je mladostnik, star toliko kot Slovenija, toda 21 letom navkljub se v njem skriva modrost prednikov, ki so leta kovali usodo slovenstva pod mogočnimi lipami. Živi v stari vasici pod Smrekovcem na Koroškem, blizu več kot 500 let stare slovenske lipe. Igrivi in simpatični Lipko se najbolje znajde med navijači, najraje pa ima tiste, ki znajo glasno in športno navijati. Njegova naloga bi bila z lipovim listom v laseh širiti skupne vrednote tekmovalnosti in spoštovanja, igre in druženja ter zdravega odnosa do narave, ki jo Slovenci širimo kamorkoli nas ponese pot.

Pisarna EuroBasketa 2013 je na razpis povabila 25 slovenskih oblikovalskih studiev, posameznikov in agencij, ki so usposobljeni za take in podobne projekte, od katerih je v razpisanem roku prejela osem predlogov za maskoto. V finale so se uvrstile štiri, med katerimi je javnost prek Žurnala izbirala 14 dni in na koncu izbrala Lipka. Skupno število glasov je bilo 12.106.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.