Šport > Košarka
84 ogledov

Evropski prvaki pred težkim izpitom

Gašper Vidmar EPA
Slovenske košarkarje danes ob 20. uri čaka prva tekma, ki jo morajo dobiti, če želijo do konca kvalifikacij ohraniti realne možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem. V Podgorici bodo imeli nasproti reprezentanco Črne gore.

Glede na sistem kvalifikacij je zmaga v dvorani Morača predpogoj za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Pred Slovenijo je sicer še devet tekem, a ena od teh bo zagotovo brezpredmetna, saj bodo ekipe, ki se bodo uvrstile v novo skupino, tja prenesle le medsebojne točke in rezultate. Tako Slovenija kot Črna gora sta do zdaj premagali le Belorusijo, ki bo verjetno osvojila zadnje mesto v naši skupini, izpadla iz nadaljnjih kvalifikacij in izida z njo se ne bosta upoštevala v drugem delu, ko se bodo pridružile tri nove ekipe - Turčija, Latvija, Ukrajina ali Švedska.

Slovenski igralci se zavedajo, da je pred njimi zahtevna naloga. "Vemo, kaj pomeni ta tekma. Dobro smo se pripravili na zasedbo Črne gore in prepričan sem, da bomo dali vse od sebe, da osvojimo dve točki," poudarja Jaka Blažič, selektor Rado Trifunović pa dodaja: "Tekme v dvorani Morača so vedno nekaj posebnega. Vzdušje v dvorani je naelektreno, zato gostitelji igrajo z dodatno energijo. Odločilna bo naša obramba in zapiranje prostora pod obročem, kjer fizično močnim Črnogorcem ne smemo prepustiti preveč košev."

Slovenija EuroBasket 2017 Kvalifikacije za SP Šport Slovenija brez Dončića, Randolpha, Dragića ...

Trifunović bo lahko računal tudi na Gašperja Vidmarja, ki je na priprave prišel z določenimi zdravstvenimi težavami, ki pa so zdaj že preteklost. "Dobro smo vadili v teh dneh v Ljubljani in mislim, da je najhujše za mano. Dal bom vse od sebe, da osvojimo dve točki, ki bosta zelo pomembni za nadaljevanje kvalifikacij," pravi Vidmar.

Slovenija bo že jutri dopoldan odpotovala na naslednjo tekmo, ki bo v ponedeljek v Minsku. V Belorusiji jo čakajo vsaj 30 stopinj Celzija nižje temperature; iz +15 bo prišla na -15, saj je tamkajšnje kraje že zajela hladna fronta, ki bo v prihodnjih dneh prišla vse do Slovenije.

Selektor Trifunović ima na razpolago štirinajst igralcev, na tekmi proti Črni gori pa zagotovo priložnosti na bosta dobila Žan Mark Šiško, ki ima težave s poškodbo hrbta, ter Luka Vončina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.