Šport > Košarka
4738 ogledov

Luka ugnal prvega tekmeca, skupaj z Irvingom sta dosegla 82 točk

Luka Dončić Profimedia
Dallas na domačem parketu po nenavadnem drugem polčasu premagal Philadelphio s 133:126.

Dallas Mavericks so po All-Star premoru pričakovali dvig forme in vzpon po lestvici zahodne konference, a se je zgodilo prav obratno, Luka Dončić in Kyrie Irving pa sta na dosedanjih skupnih tekmah zabeležila le eno zmago in štiri poraze. Tokrat je v goste prišla ekipa Philadelphia 76-ers, ki sodi med boljše v ligi. Joel Embiid je sicer izpustil zadnjo tekmo, a je bil nared za dvoboj v Teksasu, domače visoke košarkarje pa je tako čakalo precej dela.

Šlo je tudi za obračun dveh najboljših strelcev lige, Dončić je doslej v povprečju dosegal 33.2, Embiid pa 33.0 točke. Kamerunec je najzaslužnejši, da je Philadelphia ekipa, ki v tej sezoni izvaja največ prostih metov, Dallas pa moštvo, ki naredi največ prekrškov.

Po izenačeni polovici prve četrtine so gostitelji vodili z 20:17. Prva zvezdnika domačih sta vpisala 18 točk, Irving 10, Dončić osem, slednji pa je ob tem imel na svojem računu še tri asistence. Vse tri podaje je zbral ob koših Irvinga. 

Slovenec je tudi v nadaljevanju igral odlično, zbral je še šest točk, prvič s košem in dodatnim prostim metom, nato pa je dosegel še svojo drugo trojko na tekmi za 29:24.

Dončiću so nato dosodili drugo osebno napako. Luka je prodiral proti košu, na pot pa se mu je postavil Georges Niang. Pri Dallasu so zahtevali pregled posnetka, Dončić je namreč ob kontaktu dosegel koš in bi ob spremembi odločitve imel na voljo še dodaten prosti met. Kljub temu da se je zdelo, da je Niang tik pred stikom z bokom nekoliko trznil v smer Slovenca, je obveljala prva sodniška odločitev. Na drugi strani je Niang z metom za tri točke Philadelphio pripeljal na točko zaostanka.

Po trojkah Dončića in Jamesa Hardna se je četrtina končala z 38:37. Prvi je dosegel 17 točk, drugi 16.

Po zaslugi Christiana Wooda, ki je nanizal sedem točk, so gostitelji v drugi četrtini že povedli za pet točk, a je Philadelphia znova hitro ujela priključek. Obe ekipi sta uspešno igrali v napadu. Slabe štiri minute pred koncem prvega polčasa je Luka zadel prosta meta za 62:58.

Po novem izenačenju je Dončić najprej pobral pomembno žogo v napadu, nato pa dosegel zadnjih šest točk Dallasa v drugi četrtini, vključno s košem v zadnji sekundi polčasa. Na semaforju se je izpisal rezultat 71:67.

Luka je zbral 25 točk (trije skoki, pet asistenc), Irving 20, oba sta iz igre zadela osem od ducat poizkusov. Pri 76-ers je Harden vknjižil 19 točk in že 10 podaj, Embiid pa 17 točk.

Že po manj kot dveh minutah tretje četrtine je trener Philadelphije Doc Rivers zahteval minuto odmora. Drugi polčas se je namreč začel s košem Irvinga, nadaljeval s trojko Dončića, nato pa je Irving v dveh napadih dosegel še pet točk. Mavericks so povedli z 81:69. Udarni dvojec domačih je zbral že 55 točk (28 Luka, 27 Kyrie), njuni soigralci skupaj 27.

Tudi 'timeout' gostov ni zaustavil naleta domačih. Dve trojki je dodal Reggie Bullock, po novem košu Irvinga pa je Dallas povedel že za 20 točk pri 91:71. Delni izid na začetku četrtine je tako znašal 20:4.

