Šport > Košarka
36 ogledov

Lipko ali Lupi? Odločate vi!

košarkarska reprezentanca, nachbar, Zupan KZS/www.alesfevzer.com
Še danes do polnoči lahko glasujete za enega izmed predlogov za uradno maskoto košarkarsekega EP 2013, ob tem pa lahko prejmete tudi lepo nagrado. Več na maskota.zurnal24.si.

Bibi - je kranjska čebelica, ena redkih avtohtonih slovenskih vrst, znana po svoji marljivosti, ustvarjalnosti in nepopustljivosti, kar jo povezuje s tradicionalnimi vrednotami Slovencev, ki jim dodaja še ščepec modernosti. Je zelo pomemben gost v čebelnjakih po celem svetu, kot odlični slovenski košarkarji. Pozabite na Majo, Bibi je še bolj »kul«, njeni plesni gibi pa so čista simfonija. Njena meja je le nebo, brenčanje pa znak za zabavo, ples in igro, ki bo navdušila celotno Slovenijo in Evropo, še posebej njene najboljše prijatelje - glasne navijače. Bibi je ves čas na poti, zato bi se drugo leto rada pojavila zdaj na enem, zdaj na drugem koncu države, morda obišče tudi vas! Ime Bibi izvira iz angleškega »bee« (čebela), z dvojno ponovitvijo pa asociira na BB (BasketBall).

Jamko - je človeška ribica, eden najbolj prepoznavnih simbolov Slovenije. Človeško ribico vsi Slovenci spoznamo že zgodaj, zaradi nenavadnosti pa nam v spominu ostane za vse življenje. Tudi slovenski košarkarji vedo, da jih bo simpatičen endemit vedno opomnil na njihove korenine. Kaj počne Jamko? Je znanstvenik, jamar in najboljši vodič po Postojnski jami. Je edini, ki natančno pozna vsak kotiček tega naravnega čudesa, izven jame pa ve le za košarko. V naslednjem letu si želi vsak dan promovirati EuroBasket 2013. Je vzgled vsem mladim, ki uči kako združiti vrednote športa in učenosti. Koren imena (jam) je v slovenščini koren besede jama, z dodanim zlogom "ko" pa postane pomanjševalnica, ki v angleščini opominja na košarkarski izraz "to jam".

Lipko - izvira iz sožitja narave in človeka. Njegova naravna sestavina je drevo slovenstva-lipa. Je mladostnik, star toliko kot Slovenija, toda 21 letom navkljub se v njem skriva modrost prednikov, ki so leta kovali usodo slovenstva pod mogočnimi lipami. Živi v stari vasici pod Smrekovcem na Koroškem, blizu več kot 500 let stare slovenske lipe. Igrivi in simpatični Lipko se najbolje znajde med navijači, najraje pa ima tiste, ki znajo glasno in športno navijati. Njegova naloga bi bila z lipovim listom v laseh širiti skupne vrednote tekmovalnosti in spoštovanja, igre in druženja ter zdravega odnosa do narave, ki jo Slovenci širimo kamor koli nas ponese pot. Lipko izvira iz slovenskega poimenovanja lipe, v obliki pomanjševalnice pa je simpatičen izraz za košarkarsko maskoto.

Lupi - je volk, odločen in drzen prastari prebivalec Slovenije, brez katerega si naše države ne moremo predstavljati. Tudi slovenski košarkarji v tujini vedo, kako pomembno je imeti podporo takrat, ko se počutiš kot osamljen volk. Naš Lupi je, kot pove že njegovo ime, ljubezniv in prijazen volk. A je tudi močan, trden in hiter kot blisk, zato lahko na poti do uspeha obide še tako visoko oviro. V naslednjem letu bi rad, kot glasnik EuroBasketa 2013, ponosno prepotoval Slovenijo in Evropo. Tisti, ki so ga že kdaj obiskali, vedo, da je v njegovem rajonu pod Slavnikom na vsakem drevesu kakšen dres slovenske košarkarske reprezentance. Ime LUPI izvira iz znanega latinskega poimenovanja za volka (Canis Lupus), z interpretacijo pa spominja tudi na pridevnik ljubko ali ljubo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.