Šport > Košarka
23941 ogledov

Na kolenih tudi Nemci, Slovenija gre po kolajno

Luka Dončić Slovenija Japonska Tokio 2020 Anže Malovrh/STA
Slovenija se bo borila za kolajne.

Slovenski košarkarji so v predtekmovalni skupini C olimpijskega turnirja trikrat zmagali in se zanesljivo uvrstili v četrtfinale, kjer jih je čakal dvoboj z Nemčijo. Ta je bila tretja v skupini B. Slovenija je odigrala sicer zadnjo tekmo v skupinskem delu tekmovanja, Nemci so imeli na voljo celo dan počitka več, zdaj pa je izbrance Aleksandra Sekulića čakal še prvi dvoboj izločilnih bojev. Časa za pripravo je bilo malo, saj so organizatorji seveda raje šli na roko Američanom in drugim 'večjim' reprezentancam in njihov dvoboj umestili v primernejši čas za navijače iz omenjenih držav. 

Kljub vsemu je po prikazanem v Tokiu Slovenija pred dvobojem veljala za favorita. "Seveda obstajajo favoriti, a če ne igraš 100-odstotno, lahko izgubiš. Tukaj so košarkarji, ki so vajeni težkih tekem in turnirjev. So svojevrstna ekipa, ki pa denimo ni slabša od Argentine. Argentinci igrajo s talentom, hitrostjo, so zviti in te skušajo pretentati. Nemci pa so 'fizikalci', ki te bodo skušali preskočiti, preteči in se postaviti po robu z močjo in energijo. Vse bomo morali dati od sebe," je tekmeca pred obračunom ocenil kapetan slovenske izbrane vrste Edo Murić.

Dvoboj se je začel z uspešno akcijo Luke Dončića, ki je proti Španiji le sedemkrat vrgel na koš, po protinapadu, ki ga je z zabijanjem zaključil Jaka Blažič pa so Slovenci povedli s 4:0. A Nemci so odgovorili s petimi zaporednimi točkami, kasneje pa povedli tudi z 10:8. Po podaji Dončića je nato trojko zadel Blažič, po naslednjih dveh Vlatka Čančarja in Zorana Dragića pa se je na semaforju izpisal izid 21:12. Ko je slednji po protinapadu poskrbel že za +11, je nemška klop zahtevala minuto odmora.

Zoran Dragić | Avtor: Profimedia Profimedia

Razlika se do konca četrtine ni spreminjala, Klemen Prepelič je imel sicer ob zvoku sirene na voljo met za tri točke, a ni zadel. Ostalo je pri 25:14. Pri Nemcih je zatajilo eno od njihovih glavnih orožij, trojke so metali 2/10.

Slovenci so dobro igrali v obrambi, po novi ukradeni žogi pa je Žiga Dimec zadel za 27:14. Rezervna slovenska peterka je nato nekoliko popustila, po sedmih zaporednih točkah Nemčije je moral minuto odmora vzeti tudi Sekulić. Tudi po njej se ni veliko spremenilo, po treh trojkah Maoda Loja so Nemci celo povedli z 32:31.

Na srečo je nato na drugi strani izza črte za tri točke zadel Mike Tobey, v naslednjem napadu pa je Dončić poskrbel za 36:32. S štirimi točkami naskoka je Slovenija vstopila tudi v zadnjo minuto prvega polčasa, nato pa je za končni izid po dveh četrtinah poskrbel Dragić. Na glavni odmor se je tako krenilo s 44:37.

Zoki je na enak način, kot je zaključil prvi polčas, odprl tudi drugega. Z metom za tri točke je poskrbel za 47:37. Ko je svojo prvo trojko iz štirih poizkusov zadel Dončić, je prednost narastla na +12, po uspešnem metu Tobeyja pa je Slovenija pri rezultatu 56:42 prišla do takrat največje prednosti na tekmi.

Mike Tobey | Avtor: Profimedia Profimedia

V nadaljevanju so z nekaj čudnimi odločitvami 'zablesteli' tudi sodniki, a se razlika ni bistveno spreminjala. Po dveh uspešnih prostih metih Dončića je bilo v zaključku četrtine 66:52, a je nato sledil še zadnji uspešen napad Nemčije, dve točki je dosegel Joshiko Saibou. 

Po slabi minuti igre v zadnji četrtini je Luka v kotu našel samega Klemna Prepeliča, ki je s trojko, to so bile njegove prve točke na tekmi, poskrbel za 69:54. Nemčija se je nato s serijo petih točk še približala na -10, a večje nevarnosti ni bilo, na polovici četrine je po trojkah Dončića in Prepeliča prednost prvič narastla na +19.

Slabe štiri minute pred koncem je Dončić že lahko sedel na klop pri rezultatu 84:63. Zbral je 20 točk, 8 skokov in 11 podaj. Vse je bilo odločeno, Slovenci so se povsem sprostili, naskok pa je po zaslugi fenomenalnega Dragića (met iz igre11/13, 27 točk) še naraščal. Končalo se je z 90:74.

Slovenija se je uvrstila v polfinale! Njen tekmec bo zmagovalec dvoboja med Italijo in Francijo.

Komentarjev 6
  • Avatar Lion007
    Lion007 07:26 03.avgust 2021.

    Bravo naši, kar tako naprej. 🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🏀🏀🏀🏀🏀👍👍👍👍🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️

  • bogdan76 06:45 03.avgust 2021.

    Potaki zmagi sebo sigurno pojavil kakšen novi bucko tipa ŠTROMAJER.

  • krucefiks 05:58 03.avgust 2021.

    bravo

Sorodne novice