Šport > Košarka
1658 ogledov

Prvaka odločil podaljšek na odločilni tekmi

Finale DP v košarki med KK Olimpija in KK Krka Anže Petkovšek
Peta finalna tekma je dala državnega prvaka. Po podaljšku je naslov osvojila Petrol Olimpija.

Odločitev o državnem prvaku je padla šele na peti tekmi finala. Olimpija je povedla z 1:0 v zmagah, nato je dvakrat slavila Krka, konec minulega tedna pa so Ljubljančani z zmago v Novem mestu izenačili na 2:2. Krka je na peti tekmi sicer zaigrala brez Domna Bratoža, ki si je na četrti prislužil izključitev s strani sodnikov ter tako tudi avtomatičen suspenz na naslednjem dvoboju.

Četa Zorana Martića si tokrat ni dovolila tako slabega uvoda v tekmo kot ob zadnjem gostovanju Krke, že v uvodnih dveh napadih so Ljubljančani zadeli dve trojki, po protinapadu in zabijanju Devina Oliverja pa se je na semaforju izpisal izid 8:2. Američan je bil v uvodnih minutah zelo učinkovit, v treh minutah je zbral šest od 12 točk domače ekipe. Bojan Radulović je nato storil nešportno osebno napako, po treh prekrških v treh minutah in pol pa je moral sesti na klop. Žiga Dimec je bil štirikrat natančen s prostih metov, Krko pa je pripeljal do dveh točk zaostanka (10:12). 

Krka, Olimpija V torek 5. tekma Šport "Določeni ljudje nam niso pustili zmagati"

Dolenjski košarkarji so dve minuti pred koncem prve četrtine izenačili na 23:23, v tem obdobju so zaporedoma zadeli tri mete za tri točke, nato pa z dvema prostima metoma Saše Zagorca prvič na tekmi tudi povedla. Prvih deset minut igre se je vseeno končalo v korist zmajev. Po košu Jordana Margana in zadetih prostih metih Mirze Begića, je s trojko odgovoril Paolo Marinelli. Do konca je ostalo še nekaj sekund, Jan Špan pa je zadel skoraj s polovice igrišča za 30:28.

Tim Osolnik je s svojo drugo trojko popeljal Novomeščane v vodstvo, ekipi pa sta se v naslednjih minutah nekajkrat izmenjali v vodstvu. Ob nekoliko boljših obrambah in številnih nespretnostih v napadu je bilo košev zelo malo, po petih minutah igre je izid v drugi četrtini znašal 7:6 za Krko (36:35 za Olimpijo).

Prvi, ki so si priigrali več kot točko naskoka, so bili gostitelji po prostrih metih Domna Lorbka, a je s trojko v zadnji sekundi napada odgovoril Maj Kovačevič (45:45). Še pred polčasom je za vodstvo Olimpije po lepi podaji Oliverja zadel Morgan.

Finale DP v košarki med KK Olimpija in KK Krka | Avtor: Anže Petkovšek Finale DP v košarki med KK Olimpija in KK Krka Anže Petkovšek

Tretjo četrtino je z dvema trojkama odprl Lorbek (55:50), s sedimi točkami pa mu je na drugi strani sledil Marinelli. Lorbek in Oliver sta nato zgrešila dva meta, Krka pa je z uspešnimi obrambnimi akcijami prisilila domače še v tri izgubljene žoge in z delnim rezultatom 9:0 povedla z 59:55, kar je bila največja prednost Novomeščanov.

Martić je vzel minuto odmora, po njej pa je bil znova vroč Morgan, ki je dosegel šest zaporednih točk, nato pa še izsilil osebno napako Dimca v napadu. Američan je bil nezaustavljiv, z novim košem je popeljal Olimpijo do 63:59. A tudi Ljubljančani se niso uspeli odlepiti od tekmeca, v zadnjo četrtino se je krenilo z rezultatom 68:66.

