Šport > Košarka
17 ogledov

Odštevanje do Eurobasketa 2013

Božidar Maljković Slovenija Hrvaška turnir Adecco Saša Despot
Pomlajena slovenska košarkarska reprezentanca je s turnirjem v Beogradu končala tritedenske priprave. Naslednjič se bodo varovanci selektorja Božidarja Maljkovića zbrali julija prihodnje leto, ko se bodo začeli pripravljati na največji športni dogodek v samostojni Sloveniji.

Do začetka evropskega prvenstva je še dobro leto dni, najbolj pereče vprašanje, v katerih dvoranah bodo potekali predtekmovalni boji, pa še vedno ostaja odprto. Po odpovedih Novega mesta in Ptuja je jasno, da sta zagotovi prizorišči Koper in Jesenice – ob Stožicah, kjer bo potekal drugi del evropskega prvenstva (EP) in zaključni del, za preostali dve mesti pa so v igri trije kandidati: Maribor, Celje in Ljubljana z dvorano Tivoli.

Najpoznejši datum za prijavo prizorišč na Fiba Europe je 18. november, ko bo v Sloveniji potekal žreb predtekmovalnih skupin. Kot pravi direktor reprezentanc Matej Avanzo, pa seveda vsi, ki sodelujejo pri organizaciji EP, želijo to vedeti že prej. "Upajmo, da bomo lahko čim prej objavili imena mest, ki bodo gostila predtekmovalne skupine. Ekipa Eurobasketa in Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je opravila že večino dela in je eno leto pred EP praktično že pripravljena nanj. Seveda pa bi tudi mi radi čim prej izvedeli, kje bo potekalo EP."

Tritedenske priprave predvsem mlajših igralcev, saj je večini

Mirza Begić Goran Dragić | Avtor: EPA EPA
predvidenih nosilcev igre Slovenije na Eurobasketu selektor Božidar Maljković privoščil prosto poletje, so pokazale, kateri igralci lahko dopolnijo dvanajsterico. Maljković ne dvomi v prihod Jake Lakoviča, Bena Udriha, Erazma Lorbka, Uroša Slokarja, Mirze Begića in Gorana Dragića, kot pravi, pa so mu pripravljalne tekme razkrile, da si mnogi fantje srčno želijo mesta v izbrani vrsti. "Pokazali so pravi karakter in veliko mero borbenosti. To je ključ do uspeha, saj poudarjam, da na EP ne moreš narediti dobrega rezultata le z izjemnimi posamezniki, temveč z dobro in močno ekipo," dodaja Maljković.

Na EP, ki se bo začelo 4. septembra in končalo 18 dni pozneje, se bo Slovenija pripravljala mesec in pol. Okvirni program priprav obsega nekoliko več domačih tekem, saj želijo organizatorji EP preizkusiti vsa prizorišča, nekaj pa bo tudi gostovanj. "Zavedamo se, da bo to tekmovanje zelo odmevno v Sloveniji, zato bo pritisk na igralce velik. Med pripravami bomo zato zagotovo odšli tudi na kakšen prijateljski turnir v tujino in se tako malce umaknili od vrveža, ki se nam obeta prihodnje poletje," pravi Avanzo.

Boštjan Nachbar Slovenija BiH pokal Adecco | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Medtem ko ima Slovenija kot gostiteljica že zagotovljeno mesto na EP ter ob njej še evropske reprezentance, ki se udeležujejo olimpijskega turnirja v Londonu (Španija, Francija, Grčija, Makedonija, Litva, Rusija, Velika Britanija), bo preostalih 16 udeležencev znanih po koncu kvalifikacij, ki se bodo začele v prihodnjih dneh in končale v začetku septembra. V njih bo nastopilo 31 reprezentanc, razdeljenih v šest skupin, na EP pa se bodo uvrstile po dve najboljši iz vsake skupine ter štiri tretjeuvrščene reprezentance.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.