Šport > Košarka
23 ogledov

Znane gostiteljice evropskega prvenstva

Aleš Križnar KZS/www.alesfevzer.com
Košarkarska zveza Slovenije je razkrila štiri občine, kjer se bo odvijalo evropsko prvenstvo v košarki, ki ga bo gostila državica na sončni strani Alp. Po neizpolnjenih pogojih Novega mesta in Ptuja so na svoj račun prišli Ljubljana, Celje, Koper in Jesenice.

Izvršilni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je na dopisni seji minuli teden potrdil dogovor, ki ga je vodstvo KZS sklenilo z župani občin, da bodo prvi del EP v košarki v Sloveniji od 4. do 9. septembra 2013 gostila naslednja mesta oziroma dvorane: Celje (Zlatorog), Ljubljana (Hala Tivoli), Koper (Bonifika) in Jesenice (Podmežakla). Drugi del prvenstva in končnico od 10. do 23. septembra pa bo, kot je veljalo že doslej, potekal v ljubljanski dvorani Stožice. S tem je KZS uporabila prvi rezervni načrt (plan B) izvedbe EP po tem, ko Novo mesto in Ptuj kot prvotno predvidena organizatorja nista izpolnila pogojev za sodelovanje v projektu.

Vodstvo KZS in župani štirih mest prirediteljic prvega kroga EP v košarki so na začetku avgusta podpisali pismo o sodelovanju pri izvedbi evropskega prvenstva, o tem pa so takoj obvestili tudi pristojnega ministra Žigo Turka in premierja Janeza Janšo. V pismu so takrat zapisali, da so navedene štiri občine in KZS po odpovedi Novega mesta in neizpolnjevanju pogojev Ptuja uskladile vse bistvene vsebinske pogoje medsebojnega sodelovanja pri izvedbi EP 2013. KZS in štiri občine vladi predlagajo, naj čim hitreje sprejme ustrezen sklep o prerazporeditvi že zagotovljenih evropskih sredstev za rekonstrukcijo dvoran (v skladu s sklepom vlade iz julija 2011 in dogovora med vlado, občinami in KZS maja letos). Ob tem KZS pričakuje, da bo znesek evropskih sredstev enak, kot je predviden v prvotnem vladnem sklepu, občine pa zagotavljajo, da bodo evropska sredstva uporabile izrecno v skladu z ustrezno zakonodajo.

''Takšno stališče, kot rečeno, je KZS  9. avgusta že poslala pristojnemu ministrstvu, danes pa smo mu poslali še posebno pismo, v katerem ministra Turka prosimo, naj skliče čimprejšnji sestanek v trikotniku vlada-KZS-občine, na katerem bi operacionalizirali izvedbo razdelitve evropskih sredstev za obnovo infrastrukture za potrebe EP in se dogovorili o izpolnitvi drugih za to potrebnih pogojev. S tem dogovorom z občinami je KZS izpolnila svoj del naloge, torej da zagotovi prizorišča za izvedbo EP, zdaj pa pričakujemo, da bo svoj del dogovora z majskega sestanka izpolnilo tudi resorno ministrstvo oziroma direktorat za šport, katerega vodja je tedaj zagotovil, da bodo poskrbeli za zagotovitev evropskih sredstev za prireditelje oziroma za izvedbo ustreznega sklepa vlade,'' so v izjavi za javnost zapisali na Košarkarski zvezi Slovenije.

"Na KZS menimo, da je odločitev o organizaciji prvega dela EP v košarki 2013 v navedenih štirih mestih najbolj racionalna od vseh razpoložljivih; s tem se izognemo velikim stroškom lokalnih skupnosti in negotovostim pri gradnji novih dvoran, obenem pa so – ker posegi v obstoječo infrastrukturo niso tako obsežni – ta mesta na izvedbo prvega dela EP praktično že pripravljena. Tako lahko tehnične priprave za organizacijo EP stečejo takoj s ciljem, da bo EP 2013, čeprav v stroškovno zelo skrčenem okviru, še vedno eno najbolje in najbolj privlačno organiziranih prvenstev doslej, z veliko udeležbo navijačev, ki v Sloveniji nikoli ne razočarajo. Da je KZS po svoje že pripravljena na začetek EP, pa kažejo tudi pohvale, ki smo jih bili deležni za izvedbo julijskega evropskega prvenstva mlajših članov (U20) v Sloveniji,'' so še dodali na KZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.