Luka je še pred polovico četrtine dosegel 31. točko, polovično je bil uspešen s črte prostih metov. Te je do takrat sicer izvajal 7/9. Sledila je njegova sedma asistenca na tekmi ob trojki Maxija Kleberja, ki je poskrbel za rezultat 101:82. Philadelphiji tako ni pretirano pomagalo tudi nekaj uspešnih akcij Embiida. Ta je dobil tudi četrto osebno napako.

Po novi minuti odmora Philadelphije je bil Kleber znova natančen izza črte, trojko pa je nato dodal še slovenski as. Mavericks so povedli za 25 točk.

Embiid je ob koncu četrtine prišel še do svojega 12. in 13. prostega meta. Zadel je oba, v zadnjih 12 minut pa so gostje tako vstopili z zaostankom 91:110. Dončić, ki je seveda znova presedel začetek zadnje četrtine, je zbral 35 točk, imel še vedno tri skoke, a tudi devet podaj. Irving je vknjižil 29 točk, na drugi strani Embiid 27.

Dallas je pred dnevi zapravil 27 točk prednosti proti Los Angeles Lakers, po desetih zaporednih točkah gostov pa se je tokratni naskok po vsega minuti in pol zadnje četrtine z 19 stopil na devet točk prednosti.

Jason Kidd je vzel minuto odmora, a ni pomagala prav nič. Izjemni Tyrese Maxey, Embiid in Harden sta uspešno igro soigralcev spremljala na klopi, je s košem Philadelphio približal na 106:110. Maxey je v zadnji četrtini dosegel že 10 točk. Kidd se je dobro minuto po prvem že odločil za drugi 'timeout', po njem pa v igro vrnil Dončića.

Irving je po njegovi deseti asistenci dosegel koš in imel na voljo še dodaten prosti met. Z njim je poskrbel za +7. To so bile prve točke domačih v zadnji četrtini, pred tem je gostom uspel delni izid 15:0.

Po trojkah Irvinga in Dončića so se Mavs nato znova oddaljili, bilo je 119:108. Ostalo je še sedem minut igre.

Če je Kidd na začetku četrtine potreboval malce več kot minuto za dva 'timeouta', je Rivers to storil v vsega 51 sekundah. Dončić je namreč ukradel žogo, stekel v napad in na trojki poiskal Bullocka za 122:108.

Maxey, rojen sicer v Dallasu, tokrat sta ga ob parketu spremljala tudi starša, je po vrnitvi obeh moštev na igrišče poskrbel za -11, Luka je odgovoril s prostima metoma za 128:115, nato je po neuspešnem napadu gostov trojko zadel še Irving. Do konca so ostale še tri minute.

A tudi prednost 16 točk ni prinesla mirnega zključka. Embiid je zaporedoma dosegel šest točk, nato je s trojko Harden 76-ers približal na sedem točk zaostanka. Niz gostov se je po naslednjem košu Embiida zaustavil šele pri 11:0.

Enaindvajset sekund pred koncem je Kleber zgrešil oba prosta meta, a je Maxey z neuspešnim metom zapravil napad, ki bi lahko Philadelphio približal le na tri točke zaostanka. Sledila je osebna napaka nad Irvingom, ta je osem sekund pred koncem zadel prosta meta za končnih 133:126.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je z metom iz igre 13/22 (6/9 za dve točki, 7/13 za tri točke, 9/11 prosti meti) zbral 42 točk. Le dve manj je k zmagi prispeval Irving.

Dončić je sicer v svojo statistiko vpisal tudi štiri ulovljene žoge, 12 podaj in ukradeno žogo. Pri domačih sta le še dva igralca prišla do dvoštevilčnega dosežka točk - Bullock s 15 in Wood z 10.

Embiid, Slovenčev največji tekmec v boju za strelsko krono, je na koncu vknjižil sedem točk manj od Ljubljančana. Zbral je 35 točk, Maxey 29, Harden pa 27. Slednji je na koncu zabeležil 13 asistenc, le tri v drugem polčasu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice