Šport > Košarka
1212 ogledov

Trifunović: "Ne bom več razlagal, kdor noče razumeti, pač ne razume"

Slovenija - Latvija Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Latvijo.
Selektor Rado Trifunović zadovoljen z napredkom po zadnji tekmi.

Slovenska košarkarska reprezentanca je jesenski del kvalifikacij zaključila še z dvema porazoma. Z visokim v gosteh pri Ukrajini, ta je po 21 letih prvič premagala Slovenijo, in tesnim, po borbeni predstavi v Stožicah, proti Latviji. Še enkrat se je sicer pokazalo, da se v ogenj potisnjena mlada zasedba ne more kosati z izkušenejšimi tekmeci.

"V zgodovini se še ni zgodilo, da bi igrali s takšno reprezentanco. Izbrana vrsta ima ponavadi neko jedro, priključita pa se ji eden ali dva mlajša košarkarja. Tako se je na primer razvil Goran Dragić ob Rašu Nesteroviću, Boštjanu Nachbarju in ob podobnih igralcih, enako se je Zoran Dragić razvijal ob svojemu bratu, Matjažu Smodišu ... Zdaj pa sta prisotna dva izkušena igralca, deset pa se jih ne more navajati od nikogar razen od teh dveh. Gre za ravno obratno situacijo in to je težko. Tisti, ki to razume, bo razumel, tisti, ki noče, tega ne bom več razlagal, pa pač ne bo. Nekateri razumejo, drugi ne," je o trenutnem položaju pri evropskih prvakih dejal selektor reprezentance Rado Trifunović.

Slovenija - Latvija Foto Šport Slab drugi polčas za nov poraz

Zaradi vzrajanja Fibe na trenutnih kvalifikacijskih terminih in nesodelovanja z vodilnimi možmi evroligaškega tekmovanja, so sicer prikrajšane predvsem države z manjšim bazenom košarkarjev. Tako za Slovenijo ne morejo igrati tudi košarkarji v Evroligi.

"Rad bi pohvalil vse fante za predstavo proti Latviji. Tako kot sem že dejal, bi rad videl, da bi se z njimi lahko zaprl za mesec dni v dvorano, pa nas potem ocenjujte. Šli smo v Ukrajino, na voljo smo imeli en trening pet na pet, želja je bila prisotna, čeprav verjamem, da se to na televiziji ni videlo. Želja je bila, a ni bilo samozavesti. Tudi jaz bi rad skočil s stometerske skakalnice, vendar nimam samozavesti in tega ne bom naredil. Ti fantje rabijo samozavest. Velikokrat tudi slišijo, da so B reprezentanca in to ni dobro za njih. Vsi jih moramo podpirati. Po Ukrajini smo imeli še en trening in se je takoj poznala razlika. Zaradi tega bi bil rad mesec dni z njimi. Vidim napredek, upam pa tudi, da bomo dobili še kakšnega igralca."

Slovenija - Latvija | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za Svetovno prvenstvo med Slovenijo in Latvijo. Anže Petkovšek

Razlika med Latvijcem in Slovenci

Za Latvijo je proti Sloveniji sicer zaigral tudi Dairis Bertāns, ki si sicer služi kruh pri evroligašu iz Milana. "Saj ste videli, kaj se dogaja. Črna gora je na prejšnji tekmi v Latvijo odšla z vsemi košarkarji Budućnosti, ki igra v evroligi. Latviji je prišel pomagati Bertāns, brez njega Latvijci danes ne bi prišli do zmage. Tega ne govorim, da bi s prstom kazal na naše košarkarje. Bertans je v Milanu že nekaj časa. On sam v klubu pove, da bo odšel, ker se Latvija bori za nastop na svetovnem prvenstvu, nase prevzame odgovornost. Naši fantje pa so prvič v evroligi in si tega ne upajo. O tem sem se pogovarjal tudi z Edom Murićem, ki je povedal, kako je bilo pri Efesu. Tam je Krunoslav Simon preprosto dejal, da on gre in naj mu prekinejo pogodbo, če jim ne ustreza. Ko imaš nekaj časa za sabo, si lahko to privoščiš."

Predvsem šepa komunikacija z največjimi evropskimi klubi. "Na primer v Real smo klicali, pošiljali e-maile, a se enostavno ne oglasijo. Z igralci sem vseskozi v stiku, vsekakor bomo koga še obiskali. Klemen Prepelič in Jaka Blažič sta prvo leto v tako kakovostnih ekipah in nimata še takšne samozavesti, da bi zahtevala igranje za reprezentanco, čeprav si to želita. Bertānsu in Simonu je v takšnem primeru vse precej lažje. Seveda si želimo, da bi igrala tudi Prepelič in Blažič, a hkrati tudi želimo še naprej vzgajati te fante, ki so zdaj tu. Kaj pa, če bo tudi naslednje leto vse enako in bomo še naprej brez evroligašev? Moramo gledati na dolgi rok, ne glede na to, kdo bo igral naslednjič. Žal je pač takšna situacija, časi za slovensko košarko so zelo težki." 

luka dončić NBA-jevec Šport Tudi latvijski zvezdnik razočaran zaradi Dončića in Slovenije

"Najbolj žalostno je to, da Baskonia, se pravi evroligaški klub, kjer igra Jurij Macura, tega ne spusti v reprezentanco, ker ima ta tekmo za drugo ekipo kluba. Z Baskonio se vsekakor moramo pogovoriti. Vidite, da nimamo višine in takšnega igralca bi potrebovali. Kot sem dejal, sem osebno klical v Real, vendar se ne javljajo. Očitno bo treba osebno potrkati na njihova vrata."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.