Šport > Košarka
27 ogledov

Žreb za EP 2013 v Postojnski jami

Stožice, koncert, Sidhharta
1/10
Nik Rovan
Košarkarska zveza Slovenije je razkrila novosti pred evropskim prvenstvom 2013, ki se bo začelo natanko čez leto dni. Žreb skupin bo 18. novembra v Postojnski jami.

Žreb, v katerem bo sodelovalo 24 reprezentanc, med njimi tudi Slovenija, bo prvi v zgodovini, ki bo potekal povsem pod zemljo, in sicer v veliki Koncertni dvorani Postojnske jame s površino 3.000 kvadratnih metrov in prostornino 50.000 m³, kar pomeni, da lahko sprejme kar 10.000 obiskovalcev. Postojnsko jamo je v 200 letih obiskalo že preko 34 milijonov obiskovalcev, med njimi tudi predsedniki držav, vlad, cesarji, kralji, znanstveniki in umetniki iz celega sveta, 18. novembra 2012 pa jo bodo košarkarski predstavniki FIBA Europe, nacionalnih zvez in ostali pomembni ter posebni gostje.

Pred uradnim delom žreba, na katerem bo jasno, katere tekmece bo v prvem delu dobila tudi naša izbrana vrsta, bodo gostje priča posebnemu programu, ki ga bo režiral priznani režiser, nekdanji košarkar in še vedno velik košarkarski navdušenec Goran Vojnović, ki je skupaj s Slobodanom Maksimovićem pripravil že prireditev ob 60-letnici Košarkarske zveze Slovenije (KZS) junija 2010 ter predstavitev kandidature EP 2013 v Münchnu decembra 2010.

"Za Postojnsko jamo kot gostiteljico žreba smo se odločili zato, ker želimo že leto dni pred EP 2013 Sloveniji in širni Evropi pokazati, da bomo organizirali najbolj zanimiv EuroBasket doslej. Imamo veliko dobrih idej in prva, ki se bo uresničila, je ta, da bomo žreb skupin prvega dela prvič v zgodovini športnih prireditev organizirali povsem pod zemljo, kjer je izjemno atraktivna že lokacija, nič manj pa ne bo niti program. Tega pripravljamo skupaj z Goranom Vojnovićem, ki se je že dokazal tudi na prireditvah v sklopu KZS, zato ne dvomimo, da bo zelo zanimiv. Zahvaljujemo se Marjanu Batagelju, da je v dogodku prepoznal dodano vrednost in se odločil, da se skupaj s kolektivom Postojnske jame poda v organizacijo žreba, na katerem bo prisotnih veliko pomembnih in zvenečih imen svetovne košarke," je dejal direktor EuroBasketa 2013 Aleš Križnar.

Zanimivosti:

  • Koncertna dvorana v Postojnski jami je od površja oddaljena 1878 metrov, žrebu pa bo v njej prisostvovalo od 600 do 700 ljudi.
  • Žreb iz Postojnske jame bodo prenašali, prenos pa bo kar velik zalogaj, saj nobena od slovenskih televizij nima dovolj dolgih kablov za ustvarjanje slike na površju.
  • Na KZS razmišljajo, da bi bil žreb v manjši meri odprt tudi za javnost.
  • Postojna je sicer košarkarsko mesto. Prva tekma v Postojni je bila namreč odigrana leta 1946.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.