Slovenija
128 ogledov

"Dali so mi roko, majico in koledar"

Zmago Sagadin meni, da je poleg Slovenije kandidat za evropski naslov tudi Špani Gregor Katič
Zmago Sagadin je brez dlake na jeziku povedal, da vodstvo Union Olimpija nima ne znanja po vodenju kluba, ne strategije, ne rezutatov in kar je najbolj tragično, ne ustvarja več košarkarjev, ki bi igrali v evroligaških klubih ali ligi NBA. Upokojeni trener je v intervjuju za zurnal24.si povedal, da bi lahko bila Olimpija s pravo strategijo v dveh do treh letih spet del Evrolige.

Union Olimpija še sedmo leto zapored ostaja brez naslova državnega prvaka.

Na zahodu nič novega, bi rekel človek. Lahko bi dejal, da bi bilo že presenečenje, če bi se uvrstili v finale. Lani so izpadli v četrtfinalu, letos pa v polfinalu. To me ne preseneča in zaenkrat ne kaže, da bi se zgodile dramatične spremembe in zasuk navzgor.

Kaj je šlo narobe? Kdaj se je Olimpijina "barka" začela potapljati?

Mislim, da Olimpijin management nima znanja za vodenje kluba. Zgodile so se številne katastrofalne napake. Če že ne morejo narediti rezultata, zakaj ne morejo vzgojiti vsaj kakšnega novega košarkarja, ga poriniti v ospredje? Lahko bi rekel, ok, niso naredili rezultata v ligi ABA in slovenski ligi, so pa naprej porinili mlade, kot so Vučetić, Čančar, Mesiček in jim ponudili 20, 30 minut za igranje. To bi bila naložba v boljši jutri. Olimpija ni naredila ne enega, ne drugega. Temu se reče izgubljena sezona.

Kako ocenjujete igralski in trenerski kader Olimpije?

Primeren rezultatu.

Ima Olimpija kader, s katerim bi morala biti prva vsaj v slovenski ligi?


Mislim, da ima Olimpija kader, ki bi lahko že v ABA ligi prišel med štiri najboljše. Mega Leks, ki se je uvrstil v finale ABA lige, je imel slabšo igralsko zasedbo od Olimpije, nekajkrat cenejšo. Mega Leks ima proračun 300 tisoč evrov. Pa ne samo to. Imajo pet ali šest košarkarjev, ki bodo odšli na nabor lige NBA. Za njimi je fantastično leto.

Torej so krivi managerji in trenerski kader?

Enostavno ni neke klubske strategije in znanja. V začaranem krogu se vrtijo praktično desetletje.

Kaj po tako poraznih sezonah  danes ime Olimpija sploh še pomeni v evropski košarki?

Nič. To je najbolj tragično. Olimpija je izgubila stik z evropskim kakovostnim vrhom. Kot drugo, ne ustvarja več vrhunskih košarkarjev. Mladi, talentirani, košarkarji bežijo v tujino, ne samo v Italijo ali Španijo, tudi na Hrvaško. To za razvoj slovenske košarke ni dobro.

slovenija latvija EP U20 zmago sagadin | Avtor: KZS/www.alesfevzer.com KZS/www.alesfevzer.com


Ko govorite s kolegi iz tujine, iz Grčije in Španije, vas sploh še kaj povprašajo po Olimpiji?

Ne. Agente, ki so včasih stalno viseli v Ljubljani, jaz sem jih imel "poln kufer", samo čakali so na nove in nove mlade košarkarje, danes Slovenija ne zanima. Tu ni več produkcije.

Navijači Olimpije, Green Dragonsi, so dejali, da ne bodo več hodili na košarkarske tekme Olimpije. Dejali so, da jih takšna Olimpija ne zanima. Vaš komentar?

Nekdo je moral potegniti neko potezo. Če že vodilni v klubu in sponzorji tega ne storijo, so to naredili vsaj Green Dragonsi. Ko so to naredili v nogometu, se ni končalo najbolje, upam, da bo zdaj drugače. V dobro slovenske košarke, ne mene, jaz sem upokojen, upam, da se bodo zgodile dramatične spremembe in bodo Olimpijo vodili ljudje, ki imajo znanje in izkušnje. Jaz sem pripravljen vsak trenutek pomagati. Nočem, da slovenska košarka povsem potone. Olimpija ima tradicijo, ima Stožice, ki je zame najlepša dvorana na Balkanu.

Med sezono je nekaj svetlih trenutkov le bilo. Tekma in zmaga z Maccabijem v Ljubljani, tudi v ABA ligi je Olimpija odigrala nekaj dobrih tekem.


Tekma z Maccabijem je bila najboljša tekma Olimpije. Na njej so ravno mladi upi,  Vučetić, Čančar, Mesiček pokazali, da lahko igrajo in da se na njih da graditi prihodnost.

