Šport > Košarka
14454 ogledov

Med smučarji vre: "Dragi Fis, to se mora nehati!"

Epa
Vse daljšemu seznamu kritikov na račun Mednarodne smučarske zveze (Fis) se je pridružil tudi legendarni nemški smučar.

V karavani belega cirkusa se krepi nezadovoljstvo nad paralelnimi tekmami, s katerim želi krovna smučarska zveza popestriti dogajanje v svetovnem pokalu in k ogledu tekem privabiti mlajše občinstvo. Gre za format tekmovanja, ki med profesionalnimi smučarji postaja vse bolj nepriljubljen, da ne rečemo osovražen.

alexis pinturault Škandal Šport Elitni smučar ostro napadel Fis: "Očitno smo športniki samo figure."

Po zadnjem paralelnem veleslalomu v Chamonixu se je znova izkazalo, da med smučarji prevladuje prepričanje, da so paralelne tekme nelegitimne, saj tekmovalcem ne zagotavljajo enakovrednih pogojev, za nameček pa predstavljao veliko nevarnost za poškodbe. 

Potem ko sta po famozni tekmi v Franciji format obsodila Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen, podporo pa jima je izrekel tudi Ivica Kostelić, se je zdaj oglasil še nemški smučar Felix Neureuther, nekdanji vrhunski slalomist in zmagovalec 13 tekem za svetovni pokal.

"Vsa ta drama okoli paralelnih tekem! Da so paralelne tekme sploh del svetovnega pokala, je največja neumnost vse časov. To nima nobene veze s športom, ki ga imamo radi. Paralelne tekme je treba odstraniti iz svetovnega pokala," je prepričan Neureuther.

"Samo smučanje na polno in morda eden ali dva prehoda. Saj nismo deskarji na snegu," se je jezil Nemec, ki meni, da tekme svetovnega pokala izgubljajo na prestižu, zato predlaga reorganziacijo tekmovanja.

"Petek zvečer slalom, v soboto smuk, v nedeljo veleslalom. Če kakšen vikend ni tekme, toliko bolje, saj se bodo s tem povečala pričakovanja. Morda je moj predlog preveč radikalen, toda tako, kot stvari stojijo, vse skupaj nima več prave vrednosti. Dragi Fis, to se mora nehati," je dodal.

felix neureuther | Avtor: Epa Epa

Mednarodna smučarska zveza (Fis) poskuša s paralelnimi in ekipni tekmami povečati zanimanje za alpsko smučanje. Ekipno tekmovanje je v koledarju od sezone 2005/2006, na zadnjih olimpijskih igrah leta 2018 v Pyeongchangu pa se je ekipna tekma pridružila seznamu olimpijskih disciplin. 

V paralelni tekmi bodo odličja prvič delili na svetovnem prvenstvu leta 2021 v Cortini d'Amepzzo, leto pozneje pa se bodo tekmovalci oziroma tekmovalke prvič pomerili še za olimpijska odličja. Vprašanje je, če bo do tega res prišlo, saj je Pinturault v Chamonixu namignil, da razmišljajo celo o bojkotu discipline.

Kamen spotike je tudi mali kristalni globus, ki ga je za zmago v seštevku le dveh paralelnih tekem kot prvi prejel Švicar Loic Meillard. "Seveda je lepo prejeti mali kristalni globus, a raje bi ga osvojil v slalomu ali veleslalomu. Glede na to, da sta v koledarju samo dve paralelni tekmi, to ni ravno smiselno," je dejal Meillard.

Martin Čater Kitzbühel Padajo glave Šport Velika čistka na SZS, trenerjem vročili odpovedi
Komentarjev 1
  • Žurnalček 09:46 16.februar 2020.

    Enem ni jasno , da se kratice pišejo z velikimi črkami !!!! FIS,FIS ,FIS FIS,FIS ,FIS FIS,FIS ,FIS FIS,FIS ,FIS FIFA ,FIFA ,FIFA FIFA ,FIFA ,FIFA FIFA ,FIFA ,FIFA FIFA ,FIFA ,FIFA