Šport > Zimski športi
3583 ogledov

Elitni smučar ostro napadel Fis: "Očitno smo športniki samo figure."

alexis pinturault Epa
Nedeljski paralelni veleslalom v francoskem Chamonixu je dvignil ogromno prahu.

Po paralelnem veleslalomu v Chamonixu, kjer se je s petim mestom izkazal najboljši slovenski smučar Žan Kranjec, so se zgrnile kritike na Mednarodno smučarsko zvezo (Fis).

Žan Kranjec Chamonix Paralelni VSL Šport Kranjec tako visoko še ni bil

Prvi se je javno izpostavil francoski smučar Alexis Pinturault (13. mesto), ki je prepričan, da so tekmovalci smučali v neenakovrednih pogojih. To se je potrdilo v osmini finala, kjer se je napredovanja veselilo vseh osem smučarjev na občutno hitrejši modri progi.

"Občutek imam, kot da bi me okradli. Ta disciplina me zelo jezi. Kar nekaj smučarjev je izpadlo, čeprav so bili med najhitrejšimi. V športu mora biti 'fair-play' na prvem mestu. To je zelo nadležno. Počutimo se nemočne," se je že na prizorišču jezil najboljši kombinatorec na svetu, kasneje pa se je oglasil še na družbenih omrežjih.

Jure Košir Legenda Šport "Slovenija tako dobrega veleslalomista še ni imela."

"Počutim se prevaranega. Športniki smo samo figure za šov, ne pa tudi za šport. Od kdaj je športna sreča pomembnejša od samega nastopa? In kako nevaren je format? Predvsem pa, Fis, kdaj boste začeli upoštevati mnenja tekmovalcev?" je zapisal Pinturault.

Francozu je podporo izkazal Norvežan Henrik Kristofferesen, ki je tekmo končal na 10. mestu. "Se povsem strinjam," je zapisal na twitterju. Oglasil se je tudi nekdanji hrvaški smučar Ivica Kostelić, ki je sporočil. "Alexis, imaš vso mojo podporo."

ivica kostelić Uničil strokovnjaka Šport Kostelić udaril z vso silo: "To je idiotizem!"

Ne nepravičnost vse bolj spornega formata je opozoril celo zmagovalec tekme Loic Meillard"Paralelne tekme so zelo fizično zahtevne, potrebne pa je tudi nekaj sreče. Znajti se moraš na pravi progi, saj je nemogoče pripraviti dve identični. Tokrat sem imel srečo, ker sem vedno smučal na hitrejši modri," je povedal Švicar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aujourd'hui j'ai la rage, l'impression de me faire berner... nous les athlètes pris pour des pions d'un spectacle et non acteur d'un sport! Depuis quand en sport la chance prend le dessus sur la performance? Et la dangerosité du format on en parle ? Mais surtout @fisalpine quand est-ce que la parole des athlètes sera-t-elle prise en compte ? #PGS #FisAlpine Today I feel like being fooled ... we (athletes) taken for pawns of a show and not actor of a sport! Since when in sport luck is more important than performance? And how dangerous is the format? But above all @fisalpine when will the word of the athletes be taken into account? #PGS #FisAlpine

A post shared by 𝔸𝕝𝕖𝕩𝕚𝕤 ℙ𝕀ℕ𝕋𝕌ℝ𝔸𝕌𝕃𝕋 (@alexispinturault) on

Komentarjev 1
  • Pepe007 15:18 10.februar 2020.

    Vrhunskega športa brez mnogo denarja ni. Za denar pa je potreben šov. Sicer le redko pogledam kako smučarsko tekmo in ne vem, če so paralelne tekme kaj bolj zanimive od navadnih. Kakorkoli vzamemo, šport je v drugem planu, ko gre ...prikaži več za vrhunski šport. Brez denarja ga ni.