Po dobrih treh minutah igre je Olimpija vodila s 76:75, nato pa je do odbite žoge v napadu prišel Gregor Hrovat ter zadel in si prislužil še dodaten prosti met. Tega je izkoristil (79:75). Razliko v korist Ljubljančanov je nato povečal Mitchell McCarron (82:76). Odgovoril je Marko Jošilo, kasneje pa je trojko zadel Zagorac (81:82).

Krka je imela celo napad za vodstvo, a je Jošilo po nepotrebnem zapravil žogo, saj je za prečkanje polovice igrišča potreboval devet sekund. Lorbek je zadel trojko, na drugi strani pa sta njegovo potezo izničila Dimec in Marinelli. Slednji, ki je odigral skoraj celotno tekmo, je nato zgrešil oba prosta meta. Do konca rednega dela je bila še minuta in 20 sekund.

Finale DP v košarki med KK Olimpija in KK Krka | Avtor: Anže Petkovšek Finale DP v košarki med KK Olimpija in KK Krka Anže Petkovšek

Sledila sta meta za tri točke, a sta bila McCarron in Kovačević nenatančna, Olimpija pa je nato zapravila še en napad. Sedem sekund pred koncem je Jošilo dobil skok v napadu po svojem zgrešenem metu, nato pa zadel enega od dveh prostih metov za 86:86. Roko Badžim ni uspel zadeti in sledil je podaljšek.

Vidno izmučeni moštvi v prvih dveh minutah dodatnega časa nista uspeli zadeti, nato pa je trojko zadel spočiti Badžim (89:86), ki do pete osebne Hrovata ni veliko igral. Zagorac je zadel dva prosta meta, Badžim pa na drugi strani iz igre. Krka ni izkoristila napada, Morgan pa je z linije prostih metov poskrbel za 93:88. Do konca je bila še minuta in 25 sekund. Dimec je zgrešil prosta meta, a je ob njegovem drugem poizkusu nespretno žogo z obroča odbijal Oliver in poskrbel za avtokoš (93:90). Morgan si je priboril nov skok v napadu, vendar tudi on zgrešil oba prosta meta.

Novomeščani so krenili v napad, a ob njegovem izteku izgubili žogo, v protinapadu pa je svojo sedmo točko v podaljšku dosegel Badžim (95:90). Sledila je minuta odmora. Po njej je do kar treh poizkusov, dveh izpod koša, prišel Zagorac, vendar ni zadel in finale je bilo odločeno.

Ljubljančani so ubranili naslov iz lanske sezone in prišli do 17. naslova. Kljub porazu sezono lahko zadovoljni končujejo tudi Novomeščani, ki se z naslovom prvaka v drugi divizije lige Aba vračajo v elitno jadransko druščino.

Naziv najkoristnejšega igralca finala (MVP) je prejel Oliver, ki bil na peti tekmi drugi strelec domačih s 16 točkami. Več od njega jih je dosegel le Morgan - 23. Pri Krki je izstopal Dimec z 21 točkami in 12 skoki. Oliver je sicer naziv najkoristnejšega prejel tudi pred letom dni.

Prvaki Lige Nova KBM KK Olimpija | Avtor: Anže Petkovšek Prvaki Lige Nova KBM KK Olimpija Anže Petkovšek

Izjavi po tekmi:

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije: "To je bil finale, vreden svojega imena. Peta tekma je bila češnja na vrhu torte. Mislim, da smo gledalci uživali vsak trenutek in to si je slovenske košarka zaslužila. Na koncu smo bili oboji zelo utrujeni, delali smo napake, vendar smo se borili do zadnjega atoma moči in na koncu prinesli Ljubljani tako želeni naslov."

Simon Petrov, trener Krke: "Kot vsak športnik, ki trdo dela za uspeh, smo seveda razočarani, toda glede na to, da smo pustili na igrišču dušo in srce, mislim, da si nimamo kaj očitati. Tekma bi se lahko obrnila tudi na našo stran, žal se ni, zato lahko Olimpiji čestitam za naslov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.