Šport > Košarka
250 ogledov

Odsotnost Vidmarja se je še kako poznala

Žiga Dimec
Slovenci ob polčasu le s točko prednosti proti Belorusiji, ob koncu pa so zapravili vodstvo in doživeli nepričakovan poraz z 92:93 (24:26, 47:46, 74:75).

Slovenski košarkarji so se v Belorusijo odpravili z mislijo, da tokratni dvoboj ne bo pomenil veliko, a so nato izvedeli, da bodo reprezentance v drugi del tekmovanja prenesle točke iz prav vseh tekem, torej tudi tiste, ki jih bodo osvojile proti odpisani Belorusijii. Tekma je tako naenkrat zelo pridobila na relevantnosti.

Pred tem se je od izbrane vrste sicer že poslovil v zadnjem času oboleli kapetan Gašper Vidmar, na mestu centra pa ga je tako v prvi peterki zamenjal Žiga Dimec. Belorusi, ki so pred dnevi le za dve točki izgubili s Španci, so bili v prvi četrtini povsem enakovreden tekmec. Slovenci so izgubljali skok, v obrambi pa nikakor niso znali ustaviti naturaliziranega Američana Devona Saddlerja. Ta je ob vodstvu 21:19 dosegel že svojo 13. točko. Prvih deset minut se je končalo z izidom 26:24 v korist gostiteljev. Ti so skok dobili s kar 15:5, do sedmih odbitih žog so prišli v napadu. Gostje so sicer že povsem na začetku izgubili še enega člana, z igrišča je odšepal Edo Murić.

Rado Trifunović Šok Šport Slovenci napačno tolmačili pravila

Na začetku druge četrtine je na centerski poziciji zaigral Saša Zagorac in se z dvema akcijama izkazal v obrambi, nato pa je na drugi strani najprej zadel tudi trojko za vodstvo Slovenije z 29:26, kasneje pa to ponovil še za 32:28 in 35:28. A po nekaj neuspešnih napadih in novem sprehodu Saddlerja pod koš je vodstvo Slovenije znova skopnelo na eno točko. V zaključku polčasa se je Slovenija po uspešnih metih za tri točke Matica Rebca in Jake Blažiča oddaljila na 47:38, vendar tudi to ni pomagalo, sledil je delni izid 8:0 za Beloruse. Skok 24:11.

Tudi začetek tretje četrtine ni prinesel veliki sprememb, z dvema zaporednima trojkama pa so domačini povedli z 52:47. Slovenci so bili vseskozi korak za tekmeci, ob polovici tretjega dela pa so Belorusi po tehnični napaki Klemna Prepeliča, ki je ogovarjal sodniku, vodili že s 64:55.

Nato pa so Slovenci zaigrali nekoliko agresivneje v obrambi. Sledili sta dve ukradeni žogi, Rebec je dosegel štiri točke, Blažič s trojko postavil izid 64:62, beloruska klop pa je vzela minuto odmora. Ta ni spremenila veliko, gostje so na hitro pridobili še tri žoge, od tega dve Rebec, Slovenija pa je s trojko Prepeliča vodila s 70:68. Sedem sekund pred koncem četrtine je z enako mero odgovoril Saddler (75:74).

Na slovensko srečo je bil še naprej v napadu zelo vroč Blažič, ki je uspešno prodiral pod koš, po četrti trojki Zagorca na tokratni tekmi pa so gostje povedli s 86:80. V naslednjih minutah se je prednost Slovenije znova začela topiti, 2:20 do zadnjega piska sirene pa je bilo le še +2 za Trifunovićevo četo. Blaž Mahkovic in Rebec sta zgrešila meta za tri točke, Saddler pa je zadel za 91:91.

Blažič in Prepelič sta v zadnji minuti prodrla pod koš, a zgrešila svoja meta, 12 sekund do konca pa je Belorusija povedla s 93:91. Štiri sekunde pred piskom sirene je bil nad Prepeličem storjen prekršek, slovenski kapetan pa je zadel le en prosti met. Sledil je hiter prekršek.

Belorusi so zgrešili oba prosta prosta meta, a prišli še do enega skoka v napadu. Teh so skupno imeli 16, skok pa so dobili s 46:28. Le z enim pravim centrom v slovenski izbrani vrsti očitno ni šlo. Najboljša strelca pri Sloveniji sta bila Blažič s 27 točkami in Prepelič s 17.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.