Olimpija je v ABA ligi in v Evropi nastopala z organizatorjem igre Zackom Wrighttom, ki je bil nosilec igre. Pred slovensko končnico so ga prodali. Z njim bi se verjetno borili za naslov prvaka. Ali to pomeni, da Olimpijo slovensko prvenstvo sploh ne zanima?

Verjetno je šlo za klavzule v pogodbi, da lahko zapusti Olimpijo po nastopanju v Evropi. Ne poznam situacije. To, da prvi organizator igre zapusti klub, ni ravno strokovno upravičljivo. Organizator igre je podaljšana roka trenerja na igrišču.

Ali Olimpija podcenjuje slovensko prvenstvo, glede na to, da v ABA ligi ponavadi igra z boljšo ekipo, kot v slovenskem prvenstvu?

Ne. V mojih časih je imela Olimpija težave igrati državno prvenstvo, ker nikogar ni zanimalo. Bili smo za tri razrede boljši od vseh ostalih. Vse misli so bile usmerjene v Evropo, domače prvenstvo je bilo za košarkarje nezanimivo, niso bili motivirani. Danes je situacija ravno obratna. Ker nimajo nobenih možnosti v Evropi, bi morale biti vse sile usmerjene v domače prvenstvo. Zato je zgodba še toliko bolj tragična. Tudi sam sem enkrat izgubil domače prvenstvo z Olimpijo, pa imam 21 naslovov. Enkrat se je zgodilo slučajno. Izgubil sem z ekipo, ki so jo sestavljali Jasikevičius, Bečirović, Milič. Bili smo trikrat boljši, ampak se zgodi, če nisi motiviran. To je bil slučaj. Več let zapored taki porazni rezultati niso več slučaj.

Sagadin Mlajši člani U-20 Slovenija reprezentanca trening priprave Domžale | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Menite, da je zaradi ABA lige kakovost slovenske košarke nazadovala?

Dve ali tri najmočnejše slovenske ekipe potrebujejo močne tekme. Za razvoj, zlasti talentov, potrebuješ več deset močnih tekem na leto. In ABA liga je pri tem v veliko pomoč. Če se s tem ukvarjaš, jasno. Mega Leks, Crvena Zvezda se s tem ukvarjata in ustvarjata mlade košarkarje. Delajo strahovit posel. ABA liga je danes dokazano najmočnejša liga za produkcijo NBA košarkarjev. Največ košarkarjev se nabora NBA udeleži prav iz te lige. To je idealna liga za razvijanje. Olimpija se v Sloveniji s tem ne ukvarja.

Ali je zaradi slabe Olimpije slaba tudi Krka?


Rezultati v ABA ligi so pokazali, da so slovenske ekipe, ki so se do zadnjega kroga borile za obstanek, Olimpija in Krka sta obstali, Tajfun je izpadel, po kakovosti med zadnjimi. V mojem času smo bili na vrhu. Prvo leto smo osvojili ligo. Imeli smo program, na katerega je bil zavisten celoten Balkan. Zato, ker smo prehiteli Srbe in Hrvate in smo bili najmočnejši na Balkanu. Danes je situacija, da so Srbi in Hrvati spet dominantni na tem prostoru. Slovenske ekipe so na dnu, čeprav je bil njihov proračun daleč nad proračunom Mega Leksa. Z malo denarja so naredili vrhunski rezultati in ustvarili nekaj vrhunskih košarkarjev.

Po izpadu Uniona Olimpije bi vas marsikateri navijač, pa tudi poznavalci košarke, najraje videli na čelu strokovnega štaba Olimpije. Vas kaj takega sploh še zanima?

Že deset let govorim, da sem vedno pripravljen pomagati. Ampak znanstveniki, ki so zadnje desetletje vodili klub, me nikoli niso vprašal za nasvet. V mojih časih je bila Olimpija evropska špica. 11 košarkarjev je odšlo v ligo NBA, čez 50 v Evroligo. Res je, Sagadin je bil sicer zelo dobro plačan trener, a je vsako leto za prodajo košarkarjev zaslužil bistveno več, kot je imel plačo. Takrat je bil to dober posel. Jaz ne trkam na nobena vrata, nikamor se ne ponujam in nikamor ne silim. Če bodo rabili pomoč, me lahko vedno pokličejo.

Kdaj so vas nazadnje poklicali iz Olimpije?

Takrat, ko se je kot rešitelj pojavil Modul Group. Takrat me je poklical minister Zver, ki je bil minister za šolstvo in šport, in mi rekel, Zmago, pa ja menda ne boš gledal, kako se Olimpija potaplja. Takrat smo v pol leta zadevo umirili, potem me pa niso več potrebovali.

