Šport > Košarka
6280 ogledov

Slovenci napačno tolmačili pravila

Rado Trifunović Saša Despot
Tekma z Belorusi ni brezpredmetna.

Slovenske košarkarje, ki jih danes čaka kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo z Belorusijo, v Minsku ni presenetil samo polarni mraz, ampak tudi razlaga pravil glede sistema tekmovanja. V drugi del kvalifikacij ekipe prenašajo vse rezultate, ne samo tiste z moštvi, ki se bodo uvrstila v nadaljnje tekmovanje.

rado trifunović Reprezentanca Šport Trifunović ostal brez nadvse pomembnega igralca

Do zmotnega tolmačenja pravil ni prišlo le v slovenski reprezentanci, temveč so podobno razmišljale mnoge druge evropske ekipe.

Mednarodna košarkarska zveza Fiba je namreč na predstavitvi sistema tekmovanja med septembrskim evropskim prvenstvom državam pokazala video posnetek, v katerem je razlaga prvega dela tekmovanja, nato pa sledi še opis drugega dela. Pri slednjem je Fiba navedla, da ekipe ta del začenjajo z rezultati iz prvega dela.

V tekmovalnih sistemih je običaj, da ekipe, ki se uvrstijo v nadaljnje tekmovanje, s seboj prenašajo le medsebojne rezultate. Tako so vse do včeraj, ko je vest zaokrožila med evropskimi košarkarskimi zvezami, menili tudi pri Košarkarski zvezi Slovenije, ki je nato zahtevala Fibino razlago in dobila pojasnilo, da je bila ves čas v zmoti.

Novico je za STA potrdil tudi predstavnik za javnost pri Fibi Sakis Kontos, ki je dodal, da se je sinoči na Fibo z enakim vprašanjem obrnilo več kot deset evropskih košarkarskih zvez.

Klemen Prepelič Kvalifikacije Šport Evropski prvaki do pomembne zmage

Slovenski košarkarji so v kvalifikacijah za SP do zdaj zabeležili dve zmagi proti Belorusiji in Črni gori ter poraz proti Španiji. Po novem je tako današnja tekma z Belorusijo, ki se bo začela ob 17.30, veliko bolj pomembna, kot so igralci in vodstvo reprezentance menili še manj kot 24 ur nazaj.

Predsednik KZS Matej Erjavec je na to temo povedal: "Glede na drugačno razlago pravil, kot smo jo na večini košarkarskih zvez razumeli do včeraj, bo imela tekma proti Belorusiji pravi tekmovalni naboj in pomen. A Slovenija je evropski prvak in prepričan sem, da bodo naši fantje to potrdili in dokazali tudi s pristopom in igro na tekmi v Minsku."

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 14:59 26.februar 2018.

    Tale FIBA je totalno nesposobna