Šport > Košarka
53097 ogledov

Dončićev trik razhudil Kerra: "To ni košarka. Stvari uhajajo izpod nadzora"

Steph Curry Luka Dončić Mavs Warriors Profimedia Steph Curry in Luka Dončić.
Trener Golden State Warriors Steve Kerr je imel po tesnem porazu proti Dallas Mavericks nekaj pripomb na igro Luke Dončića.

Luka Dončić slovi kot eden najbolj iznajdljivih košarkarjev v ligi NBA, zato sploh ne preseneča, da zna s pridom izkoriščati nekatera vprašljiva pravila sojenja.

Mednje prištevamo tudi iskanje t.i. "lean-in" osebnih napak, pri čemer košarkar v napadu namerno išče kontakt z branilcem, da bi si zagotovil izvajanje prostih metov.

luka dončić | Avtor: Print Screen Print Screen

Strategija praviloma vsebuje tehniko varanja meta, kar branilca požene v zrak, napadalec pa se nato z rameni ali telesom namerno zaleti vanj ter tako izsili osebno napako. 

O taktiki, katere se je Dončić uspešno posluževal na poti do tesne zmage nad Golden State Warriors (134:132), je spregovoril trener poraženega moštva Steve Kerr"Ne krivim sodnikov. Krivim ligo, ker igralcem podarja takšne odločitve. Tudi moji igralci jih dobivajo. Zame to ni košarka. Če namerno skočiš naprej, si po mojem ne zaslužiš osebne napake, ker je to vse, kar si v bistvu iskal," je bil nezadovoljen Kerr.

"Liga je lepo tlakovala pot napadalni košarki, a stvari uhajajo izpod nadzora, če se lahko igralci v napadu zaletavajo v branilce ter tako izsiljujejo osebne napake. Sodniki jih morajo piskati, ker tako narekuje liga. Nad sodniki nimam nobenih pripomb," se je na neposredno vprašanje o "lean-in" strategiji slovenskega čudežnega dečka še odzval trener bojevnikov.

steve kerr | Avtor: Epa Epa

"Strelci vedno poskušamo izkoristiti priložnost, kadar se nam branilci preveč približajo, vendar je zelo tanka meja med tem in načrtnim iskanjem kontakta, kadar se branilec sploh ne premika proti tebi ali vdira v tvoj prostor. Tudi jaz to občasno počnem. Sodniki imajo tukaj težko nalogo," pa je na to temo povedal prvi zvezdnik Golden Stata Steph Curry

Curry je bil s 57 točkami najboljši strelec srečanja, kar pa ni zadostovalo za zmago bojevnikov. Na drugi strani je z izenačitvijo osebnega  strelskega rekorda (42 točk) blestel Dončić.

Dallas je proti Golden Statu prišel do druge zmage na zadnjih devetih tekmah, desete v sezoni (10-14).

Tehnika "lean-in" pa ni učinkovita zgolj v tradicionalnem smislu, ko je branilec spredaj, temveč se jo da s pridom izkoriščati tudi takrat, ko je branilec za napadalnim igralcem. Velemojster iskanja takšnih osebnih napak je zvezdnik Atlante Hawks Trae Young.

Komentarjev 2
  • marko305 00:36 10.februar 2021.

    To je osebna napaka v napadu . In to namerna !!!

  • tadejca1 15:58 08.februar 2021.

    Nisem nek fen košarke, ampak sem gledala The Last Dance na netflixu in ugotovila kakšen boj je to v resnici.