Šport > Košarka
5881 ogledov

Luka ob koncu potegnil voz Dallasa, odločil je zadnji met

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so doživeli nov boleč poraz. Tokrat so jih na njihovem parketu s 124:122 premagali Indiana Pacers.

Dallas Mavericks so se v  dvoboj z Indiano podali s šestega mesta na Zahodu, ki jim kot zadnje prinaša neposredno uvrstitev v končnico. V izjemno izenačeni zahodni konferenci je vsak dvoboj še kako pomemben, košarkarji iz Teksasa pa imajo na papirju enega najlažjih razporedov do konca rednega dela lige. Pomerili se bodo namreč večinoma z moštvi, ki so manj kot polovično uspešna. Med te sodijo tudi P acers, ti so za 12. mesto na Vzhodu zabeležili 27 zmag in 35 porazov.

Luka Dončić, ki je na svoj 24. rojstni dan zaigral proti svojemu nekdanjemu trenerju Ricku Carlislu, je dosegel prvi koš na tekmi. Na drugi strani je bil v uvodnih minutah nezaustavljiv Myles Turner, ta je v svojo statistiko vpisal osem točk in svojo ekipo popeljal do 8:5.

Domače je s trojko v vodstvo vrnil slovenski zvezdnik, ki je po Carlislovi minuti odmora zadel še enkrat. Ob bučnem aplavzu, ki se mu je pridružil tudi Dončić, je nato po dolgem času zaradi poškodbe, manjkal je od sredine decembra, na parket stopil Nemec Maxi Kleber. Tega so pri Mavs pogrešali še zlasti pri igri v obrambi.

Dončić je še naprej polnil koš gostov in že tri minute pred koncem četrtine prišel do 14 točk. Ob tem je iz igre metal 5/6 (1/1 trojke, 3/4 prosti meti). Dallas je prišel do prednosti s sedmimi točkami. A Indiana se je znova približala z dvema uspešnima metoma za tri točke, ki ju je zaporedoma zadel Jordan Nwora.

Prvih 12 minut se je končalo s 33:31. Luka, ki je nato tako kot ponavadi presedel prvo polovico druge četrtine, je zbral 18 točk, dva skoka, podajo in blokado.

Ob Dončićevi odsotnosti so Pacers drugo četrtino odprli z delnim izidom 9:0 in imeli še napad za povišanje vodstva. Gostje so pri tem izgubili žogo, v protinapadu je zadel Josh Green, po še enem neuspešnem napadu Indiane pa je Christian Wood z zabijanjem Dallas približal na 37:40. Če je Jason Kidd brez reakcije pospremil nalet tekmecev, je Carlisle reagiral po štirih zaporednih točkah domačih in vzel minuto odmora.

Tim Hardaway Jr. je kasneje zadel dva meta za tri točke in vrnil gostitelje v vodstvo pri 47:46. Luka se je na parket vrnil za zadnjih pet minut in pol prvega polčasa.

Pacers so po zaslugi prostih metov (20/24) ostajali korak pred domačo zasedbo. Domači so se na črti prostih metov pojavljali precej manjkrat, pri tem pa so bili tudi nenatančni (8/14). Sodniške piščalke so ostale neme tudi ob Dončićevem prodoru, Slovenec je protestiral in dobil že 13. tehnično napako v sezoni. Indiana je povedla z 58:51.

Dallas je zaporedoma zgrešil še štiri proste mete, enega Dwight Powell, dva Dončić in enega Kyrie Irving. Prednost Indiane je po trojki All-Star igralca Tyresa Haliburtona narastla celo na 12 točk, ob Slovenčevi drugi asistenci na tekmi je Wood nato postavil izid polčasa. Na semaforju je bil izpisan rezultat 59:69.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Domači so precej bolje odprli tretjo četrtino, z 21. in 22. točko, natančen je bil s prostih metov, je Luka Mavs po dveh minutah drugega polčasa pripeljal na pet točk zaostanka. Sledili sta trojka Kleberja ter dve Reggieja Bullocka. Ob drugem uspešnem metu slednjega je Dončić vpisal svojo četrto podajo, Dallas pa je povedel z 79:78.

Po 'timeoutu' gostov je slovenski zvezdnik nanizal pet točk in popeljal gostitelje do +4, vendar so Pacers odgovorili z delnim izidom 10:0. Luka je na drugi strani dosegel koš ob prekršku in z dodatnim prostim metom prišel do 30. točke. Igralo se je v valovih. S svojima naslednjima točkama je Dončić vrnil Dallas v vodstvo za točko, a so se košarkarji Indiane znova oddaljili s serijo 10:2.

V zadnjo četrtino so Pacers vstopili s prednostjo 106:98. Sodniki so Woodu v dveh zaporednih napadih dosodili prekršek v napadu, Indiana pa je to izkoristila in izenačila svojo najvišjo prednost pri +12. Dallas je odgovoril s štirimi točkami, Carlisle, precej aktivnejši od obeh trenerjev, pa je nalet domačih takoj prekinil z minuto odmora.

Luka se je na parket vrnil pri zaostanku 106:112, sledilo je pet zaporednih točk gostov. Tokrat je naposled reagiral tudi Kidd.

Na polovici četrtine je Dončić zadel za -9, nato sta mrežici dve minuti mirovali. Prvi so zadeli pri Dallasu, ko je žogo skozi obroč potisnil Powell za 114:121.

Indiani se je nekoliko ustavilo v napadu, na drugi strani sta trojki zadela Dončić in Bullock za le točko zaostanka.

Haliburton je zadel enega od dveh prostih metov. Dallas je imel nato kar nekaj napadov za vodstvo, trojki sta zgrešila Irving in Kleber, ali za izenačenje (po Dončićevem skoku v napadu in podaji je bil blokiran Irving). Mavs so imeli novo priložnost, a je Hardaway Jr. popolnoma zgrešil met za tri točke. 

Haliburton je 19 sekund pred koncem zadel prosta meta za 124:120. Na drugi strani je bil Luka z istega položaja prav tako dvakrat natančen, po novem hitrem prekršku pa je Andrew Nembhard zgrešil oba poizkusa za Indiano. Pri Dallasu so ujeli odbito žogo in takoj klicali 'timeout'.

Ostalo je še 7,3 sekunde. Do žoge je prišel Irving in prišel do meta za tri točke, do takrat je izza črte zgrešil vse tri poizkuse. Žoga se je odbila od obroča, Pacers so slavili s 124:122. Luka in Kyrie sta skupaj odigrala pet tekem, zabeležila sta eno zmago.

Dončić je ob metu 14/25 (3/9 trojke, 6/10 prosti meti) zbral 39 točk. V statistiko je vpisal še 9 skokov, 6 asistenc in blokado. Po 16 točk sta dosegla Irving in Hardaway Jr.

Pri Indiani je Haliburton dosegel 32, Turner pa ob štirih blokadah 24 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice