Šport > Košarka
53 ogledov

Olimpija bo igrala v Evropskem pokalu

Union Olimpija, Alen Omić MZT Skopje Aerodrom/Dragan Mitreski - Dadi
Košarkarji Uniona Olimpije bodo lahko očitno v naslednji sezoni igrali v evropskem pokalu, četudi ne bodo sodelovali v regionalnem tekmovanju Aba. Na četrtkovem žrebu skupin evropskega pokala bodo namreč sodelovali kot polnopravni člani tega tekmovanja.

Direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič se je v Barceloni udeležil sestanka z vodilnimi ljudmi evrolige ter predstavniki klubov, ki bodo tekmovali v drugorazrednem evropskem klubskem tekmovanju, in čeprav Ljubljančani nimajo zagotovljenega statusa v ligi Aba v prihodnji sezoni - to je bil do zdaj pogoj za udeležbo v evropskem pokalu, so uvrščeni v žreb. Po rezultatih iz zadnjih treh sezon so celo v tretjem od šestih kakovostnih bobnov. V njem sta še belgijski Oostende in nemški Ulm.

"V Barceloni je potekalo vsakoletno srečanje klubov, ki nastopajo v evroligi in evropskem pokalu. Zbrani smo se seznanili z organizacijsko strukturo in sistemom tekmovanj. Spremembe glede na lansko sezono so minimalne in povezane predvsem z vedno večjimi zahtevami po urejenosti klubov, finančni disciplini, logistiki in varnosti na tekmah. Sprejet je bil koledar tekmovanja ter določeni protokoli žreba, ki bo v četrtek ob 12. uri. Želja vodstva je dolgoročno ohranjati tekmovalni sistem in še povečati prepoznavnost obeh tekmovanj. Regionalni ligi ABA ostajata dve evroligaški mesti in vsaj tri mesta v evropskem pokalu. V obeh tekmovanjih si organizatorji še naprej jemljejo pravico do podeljevanja posebnih povabil klubom, ki izpolnjujejo pogoje tekmovanja, izkazujejo visoke športne ambicije in predstavljajo dovolj veliko tržno zanimivost," je dejal Zupančič.

Union Olimpije zaenkrat še nima mesta v ligi Aba, saj je v pretekli sezoni državnega prvenstva izpadla že v četrtfinalu. Če se bo liga Aba skrčila na 12 moštev, bosta Slovenijo najverjetneje zastopala le državni prvak Tajfun ter Krka, ki je osvojila prvo mesto v rednem delu lige Telemach. Obstaja pa še možnost, da liga ostane v sedanjih okvirih, se pravi s 14 klubi, in da Union Olimpija prejme posebno povabilo.

Bobni za jutrišnji žreb

KONFERENCA 1:

1. boben: Alba Berlin, Valencia, Nymburk

2. boben: Gran Canaria, CAI Zaragoza, Bilbao

3. boben: Union Olimpija Ljubljana, Telenet Ostend, ratiopharm Ulm

4. boben: Sluc Nancy, Le Mans, JSF Nanterre

5. boben: Telekom Baskets Bonn, Charleroi, Reggio Emilia

6. boben: Umana Reyer Venezia, Dolomiti Energia Trento, Basket Brindisi

KONFERENCA 2:

1. boben: Unics Kazan, Galatasaray, Bešiktaš

2. boben: Banvit Bandirma, Nizhny Novgorod, Lietuvos Rytas

3. boben: Trabzonspor, Zenit St. Petersburg, Krasny Oktyabr Volgograd

4. boben: Avtodor Saratov, Budućnost VOLI Podgorica,  Hapoel Jeruzalem

5. boben: PAOK Thessaloniki, Aris Thessaloniki, AEK Atene

6. boben: Neptunas Klaipeda, Steaua Bukarešta, Szolnoki Olaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.