Šport > Košarka
4879 ogledov

Naposled srečen konec za Dončića in Irvinga

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so po novi napeti končnici tokrat le prišli do zmage. Utah Jazz so premagali s 120:116.

Dallas Mavericks so se na domačem parketu tokrat pomerili z moštvom Utah Jazz. To je v dvoboj vstopilo z devetega mesta v zahodni konferenci (31-34). Gostitelji so pred tokratnim obračunom zasedali sedmo pozicijo na Zahodu, doslej so zbrali 33 zmag in 32 porazov. Luka Dončić in soigralci so imeli zmago manj kot šestouvrščena Minnesota, ki je tako zasedala zadnjo mesto, ki še neposredno vodi v končnico. Odkar se je Slovencu v Teksasu pridružil Kyrie Irving je zvezdniški dvojec na tekmah, kjer sta zaigrala oba, prišel le do dveh zmag.

Tudi začetek tokratnega dvoboja se sicer ni dobro začel za košarkarje Dallasa. Po zaslugi Finca Laurija Markkanena je Utah namreč povedel s 14:6, prednost gostov je s trojko znižal Dončić, ki je v naslednjem napadu nato našel še Dwighta Powella za zabijanje in le tri točke zaostanka. Na polovici četrtine je Irving s prostima metoma že izenačil rezultat pri 16. točki.

Pri domačih sta se kasneje razigrala Dončić in Tim Hardaway Jr., ki sta v zadnjih štirih minutah dosegla prav vse točke za Dallas, prvi sedem, drugi deset. Mavericks so po 12 minutah vodili s 34:31.

Luka je sedel na klop, na začetku druge četrtine pa sta po trojko za +9 zadela Hardaway Jr. in Irving. 'Timmy' je bil nezaustavljiv, ko je zadel še svoj peti od šestih metov za tri točke, je Dallas povedel z 51:37. A pri tem bi kmalu prišlo do bizarne poškodbe. Po uspešnem metu je Hardaway Jr. namreč stekel proti svoji polovici igrišča in nepazljivo stopil na nogo gostujočemu trenerju Willu Hardyju ter si nekoliko zvil gleženj. Po minuti odmora se je sicer vrnil na parket. 

Dončić je odigral zadnjih pet minut prvega polčasa, v igro je prišel pri izidu 53:46. Slabe tri minute pred koncem druge četrtine je Markkanen s trojko Utah približal na tri točke zaostanka, kljub uspešnim akcijam Dončića v napadu pa je nato Finec dvakrat poskrbel tudi za izenačenje. Nazadnje 21 sekund pred odhodom na glavni odmor, ko je po skoku v napadu zadel za 59:59. Zadnji napad Dallasa je bil nato neuspešen, Luka je sicer v kotu našel samega Justina Holidayja, ki pa je zgrešil met za tri točke.

Slovenski as je ob šestih skokih in treh asistencah zbral 18 točk, dve manj je v svojo statistiko vpisal Hardaway Jr., 14 pa Irving. Na drugi strani je Markkanen zbral 19 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine so se vrstile napake na obeh straneh, prvi je imel vsega dovolj Hardy, ki je vzel minuto odmora po Dončićevem košu za 65:64.

Sledilo je nekaj menjav v vodstvu, nato pa se je Dallas nekoliko oddaljil z delnim izidom 8:0, pet točk je v tem nizu dosegel slovenski zvezdnik. Ta je dobro minuto in pol pred koncem četrtine dosegel svojo 26. točko ob polovičnem izkupičku s črte prostih metov. Markkanen je bil najzaslužnejši, da se je Utah znova približal le na točko zaostanka. Dončić je odgovoril s trojko, a je na drugi strani na enak način zaključil Damian Jones.

Dallas je pred zadnjimi dvanajstimi minutami tako vodil s 87:86, začetek četrte četrtine pa je Luka presedel na klopi. Dvoboj je bil še naprej izenačen, po petih zaporednih točkah Hardawayja Jr. so domači po štirih minutah povedli za štiri točke, vendar je takoj sledila trojka Utaha. Christian Wood je nato po skoku v napadu in košu poskrbel za 101:98.Pri Utahu so sedem minut pred koncem vzeli 'timeout'.

Po sumljivem prekršku Irvinga v napadu so Jazz še pred polovico četrtine znova povedli, vendar je Hardaway nato s svojo sedmo trojko na tekmi na semaforju izpisal rezultat 104:102. Na drugi strani je Talen Horton-Tucker po prekršku, pri Dallasu so sicer zahtevali pregled posnetka in iskali osebno napako v napadu, a niso bili uspešni, zadel še dodaten prosti met za +1 Utaha. Luka se je vrnil na parket.

Irving je tri minute pred koncem z dvema prostima metoma Mavericks popeljal do vodstva pri 109:108, v naslednjih 24 sekundah pa je isti igralec pobral odbito žogo pod svojim obročem, nato pa zadel met za tri točke za +4. Po minuti odmori Utaha je sledil še en neuspešen napad gostov, tokrat je do svojega 10. skoka prišel Dončić, ki je nato v napadu našel Holidayja, ki je s trojko poskrbel za 115:108.

Na drugi strani je tri proste mete uspešno izvedel Kelly Olynik, nato pa se je prekršek pri metu za tri točke zgodil tudi pri metu Irvinga. Tudi ta je bil trikrat natančen. 

Utah se je pol minute pred koncem vseeno približal na tri točke zaostanka, nato je Irving zgrešil met za tri točke. Dallas je z osebno napako prekinil napad gostov in tako onemogočil kakršnokoli trojko. Horton-Tucker je zadel prvi prosti met, nato pa namerno zgrešil drugega, a to storil nespretno, ker se žoga ni dotaknila obroča, je pripadla domačim. Po prekršku je Irving zadel oba prosta meta za končnih 120:116.

Dončić je ob metu 10/23 (6/12 za dve, 4/11 za tri točke, 5/8 prosti meti) zbral 29 točk. Zbral je še 10 skokov, 6 podaj, blokado in dve ukradeni žogi. Če Luka v zadnji četrtini ni dosegel točke, pa jih je 17 od svojih skupno 33 vknjižil Irving. Hardaway Jr. je k zmagi prispeval 24 točk, Holiday 11.

Pri Utahu je 33 točk v svojo statistiko vpisal Markkanen, 21 Horton-Tucker.

Ob porazu Minnesote proti Philadelphiji se je Dallas povzpel za mesto na lestvici zahodne konference. Naslednjo tekmo bodo Mavericks odigrali že ponoči, gostovali bodo v New Orleansu. Doslej je Luka drugo tekmo v dveh dneh redno izpuščal, zaradi boja za mesta v končnici bi lahko pri Dallasu tokrat ravnali drugače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice