Šport > Košarka
370 ogledov

"Nos imam že kot švicarski sir"

košarka pravila Epa
Liga NBA se dosledno drži vseh mogočih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Nekateri se na trenutke nevarno približujejo meji zdravega razuma.

Severnoameriška poklicna košarkarska liga NBA izjemno resno upošteva varnostne ukrepe proti novemu koronavirusu, ki ji omogočajo nadaljevanje tekmovanja, čeprav še vedno brez gledalcev v dvoranah, kjer vzdušje zato ustvarjajo posnetki navijanja. Vsi, ki pridejo v dvorano, pa morajo obvezno najprej na test za novi koronavirus.

Novinarji, ki pokrivajo ligo NBA, to počnejo od daleč s pomočjo televizijskih prenosov in preko aplikacije Zoom, kjer potekajo novinarske konference na daljavo. Kljub temu v dvorane organizatorji spustijo omejeno število novinarjev, ki pa prav tako ne morajo niti blizu igralcem pred ali po tekmi, čeprav so morali imeti negativni koronski test.

Že pot do samega testa je dolga in zahteva dober pametni telefon in vsaj osnovno seznanjenost s tehnologijo. Pred nedeljsko tekmo v newyorškem Madison Square Gardnu, kjer so gosti iz Miamija slavili zmago proti domačim Knicks brez poškodovanega slovenskega asa Gorana Dragića, je bilo treba že pred vstopom v dvorano opraviti uspešen pasiven preizkus zdravja.

kendrick nunn NBA Šport Miami brez Dragića zmagal v New Yorku

Pred detektorjem za kovine je potrebno skenirati kodo na posebni tabli in izpolniti vprašalnik z zagotovilom, da je obiskovalec dobrega zdravja, preden ga spustijo v dvorano na testiranje. Obiskovalec ni pravi izraz, saj v dvorano spustijo le nekaj novinarjev in tiste, brez katerih tekme ni moč izpeljati.

Po tradicionalni varnostni kontroli z detektorjem za kovine je na vrsti še ena registracija in pot do ene od manjših dvoran v sklopu Madison Square Gardna, kjer je pripravljenih okrog deset miz. Tudi tam je najprej treba skenirati kodo in se spet registrirati, preden se pride do ene od njih.

Zdravstveno osebje, ki ga je skoraj več kot pa testirancev, v grozo zagovornikov pravice do zasebnosti spet pobere osebne podatke in šele nato izvede brise nosnih votlin ter jih odda laboratoriju za zaveso. Obiskovalci potem čakajo na rezultat na tribuni dovolj daleč drug od drugega, da lahko komunicirajo le s telefonom.

Testiranje za 30 objektov NBA v 28 mestih ZDA opravlja podjetje BioReference Laboratories, ki je sodelovalo že ob nadaljevanju lani prekinjene sezone. To podjetje, ki je v lasti zdravstvene multinacionalke OPKO Health Co., opravlja teste tudi za poklicno hokejsko ligo NHL, žensko in moško nogometno reprezentanco ZDA ter zimske igre X v Aspnu v Koloradu.

Izid hitrega testa je na voljo čez slabe pol ure in nato se "negativne" zmagovalce preizkusa pošlje naprej na delovno mesto, če gre za zaposlene v dvorani.

luka dončić Sporna strategija Šport Dončićev trik razhudil Kerra: "To ni košarka. Stvari uhajajo izpod nadzora"

Novinarje, ki so v bistvu edini obiskovalci, pa po diskretnem obvestilu o izidu testa in v primeru, da je vse v redu, še ozaljšajo z zeleno zapestnico negativnega testa, potem pa jih s spremstvom pošljejo z dvigalom do vrhnjega deveta nadstropja dvorane, kjer si lahko ogledajo tekmo s ptičje perspektive le tisti z dobrim vidom.

Drugi jo morajo spremljati na velikih ali majhnih ekranih in ni nobene razlike med spremljanjem tekme po televiziji doma ali "v živo". Tudi novinarji v dvorani spremljajo novinarsko konferenco po tekmi preko Zooma, saj ni dovoljeno obiskati slačilnic za izjave od igralcev, ki so zaščiteni kot kočevski medvedi. Pozitivna izkušnja obiska je le opravljen test za koronavirus brez dolgega čakanja v vrsti pred newyorškimi klinikami.

 | Avtor: Epa Epa
Pogled na prazno dvorano, ki je za tekme newyorških kratkohlačnikov skoraj vedno zasedena do polne kapacitete skoraj 21.000 gledalcev, je res nekaj nenavadnega. Organizatorji skozi tekmo vrtijo posnetke navijanja, zgražanja, žvižganja in druge običajne zvoke športne džungle, ki ob poti na stranišče - edini dovoljeni samostojni poti v dvorani - vzbuja občutek normalnosti vsaj za uho.

Tekme tečejo brez vseh spremljevalnih dogodkov, kot so nastopi navijačic med prekinitvami, obstreljevanja gledalcev s topovi z majicami, tekmovanja gledalcev v raznih igrah ... Tudi petje ameriške himne pred začetkom tekme ni v živo, restavracije hitre hrane s precenjenim pivom in prigrizki pa samevajo. Druge izbire niti ni, saj je hrana tako ali tako prepovedana, nošenje maske pa je obvezno ves čas prisotnosti v dvorani.

Na koncu pa je zapletena tudi pot iz dvorane, saj nihče ne sme ven brez spremstva, kljub temu, da je bil lahko v dvorani po negativnem testu za koronavirus. "Za zdaj vas moramo še varovati, da nam kam ne zatavate. Upam, da se bo to že enkrat končalo. Nos imam že kot švicarski sir," je dejal varnostnik Jeff, ki je že zdavnaj pozabil, koliko koronskih testov je moral doslej prestati. Test je obvezen za vse pred vsako tekmo in drugimi dogodki v dvorani.

Igralce, trenerje, člane ekip in sodnike testirajo posebej v drugem delu dvorane. Igralce testirajo vsak dan, tudi, ko ni tekme, liga NBA pa je uvedla tudi testiranja njihovih družinskih članov dvakrat na teden.

Na pot lahko gre le 45 članov ene ekipe, med njimi 17 igralcev, doma pa košarkarji ne smejo v bare, restavracije, obiskati športnih prireditev, plavanja v bazenih ali druženja z več kot 15 osebami. Liga je vzpostavila posebno številko za anonimne prijave kršiteljev, ki dobivajo krepke denarne kazni. Liga tudi izvaja nenadne inšpekcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.