Torej ste desetletje brez stikov z Olimpijo?

Ob 70. obletnici Olimpije so me poklicali. Dali so mi roko, dejali, hvala za vse, dobil sem majico in koledar. To zame ni stik. Treba je delati na programu in zgraditi klubsko strategijo. Moram pa poudariti, da je Zmagu Sagadinu veliko dala tudi slovenska košarka, tako Košarkarska Zveza Slovenije, tako Olimpija, še prej Celje in Maribor, kjer sem delal. Financirali so moje izobraževanje, tudi v vrhunskih Univerzitetnih šolah v ZDA. Tudi, ko sem bil predsednik trenerske organizacije sem čutil, da moram to na nek način vračati. Če nihče ne išče moje pomoči, pa tako kot letos, zimo preživim na Tajskem, poletje na Krku in malo po televiziji spremljam košarko, na žalost.

Lahko poveste, kdo so glavni krivci za potop Olimpije?

V to se ne spuščam. To delajte novinarji. Jaz se v to ne bom spuščal. Zame je tragedija mesto slovenske košarke v ABA prostoru, še bolj pa v Evropi. Olimpijo sem zapustil z zagotovljenim triletnim mestom v Evroligi. Danes igrati Evroligo, pomen doma igrati 15 tekem, to pomeni 15-krat po 13 tisoč gledalcev v Stožicah. Že samo z vstopninami bi lahko zaslužili tri milijone evrov. Evroliga doda še dva milijona, skupaj je to pet milijonov evrov. To je več kot potreben proračun za nastopanje v Evropi. To so številke in računice.

Ljubljana ima po 21 letih po zaslugi Olimpije spet nogometnega prvaka. Je to slabo za košarkarski klub Olimpija? Zdaj je v Ljubljani glavni nogomet.

To je vseeno le slovenska liga. Biti državni prvak ni umetnost. Šele v Evropi se pokaže kakovost. Če Olimpija doma premaga Krko, Zavrč, to ne pomeni veliko. Šele nastopi Olimpije v Evropi bodo pokazali, koliko in če kaj veljajo. Domače prvenstvo je lahko zanimmivo, ker je izenačeno, ni pa to odraz kakovosti.

Pri nogometnem klubu Olimpija so se zgodile velike spremembe. Imajo novega lastnika, ki mu večina polaga zasluge za naslov prvaka. Kaj bi se moralo zgoditi pri košarkarskem klubu Olimpija, da bi spet igrala v Evroligi?

Nekaj sponzorjev bi moralo presekati to situacijo in poiskati ljudi, ki imajo znanje in strategijo. Postaviti je treba strokoven program, katerega cilj je povratek na evropski nivo in staro mesto Uniona Olimpije v Evroligi. To bi moral biti končni cilj.

Koliko bi moral biti proračun kluba za kaj takega?

Proračun danes ni težava. Mega Leks je s 300 tisoč evri druga v ABA ligi in ima pravico nastopanja v Evroligi.

Če bi Olimpija spet zavila na pravo pot, v koliko časa bi spet lahko v Ljubljani gledali Evroligo?

V dveh do treh letih. To je veliko odvisno tudi od medijev. Po tem, ko smo bili leta 1994 evropski pokalni prvaki in nato igrali Evroligo, so me po domačem porazu novinarji raztrgali, češ, da nisem na nivoju Evrolige. Danes Olimpija ne more osvojiti prvenstva, medijska pozornost je majhna, tudi pritiski. Mislim, da ste novinarji sokrivci tega katastrofalnega stanja, ki je danes v slovenski košarki.

Komentarjev 8
  • ljimonad 19:40 28.maj 2016.

    veliko večino ima zmago prav in je tudi vsekakor poklican da to pove. kar pa se tiče zadnjega dela o medijskem pritisku. a kdo pa ga naj naredi zmago? a tisto skropucalo od ekipe, ki ni ničemer podobna, še najmanj ...prikaži večnj športnemu časniku. a tisti mladi nadobudneži ki so se pojavili na razno raznih spletnih straneh in pametnjačijo kot da so odkrili ameriko, a niti slučajno se ne bi komu zamerili. ostal je novinar dela ne bom o imenu, ki kot eden redkih zna in tudi hoče napisati tako pohvalo kot kritiko. vse ostalo pa je poden podna, žal

  • Darko 17:31 28.maj 2016.

    Jani je isti drekač kot ti, zato je tako kot je. Sta pač genijalca ti se res spoznaš na vse in o vsemu. Samo toliko.

  • MihaMB 16:13 28.maj 2016.

    Ni bilo mišljeno kritično. Prav nasprotno.....je pa res, da sta oba nostalgika za časi, ko sta bila oba izjemno uspešna.