Šport > Košarka
2783 ogledov

Revolveraški obračun Dončića in Curryja, Luka z rekordom

Luka Dončić Profimedia
Fenomenalna predstava Luke Dončića za zmago Dallasa proti Golden State s 134:132. Nor večer je imel tudi Seth Curry.

Dallas je odigral še drugo tekmo proti Golden State Warriors v treh dneh. Košarkarji iz severne Kalifornije so kljub zdesetkanemu moštvu zanesljivo dobili prvi dvoboj in še poglobili krizo moštva iz Teksasa, ki je na zadnjih osmih obračunih zabeležilo le eno zmago.

Tokrat so domači tekmo sicer odprli odlično. Luka Dončić je ob vodstvu z 12:2 že zbral pet točk, tri skoke in dve asistenci, minile so slabe tri minute igre v prvi četrtini. Steve Kerr je bil prisiljen v minuto odmora. Ta ni pretirano pomagala, po prvi Slovenčevi trojki se je na semaforju izpisal rezultat 18:2.

Rick Carlisle se je že pred polovico četrtine odločil razpoloženega Dončića povleči na klop. Ob Dončićevi odsotnosti so se gostje približali na 9:18, zato je billa za posvet na klopi na vrsti domača ekipa, Luka pa se je po njem hitro vrnil v igro.

Golden State se je dve minuti in pol pred koncem četrtine vseeno približal le na štiri točke zaostanke, dve minuti kasneje pa le na -3. Luka je nato na trojki našel Josha Richardsona, zadnji dve točki v četrtini pa je na drugi strani iz prostih metov zadel Steph Curry. Mavericks so po 12 minutah igre vodili s 35:31. Dončić je zbral 11 točk, štiri skoke in štiri asistence.

Po treh prostih metih slovenskega zvezdnika, enega je izvedel zaradi tehnične napake, je Dallas povedel z 42:33. Kmalu zatem je sedel na klop. Kasneje se je prednost domačih že povečala na deset točk, a je Curry z uspešnimi meti za tri točke kar nekajkrat znova približal svoje moštvo na le nekaj točk zaostanka. V prvem polčasu je dosegel 30 točk, trojke je metal 7/10.

Zadnjo v drugi četrtini je dosegel 16 sekund pred koncem, pred tem je bil na drugi strani igrašča na enak način uspešen Dončić. Ta je žogo vzel v svoje roke tudi ob zadnjem napadu Dallasa v drugi četrtini, prodrl pod koš in zadel za 72:64. Luka je bil pri 21 točkah, petih ulovljenih žogah in petih podajah.

Curry je prvi zadel trojko v tretji četrtini, Dončić je odgovoril z dvema za 80:69.

Obrambi sta bili še naprej slabi, Curry pa je z devetim uspešnim metom za tri točke iz 13 poizkusov nato Golden State približal le na točko zaostanka. Dosegel je skoraj polovico točk gostov, 41 od 85.

Warriors so izenačili na 88:88, a je nato Dončić izsilil prekršek Curryja, zadel dva od treh prostih metov, v naslednjem napadu pa zabeležil sedmo asistenco ob košu Doriana Finney-Smitha za +4. Kerr je vzel minuto odmora. Luka je dobil na voljo počitek.

Po Curryjevi asistenci je kasneje trojko zadel še Andrew Wiggins za prvo vodstvo gostov na tekmi (96:95). V zadnjih dveh napadih Dallasa v tretji četrtini se je naposled izkazal Tim Hardaway Jr. Najprej je zadel tri proste mete, sekundo pred piskom sirene pa še trojko za 106:101. To je bilo njegovih prvih šest točk na tekmi. V strelskem dvoboju največjih zvezdnikov je Curry proti Dončiću vodil s 46:31.

V prvih dveh minutah zadnje četrtine je Luka zbral dve asistenci, nato pa je sledila še trojka za 113:103. Curry je počival na klopi, vendar se je razigral Wiggins, ki je s petimi zaporednimi točkami prepolovil prednost gostiteljev. Dončić je zadel za 115:108, nato pa je s trojko za novih +10 poskrbel Jalen Brunson. 

Na polovici četrtine je Dončić sedel na klop, na parket pa se je vrnil Curry. A Luka ni dočakal pravega počitka, manj kot minuto kasneje je bil že nazaj na igrišču, saj so gostje hitro prišli na tri točke zaostanka. Prva Dallasova violina je hitro na trojki našla samega Hardawayja mlajšega za +6, po Dončićevem uspešnem metu za tri točke pa je Kerr zahteval minuto odmora pri zaostanku 118:126. Na semaforju so ostale še dobre štiri minute igre.

Curry je mejo petdesetih točk presegel dve minuti pred koncem tekme, ko je zadel polaganje za 124:128. S tem rezultatom se je vstopilo tudi v zadnjo minuto, nato pa je Dončić zadel nov met za tri točke (131:124). Skupno je na tekmi trojke metal odličnih 7/12.

Curry je hitro odgovoril, Dallas je izgubil žogo, Curry pa je v naslednjem napadu Golden State približal na 130:131. Mavericks so krenili v zadnji napad, Luka pa je v kotu našel osamljenega Maxija Kleberja, ki je šest sekund pred koncem s trojko poskrbel za 134:130. Dvoboj je bil odločen, gostje so s košem le še kozmetično popravili izid.

Dončić je izenačil svoj rekordni učinek po številu doseženih točk. Zbral jih je 42, k temu je dodal še 7 skokov, 11 asistenc in ukradeno žogo. Drugi strelec Dallasa je bil Kristaps Porzingis z 18 točkami (10 skokov), tretji pa Richardson, ki je dosegel 17 točk. Pri Warriors se je Curry ustavil pri 57 točkah (trojke 11/19), 22 jih je v svojo statistiko vpisal Wiggins.

NBA, izidi:

New York Knicks - Portland Trail Blazers        110:99
Sacramento Kings - Denver Nuggets               119:114
Orlando Magic - Chicago Bulls                    92:118
Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets              124:108
Atlanta Hawks - Toronto Raptors                 132:121
Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks            99:124
Houston Rockets - San Antonio Spurs             106:111
Oklahoma City Thunder - Minnesota Timberwolves  120:118
Dallas Mavericks - Golden State Warriors        134:132
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies        118:109
Los Angeles Lakers - Detroit Pistons            135:129 (podaljšek)
Komentarjev 1
  • jakec1575 10:55 07.februar 2021.

    dolgcajt. nobene obrambe vec.

Sorodne novice