Šport > Košarka
21 ogledov

Ming bo v sredo potrdil svoje slovo

Ming Reuters
Kitajski košarkarski zvezdnik Yao Ming bo v sredo uradno objavil novico, ki jo košarkarski poznavalci pričakujejo že nekaj časa - konec kariere. Kar 2,29 m visoki košarkar je osem sezon igral v najmočnejši ligi na svetu NBA kot član severnoameriškega moštva Houston Rockets, vendar je zaradi poškodb v zadnjih šestih letih izpustil kar 250 tekem.

V karieri, v kateri se je vedno odzval reprezentančnemu vabilu in za Kitajsko igral na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, je Yao Ming imel ves čas težave s poškodbami noge in stopala. Za sredo je sklical novinarsko konferenco v domačem mestu Šanghaju, vse pa kaže na to, da gre na Kitajskem za medijski dogodek leta. Na stotine različnih medijev se je namreč akreditiralo za dogodek, na prizorišče pa bodo morali več ur prej, da se bodo prebili skozi stroge varnostne preglede. Novinarsko konferenco bodo v živo prenašali na Kitajskem in v številnih drugih državah.

V medijih se že zadnja dva tedna pojavljajo poročila, da se bo 30-letni zvezdnik upokojil, vendar pri Houstonu zaradi lockouta oziroma prenehanja vseh aktivnosti novice niso želeli potrditi. Vodstvo lige NBA pa je sporočilo, da uradno še ni prejelo dokumentov o koncu kariere Yao Minga, čigar pogodba z Raketami je potekla lansko sezono, a so v klubskem vodstvu izjavili, da bi jo rade volje podaljšali, če bo le zdrav.

Yao Ming, ki je bil prvi izbor na naboru NBA leta 2002, je aprila v domovini dejal, da je njegova prihodnost odvisna od tega, kako bo okreval po drobnem zlomu kosti v levem gležnju. Kitajski zvezdnik se je kar osemkrat prebil na tekmo zvezd All Star, v povprečju pa je na tekmo dosegal po 19 točk in 9,2 skoka. A njegov ugled v ligi NBA je povzročil ogromno povečanje zanimanja za ameriško košarko po vsej Aziji.


Preden je Yao Ming odšel v ZDA, je že šest let igral za kitajsko reprezentanco in je bil v domovini že velik zvezdnik. Na olimpijskih igrah 2008 je na trgu Tiananmen nosil olimpijsko baklo in na slovesnem odprtju pekinških iger je bil nosilec zastave svoje domovine. Po potresu v provinci Sečuan je namenil dva milijona dolarjev za obnovo šol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.