Šport > Košarka
2805 ogledov

Neverjetno, kaj so izgubili! 12 let po Sloveniji!

Kostas Papanikolaou Epa
Gruzijci po drami ostali brez zmage.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je Gruzija gostila Grčijo. Gostitelji so večji del dvoboja prevladovali, njihova prednost pa je pred 9000 gledalci v Tbilisiju znašala že visokih 17 točk. kasneje se je Gruzijcem ustavilo, vseeno pa so nekaj sekund pred koncem imeli zmago še trdno v svojih rokah. Vodili so za točko in imeli žogo.

A nato je sledila prava tragedija za domačo izbrano vrsto, Grki pa so prišli do enega največjih preobratov v zgodovini svoje reprezentance. Nekaj podobnega se je zgodilo le leta 2007, ko je Slovenija na evropskem prvenstvu v zadnjih sekundah četrfinalnega obračuna prav tako zapravila visoko prednost in izgubila z Grki.

Ob izteku gruzijskega napada se je tokrat za met odločil sicer odlični Tornike Shengelia (22 točk, 13 skokov), žoga pa je pristala v rokah Kostasa Papanikolaouja. Do konca dvoboja so ostale le še štiri sekunde in večina gledalcev v dvorani je bila prepričana da bo zmaga ostala doma. A Grki so imeli drugačen načrt. Papanikolaou je podal do Nicka Calathesa in stekel v protinapad ter pod košem prejel povratno podajo, vrgel še pravočasno in zadel za zmago s 86:85.

Calathes je na tekmi v svojo statistiko vpisal 31 točk, zadel je sedem metov za tri točke, in sedem podaj. Papanikolaou je k zmagi dodal 15 točk, Kostas Sloukas pa 14 točk ter po osem skokov in podaj. 

Grčija je postala prva evropska reprezentanca, ki se je uvrstila na SP 2019, v osmih tekmah je zbrala prav toliko zmag. Enako je v skupini L kasneje uspelo še Nemčiji, iz skupine K pa si je prvi nastop na svetovnih prvenstvih priigrala Češka s sedmimi zmagami in enim porazom. Čehi so v Sarajuvu s 85:80 premagali Bosno in Hercegovino.

V skupini I se bo Slovenija danes v Stožicah pomerila s Turčijo. Slovencem le še zmaga ohranja nekaj upanja za preboj na Kitajsko. Natanko pred letom si je sicer slovenska izbrana vrsta priigrala naslov evropskih prvakov.

 

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 09:19 17.september 2018.

    Tudi tokrat ne bo sreče. Lansko leto evropski prvaki, letos katastrofa za uvrstitev na SP in to samo zato, ker se nekaterim našim ne da igrati za državne barve.