Šport > Košarka
16 ogledov

Mladi Slovenci Italijane spravili na kolena

evropsko prvenstvo Italija Slovenija slovenska košarkarska reprezentanca do 20 l
1/25
Saša Despot
Slovenska reprezentanca mlajših članov (do 20 let) je zmagovito začela domače evropsko prvenstvo. Varovanci izkušenega trenerskega mačka Zmaga Sagadina so na prvi tekmi v domžalski Hali komunalnega centra z 81:68 ugnali Italijo. Naslednja tekma sledi v petek, ko se bodo naši pomerili s Švedsko.

Mladi slovenski košarkarji do 20 let so uspešno začeli evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija gostila do 22. julija. Na uvodni tekmi v dvorani Komunalnega centra v Domžalah - prvenstvo je pred začetkom srečanja uradno odprl predsednik države Danilo Türk - so premagali vrstnike iz Italije z 81:68.

Uvodni točki sta izjemno pomembni za varovance selektorja Zmaga Sagadina, ki so si na prvenstvu zastavili visok cilj - osvojitev ene od medalj. Otresli so se uvodne nervoze, dokazali, da lahko igrajo všečno ter učinkovito košarko in zdaj lahko z optimizmom zrejo na naslednji dve tekmi, v petek ob 20.45 proti Švedski in soboto ob isti uri proti Litvi. V drugi del prvenstva se bosta uvrstili prvi dve reprezentanci iz vsake od štirih predtekmovalnih skupin.

Dvorana v Domžalah je bila premajhna za vse ljubitelje športa, ki so si želeli v živo ogledati uvodni nastop nove generacije slovenskih košarkarjev. Na tribunah se jih je zbralo več kot 2000, igralci na parketu pa jih niso razočarali, saj so bili ob borbeni igri boljši tekmec od Italije vseh štirideset minut.

Uvodno napetost in tremo so pregnali z vodstvom 9:1, razliko, ki ni presegla meje desetih točk, pa so suvereno držali ves prvi polčas. Nekaj črnih minut so imeli Slovenci le na začetku drugega polčasa, ko je Italija prišla do izenačenja (46:46), a le za kratko, saj so Klemen Prepelič, Alen Omić, Luka Rupnik in Marko Pajić, ki so imeli osrednje vloge na igrišču, hitro vzpostavili prejšnje stanje (60:48). Sredi zadnje četrtine pa je bila razlika že tolikšna (79:59), da je bilo vprašanje zmagovalca rešeno.

Prvi strelec Slovenije je bil Marko Pajić s 16 točkami, dve manj je dosegel Klemen Prepelič, po trinajst sta jih zbrala Alen Omić, ki je imel ob tem še devet skokov, ter Luka Rupnik, ki je dodal pet podaj. Dvomestno število točk je zbral tudi Miha Lapornik (10).

EP do 20 let, 1. kolo, skupina D:

Slovenija : Italija 81:68 (63:54, 43:34, 23:17, 20:17)
Pajić 16, Prepelič 14, Rupnik in Omić 13; Lagana 18, Traini 14

Litva : Švedska 80:71
Redikas 24, Cizauskas 23, 10 skokov; Eriksson 30, Person 11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.