Šport > Košarka
212 ogledov

"Od vloge favoritov ne bežimo"

Klemen Prepelič Grega Valančič Prepelič je bil eden ključnih slovenskih igralcev na EuroBasketu 2017.
Slovensko izbrano vrsto čaka prvi dvoboj na tokratnem EuroBasketu. "Če jim vsilimo svojo igro, se nimamo česa bati," pravi slovenski reprezentant.

"Imamo igralce, ki sami sodijo v vrh evropske košarke, nekateri v naslednji rank, nekateri pa še nižje. A v vseh reprezentancah je enako. Nobena ekipa nima v svojih vrstah 12 košarkarjev iz lige NBA. Zavedamo se svojih kakovosti in svojih slabosti, na tem delamo in mislim, da smo na pravi poti," je pred začetkom evropskega prvenstva dejal Klemen Prepelič.

"Zadovoljni bi bili seveda z medaljo. To bi osrečilo nas in vso slovensko nacijo. A najbolj pomembno je, da gremo iz tekme v tekmo. Moramo ostati zdravi in igrati najboljšo košarko kot jo zmoremo. Bomo videli, kaj nam bo to prineslo."

Dodatna krila pred odhodom v Helsinke je dal slovenskim košarkarjem obisk na zadnji za javnost odprti pripravljalni tekmi, ko je četa Igorja Kokoškova v Stožicah za točko ugnala Hrvaško. "Seveda smo dobili dodatno motivacijo. Osebno še nisem igral pred povsem polnimi Stožicami, največ gledalcev je bilo na tekmi, ko je Olimpija igrala proti Fenerbahčeju. To ti da dodaten adrenalin. Vidiš, da cela Slovenija stoji za sabo in enostavno si nismo niti mogli dovoiti, da bi izgubili dvoboj s Hrvaško."

slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket 2017 Šport Stavnice: Slovenija brez četrtfinala

"Na papirju smo favoriti"

Sloveniji je sicer pripadla čast, da odpre EuroBAsket, v četrtek pb 12.45 po srednjeevropskem času se bo pomerila s Poljsko. "Poljake poznamo že v vse podrobnosti. Delali smo že na njihovih akcijah, poznamo njihove igralce, vemo, komu bo treba posvečati največ pozornosti. Na papirju smo favorit in od tega ne bežimo. Mislim, da se moramo ukvarjati bolj z našo igro, kot z njimi," pravi Prepelič.

"Poljaki imajo oslabljeno centersko linijo, primerno temu so vse stavili na zunanje igralce. Tu so branilci AJ Slaughter, Meteusz Ponitka in Lukasz Koszarek, imajo Adama Waczynskija, ki je igral za Unicajo iz Malage in je zelo konkreten igralec ... Igrajo zelo agresivno obrambo, veliko mečejo za tri točke. Če jim bomo vsilili svoj ritem igre, mislim, da se nimamo kaj bati," pravi košarkar, ki je v minuli sezoni igral za francoski Limoges.

košarka Slovenija Eurobasket Šport Prepelič: Ob pravi obrambi lahko premagamo vsakogar

Košarkarji bodo v sedmih dneh sicer odigrali pet tekem, po Poljski bodo tekmeci Slovenije gostitelji predtekmovalne skupine A Finci, nato pa še Grki, Islandci in Francozi. "Ritem je peklenski, tudi nehuman, včasih bo razlika med dvema tekmama tudi manjša od 24 ur. Tokrat so po prvi tekmi dali vsaj prost dan, nato bosta sledil še dve tekmi in nov dan počitka ter spet dve tekmi. S tega vidika bo lažje. A ne bo nobenega popuščanja, vsak trenutek neke 'zajebancije' te lahko drago stane. Vsi bomo popolnoma skoncentrirani ves čas," je še dejal Prepelič.

"Španija je še vedno zelo močna, kljub tej poškodbi Sergia Llulla. Francozi bodo zaigrali s spoštovanja vredno ekipo, Srbi imajo kljub poškodbam močne adute, s Hrvati smo se pomerili in videli, da so zelo dobri. Tu smo mi, Litva, ki vselej meri visoko, Grčija, Izrael bo prav tako nevaren doma, izločilni boji bodo v Turčiji. Krog favoritov je res zelo širok."

Bi se komu želel izogniti v drugem delu, če Slovenija napreduje. "Ne, poplnoma mi je vseeno. Naučil sem se iti iz tekme v tekmo. Čim začneš preskakovati nekatere reči, te to lahko drago stane. Že en poraz, ki ga pred prvenstvom nisi pričakoval, lahko spremeni ogromno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice