Šport > Košarka
22 ogledov

"Beno Udrih mi je zatrdil, da bo igral na EP"

avanzo maljković košarkarska reprezentanca zbor Anže Petkovšek
Čeprav je do evropskega prvenstva 2013 še dobro leto, so misli slovenskega košarkarskega selektorja Božidarja Maljkovića že usmerjene k njemu. Beno Udrih mu je zagotovil, da bo igral, Saša Vujačić pa je predsedniku zveze zatrdil, da gotovo ne.

Letošnja poletna reprezentančna akcija je posvečena pripravam na evropsko prvenstvo 2013. Selektor Božidar Maljković podčrtuje, kako je pomembno, da bodo na domače veropsko prvenstvo prišli (če bodo) največji slovenski zvezdniki.

beno udrih slovenska reprezentanca ep 2005 | Avtor: Reuters Reuters
"Beno Udrih mi je kategorično dejal, da bo naslednje leto igral. Z njim se govoril osebno. Tudi s Sašem Vujačićem, dvakrat. Dogovorila sva se, da se maja dobiva osebno. Našemu predsedniku je nato dejal, da ne bo igral in da je to njegova končna odločitev. Lahko poskusim ponovno in ni mi težko. Zunaj igrišča imam z igralci odličen odnos. Z vsemi igralci, ki sem jih treniral, sem v odličnih odnosih. Pred kratkim sem bil na umestitvi Tonija Kukoča v splitsko hišo slavnih. Za vsakega od nekdanjih igralcev bi prišel.  Prej je bila profesionalna distanca, zdaj pa smo pravi prijatelji," je zbranim novinarjem pred odhodom na priprave v Kranjsko Goro na priprave povedal Maljković in opozoril na, po njegovem, pretirano kritičnost in pričakovanja: "Če bodo igrali vsi, lahko govorimo o velikih ciljih. Če pa bo tako, kot je bilo lani v Litvi, ko je manjkalo pol ekipe, mi pa nismo revidirali ciljev. Pa smo bili vseeno pred Srbijo, Turčijo, Italijo, Nemčijo ... Dajte, bodimo realni v ocenah, bolje analizirajmo ekipo ter od igralcev in trenerjev pričakujmo temu primeren rezultat."

Maljković: "Sojenje proti Slovencem in košarki"

Seveda se je sloviti trener ustavil pred pred kratkem minulem evropskem prvenstvu do 20 let, kjer je Slovenija osvojila sedmo mesto, čeprav je napadala kolajno. "V Sloveniji vseskozi pozabljamo, proti komu igramo. Mislim na države, kot so Nemčija, Španija, Grčija ... Države, ki imajo 70, 70, 80 milijonov prebivalecv. Lahko je reči, da gremo po kolajno, zelo težko pa je to storiti. Ne smete biti nezadovoljni. Strinjam se z izjavo Zmaga Sagadina, da sojenje ni bilo dobro. Na tekmi proti Franciji je bilo neposredno uperjeno proti našim igralcem, predvsem pa proti košarki. To je naša kakovost, to trenutno imamo. Srečni bi bili, če bi imeli nove Daneue, Vilfane in ostale. Treba se je truditi, da iz teh igralcev, ki jih imamo, napravimo najboljše ljudi in igralce," pravi selektor.

Avanzo: "Pomembno, koliko jih pride k članom"

Klemen Prepelič Slovenija Francija evropsko prvenstvo do 20 let | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo meni, da rezultat v mlajših kategorijah ni primarnega pomena, ampak dejstvo, koliko teh mladcev konča v članski reprezentanci: "S celim projektom sem zelo zadovoljen. Odlično delo je opravil Miro Jurjavčič kot vodja mlajših starostnih kategorij. Uživa popolno zaupanje selektorja kot KZS. Mislim, da smo opravili fenomanalna dva meseca dela z zelo kakovostnim trenerjem, ki ga je ta ekipa ob nekaj igralcih z zelo poudarjenim egom rabila. Da je nekaterim tudi malo spodrezal krila ali jih postavil na realna tla. Žal se rezultatsko vse ni izšlo po pričakovanjih Verjetno bi nam s kakšnim drugim nasprotnikom, kot so bili Francozi, uspelo priti v polfinale. Zelo sem zadovoljen s tem, da so vsi naredili delo pošteno in kakovostno. Nič nismo preračunavali. Vsako tekmo smo skušali zmagati. Na koncu pa se je zgodilo, da sta reprezentanci, ki sta dobili prvih šest tekem, ostali brez kolajne. Poleg nas še Srbija. Projekt bi ocenil z devet plus.  Kar zadeva rezultat, se je pač izšlo, kot se je. Bistvo prvenstev mlajših starostnih kategorij je, koliko igralcev spravimo k članom. Srbi so bili pred leti prvaki v vseh mlajših kategorija (U-16, 18, 20), a so bili lani za nami na članskem prvenstvu, ko so nastopali ti igralci. Imamo nekaj igralcev, ki pa jih čaka še veliko dela, da bi iz lupine prišli v člansko konkurenco."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.