Šport > Košarka
31 ogledov

Na seznamu tudi Gogi in Dončić

eurobasket 2015 Saša Despot
Moško člansko reprezentanco le še dober mesec loči od začetka priprav na kvalifikacije za EuroBasket 2017. Selektor Igor Kokoškov je pripravil širši seznam kandidatov za nastop v reprezentanci, ki obsega imena 27 košarkarjev.

Na širšem seznamu Igorja Kokoškova je 16 igralcev, ki še nimajo uradnega nastopa v slovenski članski vrsti, od tega jih 10 še ni sodelovalo na pripravah članske A reprezentance. Znani so tudi pomočniki, ki bodo pomagali novemu selektorju. Poleg Rada Trifunovića in Aleksandra Sekulića, ki sta v članski izbrani vrsti delovala že v preteklosti, bo trenerski štab sestavljal tudi nekdanji kapetan Jaka Lakovič, ki še vedno zanesljivo drži rekord v številu nastopov (86) v dresu z državnim grbom.

Slovenija se bo za nastop evropskem prvenstvu med 31. avgustom in 17. septembrom merila v skupini E. Čaka jo šest tekem po sistemu doma in v gosteh, nasprotnice pa bodo izbrane vrste Bolgarije, Kosova in Ukrajine. V celotnih kvalifikacijah za EuroBasket 2017, ki bo potekal na Finskem, v Izraelu, Romuniji in Turčiji, bo sodelovalo 27 reprezentanc. Te so razvrščene v sedem kvalifikacijskih skupin. Na prvenstvo bodo napredovale zmagovalke posameznih skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance celotnih kvalifikacij. 

Poleg širšega seznama kandidatov so znani tudi dokončni termini domačih kvalifikacijskih tekem. Žreb je že poprej določil, da bodo vse tekme v Sloveniji potekale ob sredah, vse pa se bodo začele ob 20. uri. Uvodoma bo 31. avgusta v dvorani Tivoli gostovalo Kosovo, 7. septembra v celjskem Zlatorogu sledi obračun z Ukrajino, teden dni kasneje, znova pod šišenskim hribom, pa bo potekal še obračun z Bolgarijo.

"Po podrobni analizi seznama potencialnih reprezentantov sem se odločil za 27 igralcev. Vse dosedanje odločitve in tudi tiste v prihodnje bom sprejel zgolj s pogledom na to, kaj je najboljše za košarko v Sloveniji. Na seznam je bilo nemogoče uvrstiti vse igralce, svojo odločitev pa sem baziral na kombinaciji nekaterih izkušenih in mladih igralcev, od katerih pričakujem, da se bodo dokazali in prevzeli odgovornost v reprezentanci že to poletje. Reprezentanca ni le sestav ducatih najboljših igralcev, ampak je to ekipa 12 najboljših košarkarjev v državi, ki tvorijo ekipo. Čaka nas dolgo in naporno poletje. Pričakujem, da se bo moštvo odlično pripravilo in se kvalificiralo na evropsko prvenstvo. Od igralcev pričakujem, da bodo na priprave prišli motivirani in lačni zmag. Zavedati se moramo pomembnosti tega tekmovanja za nadaljnji razvoj celotne slovenske košarke. Kot glavni trener sem se naučil, da marsikatero stvar ne moreš kontrolirati, a lahko kontroliraš svojo pripravo in pripravo lastne ekipe. Na tem segmentu bom moje delo nadaljeval kar se da predano in profesionalno. Ne glede na to, da sem nov član slovenske članske reprezentance, sem prepričan, da si nihče ne želi uspehov te ekipe bolj kot jaz. To vam zagotavljam!" je dejal Kokoškov.

"Moška članska reprezentanca bo letos usmerjena v pomladitev, kar bo osnova za nadaljnje delo. Razmišljamo dolgoročno in zremo v prihodnost, zato že danes vključujemo igralce, ki bodo v prihodnosti nosilci naše izbrane vrste. Z vsemi izkušenimi igralci, ki jih ni na seznamu, pa so bili do nedavnega nepogrešljivi tvorci naših uspehov, smo se pogovorili in jim razložili naše razmišljanje glede prihodnosti. Vsi so razumeli naše razmišljanje, mi pa smo se jim zahvalili za vse dosedanje delo, korektnost in profesionalnost," pa je povedal športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš.

Seznam:

  • Jan Barbarič (Portorož), Jaka Blažič (Laboral Kutxa), Tomaž Bolčina (Tajfun), Domen Bratož (Tajfun), Vlatko Čančar (Union Olimpija), Žiga Dimec (Krka), Luka Dončić (Real Madrid), Goran Dragić (Miami Heat), Zoran Dragić (Himki), Erjon Kastrati (Krka), Jaka Klobučar (Istanbul), Luka Kraljević (Jolly JBS), Luka Lapornik (Krka), Miha Lapornik (Union Olimpija), Blaž Mahkovic (Union Olimpija), Blaž Mesiček (Union Olimpija), Gezim Morina (LTH Castings), Edo Murić (Partizan), Aleksej Nikolić (Brose Baskets), Mitja Nikolić (Union Olimpija), Alen Omić (Gran Canaria), Klemen Prepelič (Baskets Oldenburg), Matic Rebec (Krka), Žan Mark Šiško (Cibona), Miha Vašl (Zlatorog), Gašper Vidmar (Banvit), Saša Zagorac (Union Olimpija)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.